Facebook Pixel «Φύγε από δω μέσα, Καραγκιόζη!»
Life
| 2011-03-01 11:28:00

«Φύγε από δω μέσα, Καραγκιόζη!»

«Φύγε από δω μέσα, Καραγκιόζη!»

Ο Ηλίας Κανέλλης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σχολιάζει την φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Θόδωρος Πάγκαλος στο Παρίσι.

«Ο έλλην Καραγκιόζης συνεχίζει να εμπνέει τη δημόσια ζωή ηµών, των τρισχιλιετών Ελλήνων, παρότι το καλοκαίρι τον διεκδίκησαν και, κατά την UNESCO, τον κατοχύρωσαν ως συστατικό στοιχείο του πολιτισμού τους οι Τούρκοι. Όχι µόνο στην Ελλάδα. Αλλά και στο εξωτερικό.

«Φύγε από δω µέσα, Καραγκιόζη», φώναζαν οι φοιτητές που ήθελαν να διώξουν τον Θόδωρο Πάγκαλο από εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε προβολή της ταινίας «Ζ» και συζήτηση µε τον σκηνοθέτη της Κώστα Γαβρά. Ο Πάγκαλος αντιπρότεινε συζήτηση, αλλά αυτοί που τον έβριζαν δεν ήθελαν. Όπως δεν ήθελαν οι φοιτητές που μπήκαν στην αίθουσα του Χούµπολτ στο Βερολίνο να συζητήσουν µε τον Πρωθυπουργό – τους αρκούσε να τον αποδοκιμάσουν.

Είναι µια πρωτοφανής πρακτική, που διαδίδεται στο όνοµα ενός κάποιου ευσεβιστικού αριστερού ριζοσπαστισμού, τον τελευταίο καιρό. Μικρές οµάδες πολιτών ορµάνε σε δηµόσιους χώρους και επιχειρούν να επιβάλουν αυτό που θεωρούν δίκιο. Τις προάλλες, π.χ., μπήκαν στο στούντιο του δηµοτικού ραδιοσταθµού 9,84, και έκαναν το δικό τους πρόγραµµα, µε δικούς τους καλεσµένους, δικές τους µουσικές, δικά τους συνθήµατα.

Οι επαγγελµατίες δηµοσιογράφοι, προφανώς, δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα γεγονότα, χρειαζόταν να «απελευθερωθεί» η συχνότητα. Κανονικά, δεν μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη προσβολή για επαγγελµατίες. Αλλά ούτε η ΕΣΗΕΑ είδε την προσβολή διότι προέχει η επανάσταση.

Είναι όντως επανάσταση. Η επανάσταση της αυθαιρεσίας. Όποιος μπορεί, οχυρωμένος πίσω από ένα ιδεολογικό κάστρο, επιχειρεί διά της βίας (βρίζοντας, καταλαμβάνοντας, αποκλείοντας, προπηλακίζοντας...) να «διορθώσει» όσα κατά τη γνώµη του είναι στραβά – ή έστω να τα καταγγείλει, εξουθενώνοντας τους αντιπάλους του.

Το κοινωνικό συμβόλαιο, δηλαδή, είναι ένα κουρέλι, επειδή καθρεφτίζει την πλάνη του δημοκρατικού λαού (που συνήθως εµφανίζεται εξαπατημένος, γελασμένος, προδομένος…). Ενώ «νόµος είναι το δίκιο κάθε κακομαθημένου» - που νοµίζει ότι έχει δίκιο επειδή µοιράζεται κοινές απόψεις µε κάποιους σαν κι αυτόν.

Ο ναρκισσισµός, η τρέλα του µεγαλείου, τα νιάτα ή η ιδεολογία δεν είναι παράγοντες επιβεβαίωσης των αντιλήψεων του κάθε κακομαθημένου. Όσοι περιφρονούν το δηµοκρατικό παιχνίδι, δηλαδή τον άλλο, µε τον οποίο δεν συμφωνούν, ας αναλογιστούν ότι κάποιοι µε ανάλογα µυαλά στο παρελθόν το περιόρισαν – και στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες ιδεολογικά συγγενέστερες µαζί τους. Και δεν ήταν ευχαριστημένοι µ' αυτό ούτε οι οµοϊδεάτες τους».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags