Facebook Pixel Το «Ντέρμπι» επτά σπουδαστών δημοσιογραφίας για την κάλυψη του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ
| 2017-07-17 17:25:00

Το «Ντέρμπι» επτά σπουδαστών δημοσιογραφίας για την κάλυψη του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ

Το «Ντέρμπι» επτά σπουδαστών δημοσιογραφίας για την κάλυψη του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ

Ένα «παράλληλο ντέρμπι» για την ανάδειξη του καλύτερου ρεπορτάζ εκτυλισσόταν στο Μαρκόπουλο την ημέρα του 71ου Ελληνικού Ντέρμπι ΟΠΑΠ.

Επτά σπουδαστές δημοσιογραφίας αποδέχθηκαν την πρόσκληση-πρόκληση να βρεθούν για πρώτη φορά στον ιππόδρομο Αθηνών και να καταγράψουν με την πένα τους το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού.

Για τις ανάγκες του πρώτου τους ιπποδρομιακού ρεπορτάζ, οι επτά σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ αναμείχθηκαν με τους 6.000 θεατές του Ντέρμπι, στάθηκαν στις κερκίδες, ένιωσαν τον παλμό, συνομίλησαν με τον κόσμο καθώς και επισκέφθηκαν το paddock και χώρους του ιπποδρόμου.

Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Μαρίλυ Λάππα, πτυχιούχος του τμήματος ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και απόφοιτη του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Ακολουθεί το κείμενο που κέρδισε το δημοσιογραφικό «Ντέρμπι»:

Οι ελληνικές ιπποδρομίες… καλπάζουν προς το μέλλον!

Μια ασπρόμαυρη εικόνα μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο εκεί, όπου ο ιππόδρομος κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή της αθηναϊκής αστικής τάξης της δεκαετίας του 1950 και 1960.

Ο Ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα πάντα αποτελούσε πόλο έλξης ως κέντρο ψυχαγωγίας των πολιτών και της καλής κοινωνίας της εποχής. Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούσαν τις κούρσες, πολιτικοί, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και διανοούμενοι.

Οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα υπάρχουν ιστορικά από την αρχαιότητα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή ιππικών αγώνων έρχεται από τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.χ. ενώ γνώρισαν άνθηση στο Βυζάντιο. Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης ήταν το κέντρο της δημόσιας ψυχαγωγίας της πρωτεύουσας του Βυζαντίου και ο τόπος στον οποίο δρομολογούνταν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής. Ιστορικά, την εποχή της τουρκοκρατίας χάθηκε η ιπποδρομική διαδικασία, για να επιστρέψει το 1882, όταν ιδρύθηκε ο πρώτος ιππικός όμιλος στην Ελλάδα. Οι ιπποδρομίες, άρχισαν να διεξάγονται στο Φαληρικό Δέλτα, παρουσία πάντα της βασιλικής οικογένειας. Άλλωστε, στο πέρασμα των αιώνων, είχαν πάντα την αίγλη και το κύρος που προσδίδει στο άθλημα το άλογο. Το πιο περήφανο στο ζωικό βασίλειο.

Μετά από συστηματική εξέλιξη του αθλήματος, καταγράφονται το 1925 οι πρώτες ιπποδρομίες στον Ιππόδρομο του Φαλήρου και από τότε το άθλημα αρχίζει να αποκτά ξεχωριστό κοινό. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 η αθηναϊκή ελίτ ζει στους ρυθμούς του ιπποδρόμου. Η καλή κοινωνία, τα μεσημέρια κυρίως του Σαββάτου και της Κυριακής, παίρνει τα μικρά κιάλια που βοηθούσαν για την παρακολούθηση των ιπποδρομιών και κατηφορίζει στο Φάληρο. Άνδρες με ακριβά κοστούμια και κυρίες με υψηλής ραπτικής φορέματα και καπέλα, συνθέτουν το σκηνικό του ιπποδρόμου.
Η εξέλιξη όμως δεν ήταν η ιδανική. Στο πέρασμα των ετών οι ιπποδρομίες παρακμάζουν και περιθωριοποιούνται. Ο ιππόδρομος παύει να έχει την αίγλη του παρελθόντος, ενώ δημιουργείται η ανάγκη για ένα σύγχρονο ιπποδρόμιο, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών.

Τα τελευταία χρόνια, η Ιπποδρομίες ΑΕ του ΟΠΑΠ έχει αναλάβει τις κούρσες στην Ελλάδα και η νέα εποχή με τον αέρα της αλλαγής και του διαφορετικού έφερε και πάλι στον αφρό τα κοστούμια, τα φορέματα, τα καπέλα! Ως μια επιστροφή στο παρελθόν με πινελιές ωστόσο από το μέλλον, η αθηναϊκή ελίτ, επέστρεψε στον ιππόδρομο. Όχι βέβαια στον παλιό χώρο στο φαληρικό δέλτα, αλλά πια στο υπερσύγχρονο Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο.

Το 71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ, που διεξήχθη στις 5 Ιουλίου, σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό χώρο είχε τα πάντα και κατάφερε να αποδείξει ότι οι ιπποδρομίες, έχουν να επιδείξουν πια από σπουδαίο παρελθόν, ένα βροντερό παρόν και ακόμα πιο λαμπρό μέλλον.

Το πρώτο Ελληνικό Ντέρμπι διεξήχθη το 1931, μόλις 5 χρόνια μετά την έναρξη των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Όπως μπορεί να ενημερωθεί κανείς από τη νέα και ιστοσελίδα της Ιπποδρομίες ΑΕ του ΟΠΑΠ… «Από το 1935 και κυρίως με την επαναλειτουργία των ιπποδρομιών μετά τον πόλεμο, τα Ντέρμπι μονοπωλούνται από τα καθαρόαιμα του ιπποφορβείου της Ιπποτούρ που είχε πλέον εγκατασταθεί στην περιοχή της Λαζαρίνας. Το ιπποφορβείο Φηγαίας, της οικογενείας Καμπάνη, αρχίζει να δίνει νικητές από το 1964 με τον ΘΑΛΗ, και τα δύο αυτά ιπποφορβεία κυριαρχούν απόλυτα στην ιπποδρομία έως το 1983 όπου το σκηνικό ανατρέπεται και νικητής αναδεικνύεται ο ΤΟΞΟ από το ιπποφορβείο Γουλανδρή».

Αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν. Το «Ντέρμπι» της νέας εποχής, αυτής δηλαδή που ανέλαβε η Ιπποδρομίες ΑΕ του ΟΠΑΠ είναι έτοιμο να ζήσει νέες στιγμές δόξας. Το κορυφαίο ντέρμπι της χρονιάς, το 71ο Ντέρμπι καθαρόαιμων ελληνικών ίππων πραγματοποιήθηκε από την Ιπποδρομίες ΑΕ του ΟΠΑΠ στο Μαρκόπουλο, σηματοδοτώντας επί της ουσίας, την αλλαγή σελίδας και τη νέα εποχή που ξεκίνησε από το 2016 για τον ελληνικό ιππόδρομο.

Περισσότεροι από 6.000 θεατές όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες – όπως παλιά με κοστούμια και καπέλα -, βρέθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, στο Μαρκόπουλο για να παρακολουθήσουν από κοντά την κορυφαία κούρσα της χρονιάς.

Ανάμεσά τους πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, οικονομικού, αθλητικού και καλλιτεχνικού χώρου, όπως ακριβώς συνέβαινε την εποχή που ο αθηναϊκός ιππόδρομος βρισκόταν στην ακμή του. Τσάβι Πασκουάλ, Έλλη Κοκκίνου, Λάμπρος Χούτος, Δημήτρης Ουγγαρέζος, Τόνια Σωτηροπούλου, Κατερίνα Καινούργιου, Παναγιώτα Βλαντή, Λούκας Γιώρκας, Μίμης Δομάζος Δημήτρης Σαραβάκος, Κάρλος Ζέκα, Νίκλας Χουλτ, Γιώργος Κουτρουμπής, Νόνη Δούνια, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Νίκος Καραγιαννίδης, Τάκης Ζαχαράτος και πολλοί ακόμα έδωσαν το παρόν θυμίζοντας άλλες εποχές, τότε που ο ιππόδρομος συγκέντρωνε την πολιτική, εφοπλιστική, καλλιτεχνική, αθλητική και δημοσιογραφική ελίτ της χώρας.

Εκεί ήταν και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης δίνοντας τα βραβεία σε ένα απόγευμα που ήταν μια γιορτή με λάμψη και χαμόγελα.
Οι κορυφαίοι αναβάτες της χρονιάς αγωνίστηκαν σε μια κούρσα που έκοψε την ανάσα στους χιλιάδες φίλους του Ιπποδρόμου οι οποίοι κατέκλυσαν τις εξέδρες του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

Νικητής αναδείχθηκε ο ίππος «ΓΙΟΥΤΟΚΙΝΤΟΥΜΙ» με αναβάτη τον Δημήτρη Δρόσο, ιδιοκτησίας των Aegean Stables. Την ιδιοκτησία του ίππου βράβευσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, παραδίδοντας το κύπελλο στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το 71ο Ελληνικό Ντέρμπι ΟΠΑΠ, πέρασε λοιπόν στην ιστορία αλλά το σημαντικό είναι πως πέτυχε να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά των πήχη των ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Το εφετινό ντέρμπι κατάφερε και πάλι να κάνει όσους ήταν εκεί, να ζήσουν λίγο από την παλιά αίγλη… Άλλωστε, όσα χρόνια και αν περάσουν, η ατάκα του Χένρι Φορντ θα είναι πάντα επίκαιρη… «Αν είχα ρωτήσει τους ανθρώπους τι ήθελαν θα έλεγαν πιο γρήγορα άλογα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags