Facebook Pixel Οι προτάσεις του Παναθηναϊκού για διαιτησία και δανεικούς!
| 2014-06-12 18:05:00

Οι προτάσεις του Παναθηναϊκού για διαιτησία και δανεικούς!

Οι προτάσεις του Παναθηναϊκού για διαιτησία και δανεικούς!

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασε ενώπιον της Λίγκας που συνεδρίασε την Πέμπτη (12/6) το σχέδιο του για την διαιτησία και τους δανεικούς. Διαβάστε αναλυτικά το «πράσινο» σχέδιο.

Ο Παναθηναϊκός εδώ και αρκετό καιρό είχε ξακαθαρίσει πως θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πλάνο για τους δανεικούς και την διαιτησία. Στην σημερινή συνεδρίαση στην Αστροναυτών, η νομική σύμβουλος της ΠΑΕ, Αθηνά Μπαλωμένου μαζί με τα στελέχη Άλκη Παπαντωνίου και Φώτη Λούντζη έριξαν στο τραπέζι τις προτάσεις του «τριφυλλιού» που ήταν απόλυτα ήταν τεκμηριωμένες και με στοιχεία για την βελτίωση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Πάμε να δούμε τις προτάσεις του Παναθηναϊκού:

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Παναθηναϊκός θεωρεί πως η η πρόταση για αρχιδιαιτητή είναι προσχηματική, καθώς είναι μη υλοποιήσιμη και αποτελεί δυσφήμηση εκτός συνόρων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύουν στην «πράσινη» ΠΑΕ πως είναι προσχηματική, καθώς ο αρχιδιαιτητής δεν γίνεται να μην έχει σχέση με την ΚΕΔ και την Λίγκα. Αυτός που ορίζει δεν μπορεί να ελέγξει αντικειμενικά το πως απέδωσαν αυτοί που ο ίδιος όρισε. Άρα ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Να υπάρχει η ΚΕΔ να ορίζει και να υπάρχει και ένα ανεξάρτητο όργανο που θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία και θα είναι δεσμευτική η γνώμη του.Το «τριφύλλι» προτείνει τη διατήρηση της ΚΕΔ αλλά με αλλαγή στον τρόπο σύνθεσής της κατά τα εξής: Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ και τον κανονισμό που επίσης έχει ψηφιστεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να μην ορίζεται από το ΔΣ της ΕΠΟ αλλά να εκλέγεται από το ΔΣ με πλειοψηφία ¾.

Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι εξ οφίτσιο (χωρίς εκλογή) ο εκάστοτε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών. Σημειώνεται ότι στο καταστατικό που πέρασε η ΕΠΟ η Πανελλήνια Ενωση Διαιτητών αποτελεί πλέον μέλος της ομοσπονδίας. Αρα έχουμε δύο από τα πέντε μέλη. Τα άλλα τρία; Το ένα να ορίζεται μετά από πρόταση της Σούπερ Λιγκ που θα ληφθεί από τα ¾ επί του συνόλου των μελών και να παύεται με την ίδια πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σεζόν αν κριθεί σκόπιμο. Το ίδιο θα ισχύει και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλην της Λίγκας.

Στη διαδικασία θα πρέπει από την πενταμελή επιτροπή να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία μέλη: Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο αρμόδιος κάθε κατηγορίας. Επίσης, το ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει θα είναι ένας ξένος. Ένα ανεξάρτητο στέλεχος που θα προσληφθεί με διετή σύμβαση (η οποία θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να λυθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ειλημμένη απόφαση από αυξημένη πλειοψηφία) από την ΕΠΟ και θα ονομάζεται ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.

Θα βλέπει και θα ελέγχει όλα τα ματς, θα αξιολογεί και θα ελέγχει τις εκθέσεις των παρατηρητών και η δική του έκθεση θα είναι δεσμευτική για την ΚΕΔ και ως προς τυχόν κυρώσεις που θα προτείνει. Περαιτέρω κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου θα έχει το δικαίωμα να συντάξει εισήγηση προς την ΚΕΔ ζητώντας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου τόσο σε διαιτητές όσο και σε παρατηρητές. Στο τέλος δε της περιόδου θα συντάσσει απολογιστική έκθεση βαθμολογώντας διαιτητές και παρατηρητές. Ακόμη προτείναμε την αναβάθμιση της ΚΕΔ και του τμήματος Διαιτησίας υποδεικνύοντας ως χρήσιμο υπόδειγμα προς μελέτη τον αντίστοιχο ισπανικό φορέα. Να βρει χορηγό, να έχει ιστότοπο γενικότερα να υπάρχει πληροφόρηση και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για όσα συμβαίνουν στα εσωτερικά της. Προτείναμε τέλος σε ένα παιχνίδι κάθε αγωνιστικής να συμμετέχουν πέντε διαιτητές. Μετά την κλήρωση όλων των αγωνιστικών θα επιλεχθούν και οι αγώνες αυτοί. Εξαιρούνται τα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες πέντε θέσεις τηςβαθμολογίας και στα οποία θα υπάρχουν πάντα πέντε διαιτητές. Η επιλογή θα γίνεται με μεικτό σύσυτημα κλήρωσης ορισμού. 

ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Όσον αφορά τους δανεικούς, ο Παναθηναϊκός περιέγραψε τι γίνεται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Στην συνέχεια έκανε τις δικές του προτάσεις:

«Σε άλλα προηγμένα πρωταθλήματα η απουσία σχετικών περιορισμών οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη ισχύουν κανονισμοί που δίνουν αυξημένα κίνητρα στις ομάδες να αναπτύξουν δικούς τους ποδοσφαιριστές και άρα να περιορίσουν τον δανεισμό. Στην Bundesliga π.χ. υποχρεωτικά κάθε ομάδα πρέπει να έχει στο δυναμικό της το ελάχιστο 8 γηγενείς ποδοσφαιριστές, οι μισοί εκ των οποίων θα πρέπει να προέρχονται από την Ακαδημία της. Επίσης, υπάρχουν πρωταθλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής θέματα αξιοπιστίας ή αλλοίωσης της ανταγωνιστικής ισορροπίας της διοργάνωσης εξαιτίας του υπερβολικού δανεισμού. Κατά την περασμένη περίοδο στην Ολλανδία, για πρώτη φορά η τροφοδοσία δανεικών ποδοσφαιριστών από μια ομάδα προς μια άλλη απασχόλησε τόσο τον Τύπο όσο εν τέλει και την ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Η Vitesse η οποία 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος βρισκόταν στην 4η θέση, είχε στο δυναμικό της 4 δανεικούς από την Chelsea και 1 από την Sporting CP.

Με βάση την ανωτέρω σταχυολόγηση και επιχειρηματολογία οι προτάσεις της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. ως βάση συζήτησης διαμορφώνονται ως εξής:

*Κάθε ομάδα της SL μπορεί να δηλώσει το μέγιστο 6 δανεικούς ποδοσφαιριστές.

*Μία ομάδα της SL δεν μπορεί να δηλώσει πάνω από 2 δανεικούς ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδα (εντός και εκτός της SL).

*Μία ομάδα της SL δεν μπορεί να δανείσει ποδοσφαιριστές σε πάνω από 2 ομάδες της SL.

*Απαγορεύεται ποδοσφαιριστής να παραχωρηθεί δανεικός από ομάδα της SL σε ομάδα της SL την ίδια μεταγραφική περίοδο κατά την οποία τα δικαιώματα του αποκτήθηκαν από την δανείστρια ομάδα.

*Μία ομάδα δεν μπορεί να δανείσει τον ίδιο ποδοσφαιριστή σε παραπάνω από μία ομάδα της SL κατά την διάρκεια της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

*Μέγιστη διάρκεια δανεισμού (1/3 του συμβολαίου με τη δανείζουσα)».

fotoena.jpg

fotodyo.jpg

p4.jpg

p5.jpg

p6.jpg

p7.jpg

p8.jpg

p9.jpg

p10.jpg



Πηγή: gazzetta.gr


Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags