Facebook Pixel Το ένα δοκάρι πιο κοντό
Ποδόσφαιρο
| 2014-06-09 15:40:00

Το ένα δοκάρι πιο κοντό

Το ένα δοκάρι πιο κοντό

Δυο και μία μείνανε για την πρεμιέρα του Μουντιάλ κι ο Κώστας Καίσαρης ασχολείται με το μείζον θέμα των εκφωνητών. Ανατρέχει στον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη, αποθεώνει τον Αντώνη Κατσαρό και φτάνει στο σήμερα.
 

H NΕΡΙΤ σε μια πρωτοφανή κρίση αυτογνωσίας, προχώρησε στην πρωτοτυπία να προσλάβει σα δανεικό τον Αλέξη Σπυρόπουλο για τις μεταδόσεις των αγώνων της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ! Κι αν τα βάλεις κάτω, καλά κάνανε.

Είναι σαφώς προτιμότερο, δηλαδή, να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου, από το να τις αφήνεις να σε διασύρουν. Όπως συνέβη σε κάποιες μεταδόσεις του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πέρα απ' όλα τ' άλλα, τα εγγλέζικα του εκφωνητή ήταν επιπέδου των καμακιών της Ρόδου τη δεκαετία του '70. Ή των ελληνικών του Γιώργου Ανατολάκη.

Η ιστορία με τους εκφωνητές της ΕΡΤ είναι παλιά. Είναι παράλληλη, μπορείς να πεις, με την ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης. Ξεκινάει από τον Βασίλη Κοντοβαζαινίτη. Συνεχίζεται με τις ατάκες του Μανόλη Μαυρομμάτη που αν μαζευτούν όλες φτιάχνουν ένα τόμο στο μέγεθος της Ιλιάδας του Ομήρου. Φτάνει στην στην ένδοξη εποχή Αντώνη Κατσαρού και καταλήγει στο σήμερα.

Στην πάροδο των χρόνων τα πάντα, σχετικά με το ποδόσφαιρο, αλλάζουν. Η σωματοδομή των ποδοσφαιριστών. Το τρέξιμό τους στον αγωνιστικό χώρο. Οι φανέλες που φοράνε, το κούρεμα τους και το χτένισμα τους. Τα γήπεδα. Η τεχνολογία και το επίπεδο ποιότητας στην τηλεοπτική κάλυψη. Το μοναδικό που μένει αναλλοίωτο είναι το επίπεδο των εκφωνητών της δημόσιας τηλεόρασης. Αν όλα τα άλλα τρέχουν σε ρυθμούς Μπολτ, η βελτίωση των εκφωνητών ανατρέχει στην Αθανασία Τσουμελέκα και σε βάδην.

Όποιος ψάξει στο youtube, μπορεί να φτιάξει, αν έχει χρόνο, ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιες κορυφαίες στιγμές από μνήμης. Τριανταπέντε χρόνια πίσω.

Η Ελλάδα παίζει προκριματικά για το Κύπελλο Εθνών του 1980 της Ιταλίας. Στον ίδιο όμιλο Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία. Το μεταξύ τους ματς στην Τυφλίδα, έχει έρθει 2-2. Μεταδίδεται από την ΥΕΝΕΔ ύστερα από λίγες μέρες, σε επανάληψη. Εκφωνητής ο Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, στην ασπρόμαυρη τότε τηλεόραση, η μια ομάδα έχει λευκές φανέλες κι η άλλη γκρι. Αρχίζει το ματς κι ο Κοντοβαζαινίτης, λέει τους Σοβιετικούς για Ούγγρους και τους Ούγγρους για Σοβιετικούς! Κανένα πρόβλημα Οι Σοβιετικοί ανοίγουν το σκορ, οι Ούγγροι γυρίζουν το ματς σε 1-2, οι γηπεδούχοι ισοφαρίζουν και μένει τελικό αποτέλεσμα το 2-2. Κάθε φορά, βέβαια, που έβαζε γκολ Σοβιετικός ο Κοντοβαζαινίτης έλεγε ότι σκόραρε Ούγγρος και το αντίθετο.

Κανένα πρόβλημα. Το αποτέλεσμα ήταν σωστό:Το ποιος είχε βάλει στην πραγματικότητα τα γκολ, σε σχέση με την περιγραφή, μικρή σημασία είχε.

ΟΛΑ αυτά, όπως είπαμε, 35 χρόνια πίσω. Στην πορεία, μετά την συνταξιοδότηση του Κοντοβαζαινίτη, η σκυτάλη δόθηκε στα καλύτερα χέρια. Με τον Αντώνη Κατσαρό η ΕΡΤ βρέθηκε στο απόγειο της δόξας της. Για να τα λέμε όλα, ουδείς μέχρι τώρα, έχει καταφέρει να τον ξεπεράσει. Το ατομικό του ρεκόρ είναι απλησίαστο. Σε ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Μπορούν, όμως, τα λόγια να περιγράψουν ένα πίνακα του Πικάσο, ή τις δυνατότητες της Μαρίας Κάλας; Ιδού το βίντεο στο νο 1 ιστορικό γεγονός των ποδοσφαιρικών μεταδόσεων στην σύγχρονη Ελλάδα:

Μετά, λοιπόν, "το ένα δοκάρι είναι πιο κάτω" ο ιστορικός του μέλλοντος κλείνει τα κιτάπια του και παύει να ασχολείται. Κάτι δηλαδή σαν το "δεν περιγράφω άλλο" του Αλέξανδρου Θεοφιλόπουλου.

"Το ένα δοκάρι είναι πιο κάτω" είναι σα να έχει βρει ο αρχαιολόγος τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου. Όλα τα άλλα είναι ψιλοπράγματα.

Όπως το γήπεδο που είχε κάνει λάθος ο εκφωνητής της ΕΡΤ στο Μουντιάλ της Γαλλίας: Είπε, δηλαδή, καλησπέρα σας από το Σεν Ντενί, ενώ ήταν στο Παρκ Ντε Πρενς! Λεπτομέρειες. Αλλά και στο Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική με ποδοσφαιριστή να σκοράρει απευθείας με φάουλ, αλλά το γκολ να μη μετράει. Στην επανάληψη, ο διαιτητής να έχει το χέρι σηκωμένο δείχνοντας ότι πρόκειται για έμμεσο, αλλά ο εκφωνητής να το παίζει Μανόλης Καψής: "Δεν καταλαβαίνω. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ακυρώθηκε αυτό το γκολ". Δεν λέμε δηλαδή για "ανθρώπινα λάθη" όπως, "ο Τζέραρντ βαθιά μπαλιά στον Τζέραρντ και γκολ" στο Λίβερπουλ-Ολυμπιακός 3-1, λέμε για ολοκληρωτική άγνοια των κανονισμών.

Ο κόσμος, έτσι κι αλλιώς, είναι προκατειλημμένος με τους αθλητικούς συντάκτες. Και ειδικά τους τηλεοπτικούς: "Οι άσχετοι που κονομάνε τόσα πολλά λεφτά". Τα δικαιώματα, όμως, που έχουν δοθεί είναι πολλά. Εθνικοί σπορτκάστερς να μη μπορούν να βρουν τον σκόρερ ούτε με τις τρεις. Ελληνικά,) που να σου θυμίζουν ραδιοφωνικές μεταδόσεις της δεκαετίας του 80, "όταν σήμερα ο Εθνικός πέτυχε την πρώτη του ήττα". Άγνοια των κανονισμών. Επειδή δεν βλέπει τον βοηθό να λέει "ότι άργησε να κάνει την υπόδειξη για οφ-σάιντ". 'Οταν ακόμη και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι ο βοηθός σηκώνει τη σημαία όταν αυτός που είναι οφ-σάιντ μπαίνει στη φάση.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εν όψει Μουντιάλ, όταν μιλάμε συνολικά για 64 ματς, είναι να επαναλάβουμε τη ρήση του Όλι Ρεν: Καλό κουράγιο Έλληνες...

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags