Facebook Pixel Συνέντευξη-"φωτιά" Μιχάλη Λεάνη για Εθνική, Μίσσα, διεθνείς - "Λείπει πολύ ο Νικόλας, το κομπιούτερ μας"
| 2017-09-05 12:00:00

Συνέντευξη-"φωτιά" Μιχάλη Λεάνη για Εθνική, Μίσσα, διεθνείς - "Λείπει πολύ ο Νικόλας, το κομπιούτερ μας"

του Γιώργου Κτενά
Συνέντευξη-"φωτιά" Μιχάλη Λεάνη για Εθνική, Μίσσα, διεθνείς - "Λείπει πολύ ο Νικόλας, το κομπιούτερ μας"

Ποιο είναι το πραγματικό μεγάλο πρόβλημα της "επίσημης αγαπημένης" στο Ευρωμπάσκετ; Τι πρέπει να αλλάξουν οι διεθνείς και τι ο προπονητής; "Καυτές" αλήθειες στο sportdog.gr...

Στην έλλειψη πειθαρχίας που φαίνεται να υπάρχει στην Εθνική ομάδα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ στάθηκε με δηλώσεις του στο Sportdog.gr ο Μιχάλης Λεάνης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος σχολίασε ότι η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έπρεπε να αλλάξει τα πλάνα της Εθνικής, με την ομάδα να προβληματίζει γιατί δεν δείχνει συνολικά βελτιωμένη εικόνα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παρουσία των Πρίντεζη και Σλούκα, στην απουσία του Βασίλη Σπανούλη, στο... κουμπιουτεράκι Νίκο Ζήση, αλλά και στον τρόπο που χειρίστηκε κάποιες καταστάσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας.

"Η Εθνική ομάδα μετά από την ιστορία με τον Αντετοκούνμπο, έπρεπε να αλλάξει πλάνα. Κάτι που είναι φυσικό και επόμενο, δεν μπορείς να παίξεις το ίδιο με τον Γιάννη και το ίδιο χωρίς τον Γιάννη. Στην προετοιμασία, λοιπόν, είδαμε μια ομάδα με δύο εκδοχές: Η μία με με τον Γιάννη και η άλλη για τον Γιάννη. Η απόφαση από το ΝΒΑ για να μην παίξει άλλαξε όλη τη στρατηγική. Γιατί θα έπρεπε να μεταφερθεί η προετοιμασία στην πρώτη φάση του πανευρωπαϊκού. Αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν έχουμε κατασταλάξει κάπου. Η Εθνική δεν πείθει, τα ερωτήματα δεν βρίσκουν απαντήσεις. Το ζητούμενο είναι να βρούμε διάρκεια. Θα βοηθήσει το να έχουμε διάρκεια όπως θα βοηθήσει και το να έχουμε συνοχή. Απέναντι στη Γαλλία είχαμε στα 3/4 του ματς αποκαρδιωτική παρουσία. Αυτό το διορθώσαμε χθες με τη Σλοβενία. Όλα τα παιχνίδια είναι υψηλού επιπέδου και για αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες", σχολίασε αρχικά ο Μ. Λεάνης στο sportdog.gr και στη συνέχεια συμπλήρωσε για την εικόνα της ομάδας συνολικά:

"H Ελλάδα μπορεί να δείχνει θετικά στοιχεία παιχνίδι με το παιχνίδι, συνολικά αλλά και ατομικά, βελτιωμένη εικόνα ως ομάδα όμως δεν δείχνει. Κι αυτό προβληματίζει. Δεν έχουμε πάρει από τους παίκτες σε προσωπικό επίπεδο όσα θα μπορούσαμε. Έχουμε δυσκολία στα σκριν, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ. Αλλά δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε άλλες αδυναμίες και δεν έχουμε βρει ταυτότητα στο παιχνίδι μας. Είμαστε πολύ κακοί στην άμυνα και δεν βελτιωνόμαστε. Ακόμα κι αν βελτιώσουμε την άμυνα και το δέσιμο των παικτών μας, ως ένα κομμάτι της προετοιμασίας που συνεχίζεται, θα πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους στο σκοράρισμα".

"Γιατί δεν βγαίνουμε στο ανοιχτό γήπεδο;"

Τι εννοείται, τι πρέπει να αλλάξει στο θέμα του σκοραρίσματος;

"Μα λείπει το σουτ. Χωρίς σουτ δεν ξέρω πόσες ομάδες μπορούν να προχωρήσουν. Έχουμε μόνο ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση, τον Γιώργο Πρίντεζη. Από εκεί και πέρα είδαμε τον Σλούκα να ανεβαίνει στο σκοράρισμα και την οργάνωση του παιχνιδιού, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο Σλούκας θα εξελιχθεί σε δεύτερο πόλο σκοραρίσματος. Από την άλλη πλευρά, δεν φτάνουν μόνο δύο παίκτες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, με απογοητευτικά ποσοστά και στα μακρινά σουτ. Μήπως η λύση είναι να επικεντρωθούμε στο σουτ μέσης απόστασης; Να δουλέψουμε, δηλαδή συστήματα παραγωγής σκοραρίσματος από τη μέση απόσταση. Έχουμε ένα θετικό όπλο, που είναι τα ντράιβ και από εκεί παράγουμε καλάθια. Μήπως είναι ο τρόπος να δουλέψουμε τα ντράιβ για να έρθει η μπάλα στους ψήλους πιο εύκολα; Αν δεν βελτιώσουμε το σουτ, δεν θα διευκολύνουμε τους ψηλούς μέσα στο ζωγραφιστό. Δεν θα τους γλυτώσουμε από τη μέγγενη των μαρκαρισμάτων. Από την άλλη πλευρά ριμπάουντ παίρνουμε, γιατί δεν βγαίνουμε στο ανοιχτό γήπεδο; Δεν έχουμε δυνάμεις; Θεωρώ ότι αναζητείται η σταθερότητα και πρέπει να επισπεύσουμε τον χρόνο της προετοιμασίας. Να αρχίσουμε να παράγουμε μπάσκετ με ταυτότητα".

"Λείπει ο Νικόλας, το κομπιούτερ μας"

Το σχόλιό σας για την εικόνα και την κατάσταση των παικτών;

"Δεν ξέρω αν είναι θέμα προετοιμασίας ή κούρασης των παικτών. Αν είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι αυτοί οι παίκτες έχουν έναν ηγέτη στις ομάδες τους. Κάτι που ίσχυε και στις προηγούμενες Εθνικές, αλλά όχι τώρα. Είναι ένα τουρνούα στο οποίο συμμετέχουμε χωρίς τον Αντετοκούνμπο, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα από την άποψη της σύνθεσης των προσωπικοτήτων ήταν σε μεταβατική περίοδο. Μετά την αποχώρηση και των Σπανούλη - Ζήση, έκλεισε ένα κύκλος. Ειρήσθω εν παρόδω είναι τεράστια η απουσία του Νικόλα, γιατί μας λείπει ο παίκτης που μπορεί να λειτουργήσει ως κομπιούτερ. Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο στην Εθνική ομάδα, είτε με τον Αντετοκούνμπο είτε χωρίς αυτόν".

Η άποψή σας για τον Κώστα Μίσσα ποια είναι;

"Έχω ακολουθήσει την Εθνική ομάδα σε πολλά τουρνουά. Κάπου παρουσιάζεται έλλειψη πειθαρχίας, κάτι που είχε φανεί από την προετοιμασία. Ενδεχομένως και χωρίς καμιά διάθεση να αποφύγω την ερώτηση, ο Μίσσας ίσως θα έπρεπε να είχε διαχειριστεί διαφορετικά ορισμένα πράγματα. Αλλά είμαι της άποψης ότι όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν αφότου τελειώσει ένα τουρνουά. Έχοντας πάντα υπόψη μας ότι η Εθνική δεν είναι επαγγελματική ομάδα και χρειάζεται διαφορετικούς χειρισμούς σε σχέση με έναν σύλλογο ο οποίος πληρώνει αδρά έναν αθλητή. Δεν συμφωνώ ότι είναι καλό να δούμε τα κακώς κείμενα τώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε".

"Να σεβαστούν τον Μίσσα"

Πώς σχολιάζετε την ατάκα του Κώστα Μίσσα ότι θα μιλήσει για κάτι μετά το τέλος του τουρνούα, που τώρα δεν μπορεί να το πει;

"Κάπου στην πίεση και την ένταση κατά κάποιον τρόπο αντέδρασε σπασμωδικά και όχι όπως τον ξέρουμε. Γιατί είναι προπονητής με μεγάλη εμπειρία. Αλλά και οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας, με περγαμηνές και στην Εθνική ομάδα ο κάθε προνητής έχει την πολυτέλεια απλώς να μοντάρει μια ομάδα. Πρέπει να σεβαστούν τους εαυτούς τους, δηλαδή, αλλά και τον προπονητή και να μην τους αδικούνε".

Τι περιμένετε στη συνέχεια για την Εθνική ομάδα;

"Για εμένα η συνέχεια της Εθνικής ομάδας θα πηγαίνει παιχνίδι με το παιχνίδι. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη διαδρομή. Το παιχνίδι με τη Φινλανδία είναι πολύ δύσκολο, γιατί είναι καλό σύνολο ως ομάδα. Έχουν παίκτες με ταλέντο, είναι ομάδα με πάθος, αθλητική και έχει παίξει τρεις παρατάσεις χωρίς να λυγίσει. Είναι πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος απέναντι σε ομάδα όπως η Ελλάδα, που δεν έχει δείξει ανάλογο χαρακτήρα. Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε τους Φινλανδούς, θα είναι ένα ευτυχές γεγονός και θα πρέπει να πάμε παρακάτω. Αν κερδίσουμε και τους Πολωνούς θα πρέπει να δούμε αν έχουμε απλώς συγκέντρωση θετικών στοιχειών ή συνολική βελτίωση συνόλου. Τότε μπορούμε να πάμε ξανά σε εκτίμηση. Τώρα δεν έχει νόημα ούτε αντικείμενο να γίνει κάτι τέτοιο". 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags