Facebook Pixel Γιατί κινδυνεύουν τα πλέι οφ;
| 2016-03-07 00:34:00

Γιατί κινδυνεύουν τα πλέι οφ;

Γιατί κινδυνεύουν τα πλέι οφ;

Οι ημέρες περνούν, η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται (τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου) και όσο πλησιάζει το φινάλε του πρωταθλήματος (στις 17 Απριλίου) τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος ακόμη και να τιναχτούν τα play offs στον αέρα!

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, που εκτός απροόπτου θα τερματίσουν στην προνομιούχο πεντάδα, έχουν ανοικτές υποθέσεις με την αθλητική δικαιοσύνη, από τις οποίες η τιμωρία της έδρας τους και το «λουκέτο» σε Ολυμπιακό Στάδιο και Τούμπα στους αγώνες κατάταξης είναι σίγουρη, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος και για αφαίρεση βαθμών (κυρίως για τον ΠΑΟΚ).

Η Ενωση απειλείται με -3β. για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο (21η αγωνιστική) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «εκτεταμένα» από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και τα όσα επακολούθησαν του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο δε ΠΑΟΚ με -3β. για τη διακοπή του πρόσφατου αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ποινή που υπάρχει κίνδυνος να φτάσει και τους -6.

Το προ διετίας μπάχαλο με τον ΠΑΟΚ

Οσο η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται και οι υποθέσεις δεν εκδικάζονται, υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει η κανονική περίοδος και κατόπιν να προκύψει η αφαίρεση των βαθμών.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το προ διετίας μπάχαλο με τον ΠΑΟΚ. Ηταν τέλη Απριλίου του 2014 όταν ο Δικέφαλος είχε τιμωρηθεί με -3β. για τα επεισόδια στον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ολυμπιακό και τα κάστανα από τη φωτιά είχε βγάλει η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ που είχε ερμηνεύσει ότι η αφαίρεση βαθμών πρέπει να ισχύσει από τα play offs και όχι στο πρωτάθλημα που είχε τελειώσει.

Νομικό κενό που υπάρχει ακόμη αφού ο πειθαρχικός κώδικας και ο ΚΑΠ αναφέρουν απλώς «αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα», χωρίς περαιτέρω ερμηνεία. Την ίδια ώρα, οι πειθαρχικές επιτροπές αποτελούνται από τακτικούς δικαστές και είναι ερωτηματικό αν θα δεχθούν σαν δεδικασμένο τη συγκεκριμένη απόφαση.

Προσέχει, για να έχει… ο ΠΑΟΚ

Από τους πλέον έμπειρους δικηγόρους ο Λάμπρος Μπίρδας κατέθεσε προχθές υπόμνημα και ο ΠΑΟΚ απολογήθηκε και τιμωρήθηκε για το αντικείμενο στον Λαζαρίδη, μετά το τέλος του αγώνα με τον Ατρόμητο.

Ο Δικέφαλος θα εκτίσει με την Καλλονή και έχει ακόμη τον αγώνα με τον Λεβαδειακό (29η αγωνιστική) και τα τρία εντός έδρας παιχνίδια στα play offs, εφόσον τερματίσει στην πεντάδα, για την τιμωρία που θα του επιβληθεί για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Αν όμως «έχανε» το παιχνίδι με τη νησιώτικη ομάδα, θα εξέτιε με τους Βοιωτούς την τιμωρία για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο και θα ήταν ορατός ο κίνδυνος η Τούμπα να είναι κλειστή όχι μόνο στα play offs αλλά και στο ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος!

Εκκρεμεί ακόμη στο διαιτητικό!

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 21 Νοέμβρη, πριν από 3,5 μήνες δηλαδή, δεν έγινε λόγω επεισοδίων, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές, τις εξέτισε, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ.

Οι «πράσινοι» προσέφυγαν για να «ρίξουν» το εξοντωτικό πρόστιμο των 190.000 ευρώ που τους επιβλήθηκε από το μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League και η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη!

Κανονικά με φιλάθλους κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί κανονικά με τη συμπαράσταση των φιλάθλων του στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προκύψει τιμωρία έδρας από τρεις υποθέσεις που έχει ανοικτές εδώ και καιρό με την πειθαρχική δικαιοσύνη.

Το… deadline του πειθαρχικού κώδικα λήγει αύριο και έτσι οι «ερυθρόλευκοι», εφόσον προκύψει τιμωρία της έδρας τους, θα την εκτίσουν όχι στο ντέρμπι με τους «πράσινους» αλλά στα παιχνίδια με τον Πανθρακικό την 28η αγωνιστική ή με την Καλλονή την 30ή, στο φινάλε του πρωταθλήματος δηλαδή.

Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η υπόθεση του αναπτήρα στον Κουλιμπαλί από τον αγώνα με τον Πλατανιά. Οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν με μία αγωνιστική την οποία δεν εξέτισαν αφού η Επιτροπή Εφέσεων «έσβησε» την απόφαση, ωστόσο την έστειλε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα «για τις δικές του ενέργειες», υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός μπορεί να ασκήσει δίωξη αποκλειστικά με βάση το βίντεο και όχι ο αθλητικός δικαστής της Super League όπως είχε κάνει ο πρωτοδίκης Σπυρίδων Μπαξεβάνης, αφού το περιστατικό δεν είχε γραφτεί ούτε στο φύλλο αγώνα ούτε στην έκθεση του παρατηρητή. Με απλά λόγια, η υπόθεση είναι ακόμη ανοικτή, έχουν περάσει όμως ήδη 10 ημέρες και δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν άλλες δύο ανοικτές υποθέσεις: της δίωξης που τους έχει ασκηθεί για την τοποθέτησή τους μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ («απόψε είδαμε από τον διαιτητή Καλογερόπουλο το στήσιμο της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης», ενώ στο στόχαστρο είχαν βρεθεί και εισαγγελικοί λειτουργοί) και της δίωξης στον Παϊτίμ Κασάμι για τις δηλώσεις για τον διεθνή ρέφερι. Και για τις δύο υποθέσεις ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει ποινή έδρας εφόσον υπαίτια κριθεί η ομάδα, εκτός από πρόστιμο 10-20.000 ευρώ.

Ανοιχτές 26 υποθέσεις

Συνολικά 26 υποθέσεις εκκρεμούν στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League για εννέα ομάδες από το ξεκίνημα της αποχής των δικηγόρων στις αρχές Γενάρη.

Αριθμός που θα έφτανε στις 35 αν δεν είχαν εκδικαστεί οι υποθέσεις του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.
Οι 26 υποθέσεις είναι:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ παιχνίδια με Καλλονή (17η), Λεβαδειακό (19η), Πλατανιά (20ή), Ξάνθη (21η), ΠΑΟΚ (23η). ΗΡΑΚΛΗΣ με ΑΕΚ (23η). ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ με Ξάνθη (18η), ΑΕΚ (21η) όπου κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών.
Ακόμη, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ για τα παιχνίδια με Ηρακλή (17η), Παναιτωλικό (21η), Λεβαδειακό (24η). ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με ΑΕΚ (18η), Ολυμπιακό (20ή), Παναθηναϊκό (22η). ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ με Αστέρα Τρίπολης (17η), Ξάνθη (24η). ΚΑΛΛΟΝΗ με Πανθρακικό (19η). ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ με Καλλονή (24η).

Η ΑΕΚ, τέλος, με εξαίρεση τα παιχνίδια με Πλατανιά (16η) και Ηρακλή (23η αγωνιστική), έχει κληθεί σε απολογία για όλους τους αγώνες του β' γύρου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού με τον Ατρόμητο.

Εφημερίδα "Goal"

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags