Facebook Pixel Το δράμα του Γιώργου Μόσχου
Μπάσκετ
| 2016-03-23 19:45:00

Το δράμα του Γιώργου Μόσχου

Το δράμα του Γιώργου Μόσχου

Τη μνήμη του Γιώργου Μόσχου θα τιμήσει η Ένωση στις 26/3, κόντρα στον Κολοσσό, όπως θα τιμήσει και τη μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου, του Αντώνη Χρηστέα , του Παναγιώτη Οικονόμου και του κόουτς Μίσα Πανταζόπουλου για την πρώτη (ουσιαστικά) μεγάλη ελληνική επιτυχία στο μπάσκετ.

Παράλληλα, θα τιμηθούν και οι Γιώργος Τρόντζος, Χρήστος Ζούπας, Αίας Λαρεντζάκης, Λάκης Τσάβας, Βαγγέλης Νικητόπουλος, Βαγγέλης Δερμανούτσος, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Νίκος Νεσιάδης.

Ο Μόσχος είχε ταξιδέψει ξεχωριστά από την υπόλοιπη αποστολή στο Μιλανο τον Μάρτιο του 1966, καθώς ήταν στο Λονδίνο για θεραπείες, αφού πάλευε με τον καρκίνο. Παρά την προσπάθεια, που κατέβαλε στο πρώτο ημίχρονο του ημιτελικού με τη Σλάβια, δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί. Ο Γιώργος Μόσχος μετά το τέλος της αναμέτρησης κι αφού οι συμπαίκτες του είχαν σοκαριστεί από την αποκάλυψη, επέστρεψε με τον τότε έφορο της ομάδας Δημήτρη Τράγο στην Αθήνα. “Έφυγε” από τη ζωή τον Δεκέμβριο του ’66. Οι συμπαίκτες του δεσμεύθηκαν και αφιέρωσαν στη μνήμη του το Κύπελλο Κυπελλούχων του ’68. Η επίσημη ΑΕΚ έδωσε το όνομά του στο Κλειστό της Νέας Φιλαδέλφειας, που ολοκληρώθηκε το 1989.

Παρακάτω παρατίθεται κομμάτι από τα όσα γράφτηκαν στο βιβλίο για τα 90 χρονια της ΑΕΚ:

“Από τις εμβληματικές μορφές του Τμήματος Μπάσκετ της ΑΕΚ ήταν ο Γιώργος Μόσχος, ένας γκαρντ με αξιοζήλευτες δυνατότητες και καρδιά «μικρού παιδιού», όπως έλεγαν γι’ αυτόν όσοι τον γνώριζαν. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ιστορική ομάδα του Πανελληνίου, με τη φανέλα του οποίου κατέκτησε το Πρωτάθλημα το 1957, μεταπήδησε στον Ηρακλή την περίοδο 1960-61 και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε τέσσερα Πρωταθλήματα (1963,1964,1965,1966), ενώ συμμετείχε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επίσης το 1966, όπου έλαβε μέρος στον ημιτελικό με τη Σλάβια Πράγας, αλλά επέστρεψε στην Αθήνα εσπευσμένα λόγω της πολύ σοβαρής κατάστασης της υγείας του.

Ο Γιώργος Μόσχος πήγε σ’ εκείνο το φάιναλ φορ γνωρίζοντας ότι έχει νοσήσει από καρκίνο, αλλά προτίμησε να το αποκρύψει και να υπερβάλει εαυτόν με στόχο την ευρωπαϊκή διάκριση που τόσο επιθυμούσε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του. Ο Μόσχος μάλιστα – σύμφωνα με τις «Εικόνες» της εποχής – πήγαινε συχνά στο Λονδίνο για θεραπείες. Δεν το ήξερε κανείς. Από το Λονδίνο ταξίδεψε μόνος του στην Ιταλία για να πάρει μέρος στο φάιναλ φορ. Το βράδυ της 30ης Μαρτίου 1966, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού με τη Σλάβια, ο Γιώργος Μόσχος αποκαλύπτει στην ανάπαυλα του ημιχρόνου στο φίλο και συμπαίκτη του Γιώργο Αμερικάνο το πρόβλημα της υγείας του!

Αιτία η «κατσάδα» του αρχηγού για τη μέτρια απόδοση του. «Να Γιώργο, δες γιατί δεν μπορώ να τρέξω», είπε στον Αμερικάνο ο Μόσχος, δείχνοντας του τα σημάδια που είχε ήδη αρχίσει να αφήνει η αρρώστια στο σώμα του, και οι δύο του αγκαλιάστηκαν κι έκλαιγαν στα αποδυτήρια. Το σοκ ήταν μεγάλο για όλους.

Η ΑΕΚ έφυγε ηττημένη από τη Σλάβια, αλλά αυτό δεν ήταν το πιο μεγάλο της πλήγμα. Εκείνη η αναμέτρηση ήταν η τελευταία της καριέρας του, αφού ο Γιώργος Μόσχος, έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο στις 28 Δεκεμβρίου 1966, σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, αφήνοντας πίσω του «παρακαταθήκη» το ήθος, την προσφορά του και φυσικά, τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του. Το 1966 είχε αγωνιστεί με τον Χρήστο Ζούπα στη Μεικτή Ευρώπης. Οι συμπαίκτες του δεν τον ξέχασαν ποτέ. Του αφιέρωσαν το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, ενώ το κλειστό γήπεδο της ΑΕΚ, που ολοκληρώθηκε το 1989 στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα από το “Νίκος Γκούμας”, πήρε το όνομα του.”

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags