Μία από τις πιο θεμελιώδεις διαφωνίες στο ΝΑΤΟ είναι η ασυνέπεια στις απόψεις των κρατών μελών του σχετικά με τις απειλές, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και των ενεργειών της Ρωσίας, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι μια “άμεση ρωσική εισβολή” σε ένα γειτονικό κράτος μέλος είναι μάλλον απίθανη στο εγγύς μέλλον, αλλά η συμμαχία έχει αρχίσει και πάλι να προετοιμάζεται για έναν πόλεμο με τη συμμαχία.

Παράλληλα, ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε χώρες του ΝΑΤΟ δήλωσαν πρόσφατα ότι “η Μόσχα ενδέχεται να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εξαπολύσει επίθεση σε λίγα χρόνια”, σημειώνει το δημοσίευμα. Βραχυπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ φοβάται ότι η Ρωσία ” μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις σε γειτονικές χώρες, ενθαρρύνοντας τους ντόπιους Ρώσους να το πράξουν και χρησιμοποιώντας την ένταση ως πρόσχημα για να επέμβει, όπως έκανε το Κρεμλίνο στην ανατολική Ουκρανία πριν από μια δεκαετία”, γράφει η WSJ.

Τώρα, η προετοιμασία για “πόλεμο όλων των συμμαχιών” αποτελεί και πάλι προτεραιότητα του ΝΑΤΟ, οπότε η συμμαχία στοχεύει να “προετοιμάσει τους συμμάχους να πολεμήσουν ώμο με ώμο”, διευκρινίζει η εφημερίδα. Μεταξύ άλλων, φέτος το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη άσκηση από το 1988 Steadfast Defender, που πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο στην Ευρώπη και σε αυτές λαμβάνουν μέρος 90.000 στρατιωτικοί των χωρών της συμμαχίας. Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ υποστήριξε ότι οι ασκήσεις αυτές “επεξεργάζονται ένα σενάριο ένοπλης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία”.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία ως την πρώτη απειλή για την Ευρώπη. Τον Ιανουάριο του 2024, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν βλέπει άμεσες απειλές από τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο, η Bild δημοσίευσε τα αναμενόμενα “στάδια” της επίθεσης της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ, ένα από τα οποία περιλαμβάνει την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων σε γερμανικό έδαφος. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ποτέ σχέδια επίθεσης σε χώρες του ΝΑΤΟ.