sportdog dog

Ποιος δεν θέλει ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Ποιος δεν θέλει ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
04.04.2016 - 22:30

Ρεπορτάζ–βόμβα και ερωτήματα που καίνε από τον Γιώργο Κογκαλίδη στο SportDog για την ΕΟΚ και το πώς διαχειρίζεται τα χρήματα που απολαμβάνει από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ζούμε σε μια εποχή που το ευρώ όχι μόνο έχει αξία, αλλά είναι και δυσεύρετο. Ζούμε σε μια εποχή φτώχιας ή φτωχοποίησης (καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά), όπου το χρεωμένο κράτος οφείλει να ελέγχει που δίνει χρήματα και -κυρίως- με ποιον τρόπο αυτά διανέμονται και χρησιμοποιούνται. Κι όμως, ο αρμόδιος πολιτικός ταγός του αθλητισμού όχι μόνο δεν προχωρά σε ενδελεχή έλεγχο, αλλά πετάει στα σκουπίδια εργαλεία, τα οποία -κατά τα άλλα- θέλει να κάνει ακόμα πιο λειτουργικά.

Από το 2010, από την εποχή του "λεφτά υπάρχουν" λειτούργησε το ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Από τότε, με νόμο (τον 3861) υποχρεώθηκαν οι ομοσπονδίες να αναρτούν στοιχεία, προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος πού πάνε τα λεφτά του. Η ΕΟΚ αδιαφορεί, όχι όμως και τα σωματεία που ανήκουν σε αυτήν. Ήδη έχουν φτάσει ουκ ολίγες ερωτήσεις σχετικά με το αν και κατά πόσο είναι υποχρεωμένη η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να αναρτά στοιχεία στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Τι λέει ο νόμος;

"Άρθρο 4: Υποχρεώσεις παροχών επιχορηγήσεων

1. Κάθε πράξη έγκρισης επιχορήγησης από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Ιδρύματα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς φέρει σε εμφανές σημείο την εξής σημείωση:

"Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών, οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014".

2. Η παράλειψη της δημοσίευσης των στοιχείων δαπανών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 10ΒΝ. 3861/2010 και της παρούσας απόφασης συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους επιχορήγηση, ή χρηματοδότηση, από φορείς της γενικής κυβέρνησης στο μέλλον. Οι πάροχοι επιχορηγήσεων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν να προβαίνουν στο σχετικό έλεγχο, πριν την έγκριση της επιχορήγησης".

Δηλαδή, αν η ΕΟΚ (εν προκειμένω) δεν αναρτά στοιχεία στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, καθώς επιχορηγείται με ποσό άνω των 3.000 ευρώ, ΔΕΝ μπορεί να πάρει την επόμενη επιχορήγηση. Αυτό είναι Νόμος του κράτους εδώ και έξι χρόνια, αλλά φευ…

Προσέξτε (κι εδώ είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της αναφοράς μας): Δεν είναι το ΔΙΑΥΓΕΙΑ ισοδύναμο του ΣΔΟΕ, ώστε να αναρτώνται οι δαπάνες, προκειμένου για να μην υπάρχει κρατικό χρήμα που πηγαίνει σε λάθος τσέπες. Δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στοιχείο κακοδιαχείρισης.

Μέσω του ΔΙΑΥΓΕΙΑ μπορεί να μπει σε δημόσια διαβούλευση και η επιλογή της όποιας ομοσπονδίας (εν προκειμένω της ΕΟΚ) να ξοδέψει εδώ ή άλλου χρήματα από τον προϋπολογισμό. Να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση των φορέων του αθλήματος, των σωματείων, σχετικά με το αν πρέπει (για παράδειγμα) να ξοδεύονται τόσα χρήματα για τα ταξίδια της Εθνικής, ή για τη διοργάνωση ενός event (π.χ. τελικός Κυπέλλου), ή να μειώνεται αυτό το κόστος (ή και να αυξάνεται) για να εξασφαλιστούν χρήματα (πάντα μιλάμε για τον επόμενο προϋπολογισμό, αφού όλα δίνονται βάσει κωδικών) για την ανάπτυξη, για να δοθούν μπάλες στα σωματεία κτλ.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ επαίρεται (και καλώς πράττει) και για τα δημοκρατικά του ιδεώδη (αδιαμφισβήτητα) και για την προσήλωση και αγάπη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στο κύτταρο του μπάσκετ. Διανέμει, όμως, και τα χρήματα που εισπράττει με αυτή τη λογική, ή μήπως δίνονται για τη …βιτρίνα; Δεν γνωρίζουμε, γιατί απλά δεν έχουν αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι όποιες συμφωνίες.

Παράλληλα, μέσω του ρεπορτάζ προκύπτει πως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση οφειλομένων προς τους διαιτητές, χρέη προς πρώην Ομοσπονδιακούς Προπονητές (ο Τρινκιέρι έχει φτάσει στη ΦΙΜΠΑ, έχοντας κερδίσει δικαστικές διαμάχες). Αφού έχει πάρει τα χρήματα η ΕΟΚ, γιατί χρωστάει; Αν είχαν αναρτηθεί έσοδα και δαπάνες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν θα υπήρχε "καθαρή εικόνα"; Δεν θα ξέραμε όλοι ποιος πλήρωσε για τη "wild card" και άλλα; Ποιος δεν θέλει καθαρές και δημόσιες εξηγήσεις;

Αλήθεια, ο Σταύρος Κοντονής, που έχει ονομάσει "φάρο του αθλητισμού" την ΕΟΚ, συμφωνεί με τη μη ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Θεωρεί ότι είναι η Ελληνική Ομοσπονδία εντός των κανονιστικών διατάξεων της Κυβέρνησης, ώστε να δικαιούται συνέχιση επιχορήγησης;

Απλά ερωτήματα θέτουμε, περιμένοντας απαντήσεις. Όχι μόνο εμείς, αλλά και τα σωματεία που "βομβαρδίζουν" με ερωτήσεις τη ΓΓΑ.

Τελευταία Σχόλια

Σχόλια σε greeklish δεν θα δημοσιεύονται!

Τελευταία Νέα