Facebook Pixel Τα σημεία κλειδιά για την πορεία των "αιωνίων" στην Ευρωλίγκα
Μπάσκετ
| 2016-10-12 17:05:00

Τα σημεία κλειδιά για την πορεία των "αιωνίων" στην Ευρωλίγκα

Τα σημεία κλειδιά για την πορεία των "αιωνίων" στην Ευρωλίγκα

Ο Σωτήρης Γεωργίου καταγράφει όλα τα δεδομένα για τους δύο "αιώνιους" λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ στη νέα Ευρωλίγκα.
 

Η ώρα έφτασε λοιπόν. Στην ανανεωμένη νέα Ευρωλίγκα οι δύο ομάδες μας, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ρίχνονται στη... μάχη για τη διάκριση και με στόχο να βρεθούν στο φάιναλ φορ της Πόλης τον Μάϊο του 2017!

Και παρότι δεν διαθέτουν τα μπάτζετ άλλων εποχών, είναι αυτές -μέσω του Ολυμπιακού- που απέδειξαν ότι στο μπάσκετ και στον αθλητισμό δεν αρκούν πάντα τα λεφτά για την επιτυχία.

Οι "ερυθρόλευκοι" άνοιξαν το χορό με τις κατακτήσεις τροπαίων με μικρά σχετικά μπάτζετ. Και φέτος οι δύο ομάδες μας έχουν ρόστερ αξίας 7-8 εκ. καθαρά αγωνιστικά κι έτσι δεν μπαίνουν στην ελίτ, στο κομμάτι αυτό, όμως έχουν χημεία και τεράστια τεχνογνωσία για να προχωρήσουν.

Άλλα δεδομένα
Όλα αυτά σε μια Ευρωλίγκα που θα είναι πρωτάθλημα κανονικό, όπως στις παλιές εποχές Άρη και που περιθώρια για γκέλες δεν υπάρχουν. Πρόκειται για ένα μαραθώνιο που σε πέντε εβδομάδες θα υπάρχουν και διπλές αναμετρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αισιοδοξία υπάρχει. ΤΣΣΚΑ και Φενέρ δείχνουν να έχουν ένα προβάδισμα για το φετινό τίτλο, οι δύο ισπανικές, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι από κοντά και κάπου εκεί είναι και οι δικές μας ομάδες.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλες καλές ομάδες που δεν είναι φαβορί, αλλά είναι ικανές για όλα, όπως άλλωστε φάνηκε και πέρσι με την παρουσία έκπληξη στο φάιναλ φορ του Βερολίνου της Λαμποράλ και της Κούμπαν.

Πάμε να δούμε σήμερα τα σημεία κλειδιά για τη διάκριση των ομάδων μας. Καθώς για την γενική τους εικόνα έχουμε μιλήσει και γράψει. Ασφαλώς η διάρκεια, η αποφυγή σοβαρών τραυματισμών και οι διορθωτικές κινήσεις γενικά, είναι σημεία αναφοράς για να προχωρήσουμε, αλλά εμείς εμβαθύνουμε στα σημεία που υπάρχει πρόβλημα ή μπορεί να υπάρξει.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Και ξεκινάμε με τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" που κράτησαν τον ίδιο προπονητή, τον κορμό τους και τον ηγέτη τους, δείχνουν να έχουν κάνει πολύ καλές και σωστές επιλογές και να έχουν πλήρες ρόστερ κι ας μην έκαναν πολλές κινήσεις στο παζάρι. Σημεία κλειδιά λοιπόν είναι η κατάσταση του ηγέτη Σπανούλη που χωρίς Εθνική θα είναι πιο φρέσκος και μπορεί να κάνει την διαφορά, αφού θα έχει δίπλα του και καλό σκόρερ, τον Έρικ Γκριν. Η διαχείρισή του θα είναι τέτοια ώστε να μην περιμένει η ομάδα τα πάντα απ' αυτόν και θα παίζει πολύ στον άσο πλέον.

Συνεπώς, κομβικό σημείο είναι αν βγει ο Γκριν και δώσει τις λύσεις στην επίθεση. Το πιο σημαντικό όμως είναι η άμυνα και το αν θα μπορέσει ο Ολυμπιακός που είναι δομημένος αμυντικά σαν φιλοσοφία και πλάνο του προπονητή του, να παίξει όπως πρόπερσι. Και το κλειδί εδώ είναι ο Μάντζαρης που αν και καλύτερος αμυντικός της ομάδας πέρσι, από το μέσο της σεζόν και μετά ήταν αόρατος και ξαφνικά με δεδομένη και την αμυντική αδυναμία του Σπανούλη και λόγω ηλικίας πλέον, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να παίζει ...αεράμυνα στη 2η φάση της διοργάνωσης και καταστράφηκε.

Ο Χάκετ είναι εγγύηση, αλλά δεν αρκεί καθώς και ο Γκριν δεν είναι και του είδους... Τα άλλα σημεία αναφοράς είναι το 4αρι και το σέντερ. Ο Πρίντεζης είναι Πρίντεζης αλλά θέλει ανάσες. Οι Αγραβάνης και Παπαπέτρου θα καλύψουν το 4αρι πίσω από τον Πρίντεζη. Δείχνουν έτοιμοι να τα καταφέρουν κι ας μην ήρθε ο Αμερικανός στην θέση αυτή. Και βέβαια έχουμε το σέντερ. Ο Γιανγκ είναι σαν μεταγραφή, καθώς έχασε τη σεζόν πέρσι και φέτος όμως, ξεκίνησε φοβισμένος, αλλά και με ιώσεις και δεν έχει ακόμα βρει πατήματα, καθώς καλά-καλά δεν έχει παίξει!

Αν βρει μέσα στον επόμενο μήνα τον καλό του εαυτό, όπως πιστεύει και ο Σφαιρόπουλος, ο Ολυμπιακός δεν θα περάσει τα περσινά. Θα πρέπει να του βγει και ο αθλητικός Μπριτς που δείχνει να προσαρμόζεται, όμως ενώ περιμένει επιτέλους και μια βελτίωση του Μιλουτίνοφ που μπορεί να παίξει και με πλάτη κάπως. Και συνολικά ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος επιθετικά έχοντας αλλάξει κάπως στιλ και έχοντας δύναμη στα φόργουορντ και με την προσθήκη και ικανού σκόρερ του Γκριν. Θα επιδιώξει ασφαλώς το τρανζίσιον, δεν θα έχει τόσο πικ εν ρολ, στα δύσκολα θα είναι η ώρα του Σπανούλη κλασικά και θα απειλεί με πολλούς τρόπους και ανάλογα την μέρα. Στο τρίποντο κλειδί ο Λοτζέσκι.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Στον Παναθηναϊκό ο Πεδουλάκης ήδη αλλάζει στιλ και αφήνει το κατενάτσιο, όπως το χαρακτηρίζαμε το παιχνίδι του με την εμμονή του στην άμυνα αγνοώντας την επίθεση. Ο ΠΑΟ ήδη έδειξε ότι καθώς έχει αποκτήσει πλέον βάθος και ποιότητα εποχής πριν του 2010, θα παίζει πολύ πιο επιθετικά καθώς έχει πολλούς πόλους.

Όμως ξεκίνησε με σοβαρό τραυματισμό σε νευραλγική θέση. Πρώτο κομμάτι κλειδί για τον ΠΑΟ είναι η κατανομή ρόλων και η προσαρμογή των παικτών σε αυτούς. Το ρόστερ γέμισε με καλούς παίκτες αλλά για να χωρέσουν όλοι θα πρέπει να βρουν τον ρόλο τους σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία και αυτή η αφομοίωση θέλει πάντα χρόνο όπως και να βρεθεί η χημεία. Και ειδικά στο 3αρι που υπάρχει ο άγουρος Χαραλαμπόπουλος και οι Ρίβερς-Νίκολς που όμως παίζουν και στο 2 και 4 αντίστοιχα και δεν είναι στάρτερ της θέσης.

Το δεύτερο κλειδί είναι οι τραυματισμοί. Αν έχει σοβαρό τραυματισμό στο σέντερ που έχει μόνο Μπουρούση-Σίνγκλετον θα έχει πρόβλημα καθώς θα ανεβάσει τον Γκιστ εκεί αλλά θα αδυνατίσει το 4αρι τότε. Και ανάλογα στο πόιντ που ήδη είχαμε το σοκ με τον Τζέιμς και υπήρχε ήδη ανησυχία αν η θέση ήταν πλήρης καθώς ο Καλάθης δεν απειλεί και αν μείνει μόνος θα έχει και την κούραση και την πίεση.

Αλλά θέματα είναι η αντιμετώπιση του αμυντικού πικ εν ρολ που είναι αδύνατος στο κομμάτι αυτό ο Μπουρούσης (που όμως είναι επιθετικά ο δεύτερος πλέι μέικερ) και η λειτουργία στο πέντε εναντίον πέντε. Κλειδί το τρίποντο λοιπόν, καθώς όλοι σουτάρουν από τα 6,75μ. από όλες τις θέσεις. Ο ΠΑΟ θα έχει τουλάχιστον 30 τρίποντα και θέλει να βάζει τουλάχιστον 10-12! Και ασφαλώς ερωτηματικό ποιος θα "ντυθεί" Διαμαντίδης όταν η μπάλα θα καίει... Λογικά κανείς δεν θα είναι ο παίκτης που ντε και καλά θα παίρνει την μπάλα στο φινάλε, αλλά αυτό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε φάσης και μέρας...

Πηγή: contra.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags