Σε μία σημαντική αποκάλυψη προέβη η Avril Haines. Μιλώντας στις 2 Μαΐου στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες, η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin πιστεύει ότι οι εγχώριες και διεθνείς τάσεις είναι υπέρ του και θεωρεί τις ρωσικές προσπάθειες επανεξοπλισμού ως συμφέρουσες σε σύγκριση με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Η Avril Haines δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές να επιτύχουν τακτικές επιτυχίες, ιδιαίτερα στις περιφέρειες Kharkiv και Donetsk, αν και δεν προσδιόρισε καμία επιχειρησιακή κατεύθυνση.

H Avril Haines δήλωσε ότι ο Putin κατάφερε η Ρωσία να αναζωογονήσει την αμυντική της βιομηχανική βάση (DIB) και αύξησε την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και πυραύλων ενώ η παραγωγή των δυτικών χωρών αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Η Avril Haines δήλωσε ότι οι «ολοένα και πιο επιθετικές τακτικές» του Putin, όπως τα χτυπήματα κατά της ουκρανικής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών, σκοπεύουν να περάσουν το μήνυμα στους Ουκρανούς ότι η συνέχιση των μαχών θα αυξήσει τη ζημιά στην Ουκρανία χωρίς σαφή πορεία προς τη νίκη.

Η Avril Haines δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν επίσης την ουκρανική στρατιωτική επιμελητεία για να εμποδίσουν τις προμήθειες στο μέτωπο, να καθυστερήσουν την αμυντική παραγωγή και να πιέσουν περαιτέρω την Ουκρανία να εξετάσει τρόπους εξόδου από τον πόλεμο, όπως μέσω διαπραγματεύσεων, παρόλο που το Κρεμλίνο δεν έχει δείξει καμία προθυμία να κάνει οποιαδήποτε παραχωρήσεις σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης.

Τί μας αποκάλυψε λοιπόν στην ουσία η Haines; Από το 2022 (και πιο πριν κατά τους Ρώσους) η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία εναντίον όλης της Δύσης. Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα δυνάμωσε, παράγει περισσότερα πολεμοφόδια, την ώρα που η Δύση αγκομαχά να στηρίξει την Ουκρανία.