Σύμφωνα με τα στοιχεία που αλίευσα στην Βικιπαιδεία, στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν 212.000 Ελληνες και άλλοι τόσοι Κύπριοι, νεαροί φοιτητές στην πλειοψηφία τους. Οι περισσότεροι είναι εγκατεστημένοι στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Εδώ και δύο 24ωρα, η ελληνική κοινότητα του Λονδίνου ζει τον πυρετό της πορτοκαλί μπάλας.

Εάν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός χτίσουν με προσοχή και επιδεξιότητα πάνω στα θεμέλια που τοποθέτησαν στα πρώτα δύο παιχνίδια των πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, θα έχουμε συνύπαρξη «κόκκινων» και «πράσινων» σε φάιναλ-φορ, για 5η φορά στην ιστορία. Ευκαιρία να δείξουμε και παραέξω, ότι υπάρχει κάτι που εμείς οι Ελληνες το κάνουμε καλά. Εστω και αν είναι το μοναδικό.

O Παναθηναϊκός έδεσε κόμπο τη Μπαρτσελόνα, τη χιλιοτραγουδισμένη, όχι μία, αλλά δύο φορές. Οποιο παιδάκι ξαφνιάστηκε με την απόδοση και την επίδοσή του στο Παλάου Μπλαουγράνα μάλλον χάζευε την ώρα της παράδοσης!

Στον δρόμο προς τα πλέι-οφ, οι «πράσινοι» πέτυχαν προπονητικές νίκες επί της Ρεάλ (μέσα-έξω, σε 4 διαφορετικές συγκυρίες), της ΤΣΣΚΑ, της Χίμκι, της Εφές, της Ζαλγκίρις, της Μάλαγα, της Καντού. Ολες, ή σχεδόν όλες, σε κρίσιμα ματς. Ουδείς προπονητής κατόρθωσε να πάρει την ταυτότητα του Αργύρη Πεδουλάκη, όσα προβλήματα και αν αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός, όσο ανακατεμένη και αν ήταν η ελληνική τράπουλα.

Η Μπαρτσελόνα ποντάρει πολύ στη χημεία και τους αυτοματισμούς της, αλλά δεν είναι εξίσου αποτελεσματική χωρίς τον Πητ Μάικλ. Ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κλείσει τους διαδρόμους από τους οποίους περνούσε το «μέσα-έξω» παιχνίδι των Ισπανών, ενώ η ανάγκη συμμετοχής του Σάδα (για την άμυνα) και του Ναβάρο (για όλα τ άλλα) περιόρισε τον ηγέτη Χουέρτας σε ρόλο κομπάρσου. Ακόμα και ο Γιασικεβίτσιους βρέθηκε πιο μπροστά από τον Βραζιλιάνο στην ιεραρχία.

Την πελαγωμένη και μπερδεμένη Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός την αντιμετώπισε με μεθοδικότητα και ηρεμία, παρά την αναστάτωση που του προκάλεσε η διαιτησία του πρώτου αγώνα. Ο κύβος για την ανατροπή ερρίφθη όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να τελειώσει το πρώτο ματς ήταν λανθασμένος, ειδικά στην τελευταία φάση της παράτασης. Η ελληνική ομάδα δεν χρειαζόταν δύο πόντους, αλλά τρεις για να ολοκληρώσει το ριφιφί. Η μπάλα έπρεπε να πάει από τα χέρια του Διαμαντίδη όχι στον Γκιστ -τον αδύναμο να δημιουργήσει και μέτριο στις ελεύθερες βολές- αλλά …στον ίδιο τον Διαμαντίδη.

Η πάσα στον Αμερικανό ήταν καλή, αλλά οι αντίπαλοι ψηλοί πρόφτασαν να του κάνουν φάουλ και να τον στείλουν στη γραμμή. Ο Γκιστ έχασε την πρώτη βολή και το 72-70 έμεινε αναλλοίωτο, 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ακόμα κι αν έβαζε 2 στις 2, κατόρθωμα δύσκολο για οποιονδήποτε υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα είχαμε δεύτερη παράταση, στην καλύτερη για τον Παναθηναϊκό περίπτωση.

Το πάθημα έγινε μάθημα και ο Διαμαντίδης έκανε αυτό που έπρεπε όταν βρέθηκε ξανά στην ίδια θέση. Μόλις είδε απέναντί του τον Τζαουάι, άφησε στην άκρη το σχέδιο του προπονητή για πάσα back-door στον Λάσμε και βάλθηκε να χορεύει τον δυσκίνητο Αυστραλό, μέχρι να δει ορίζοντα.

Σταυρωτή στην σταυρωτή, ο Τζαουάι δεν πρόφτασε να κάνει ούτε φάουλ. Το τρίποντο του Διαμαντίδη μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην πρόκριση και τον αποκλεισμό για τις δύο ομάδες. Ηταν ένα επίτευγμα αντάξιο αυτού του μεγάλου ηγέτη. Τον αποθέωσε όλη η μπασκετική Ευρώπη.
Τη χαριστική βολή έδωσε στη Μπαρτσελόνα ο Λάσμε, ακολουθώντας τον Ναβάρο ψηλά και αλλοιώνοντας το σουτ της καταλανικής προσευχής. Σαν να ήθελε να τιμήσει τον …Βράνκοβιτς, ανήμερα της 17ης επετείου του αλησμόνητου τελικού του Παρισιού!

Ο Ολυμπιακός πορεύεται προς το Παρίσι με τη σιγουριά της «ήρεμης δύναμης» και με τα φτερά της έδρας, άσχετα αν δυσκολεύτηκε στο πάντοτε επικίνδυνο πρώτο παιχνίδι. Η Εφές έχασε την πρώτη παρτίδα πάνω στο τεντωμένο σχοινί και παραδόθηκε χωρίς όρους όταν είδε να ανατρέπεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα το προβάδισμα των 10 πόντων με το οποίο ξεκίνησε τον δεύτερο προημιτελικό. Σε τέσσερις επισκέψεις φέτος στην Ελλάδα, έχασε με μέση διαφορά 14,5 πόντων.

Το κρεσέντο του Γιώργου Πρίντεζη έστρωσε το χαλί, ενώ ο οίστρος του Πέρο Αντιτς έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει παρέλαση 48 ώρες αργότερα. Ο Κάιλ Χάινς ήταν και στους δύο αγώνες ένας ασύγκριτος σούπερμαν τσέπης, ο Παπανικολάου με τον Περπέρογλου έπαιξαν μπάσκετ ουσίας, οι πιτσιρικάδες της περιφέρειας έβαλαν το λιθαράκι τους, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης φόρεσε με επιτυχία τη μάσκα του …Διαμαντίδη: 17 ασίστ, 10 ριμπάουντ και μόλις 24 πόντοι ήταν η συνολική του συνεισφορά, Τετάρτη και Παρασκευή μαζί. Τον ρόλο του αρχισκόρερ τον παραχώρησε ευχαρίστως στους πιο εύστοχους.

Ο Ολυμπιακός πάει για εύκολη πρόκριση χωρίς να πλησιάζει στο «άριστα». Μολονότι συνεχίζει δίχως απώλειες, η βαθμολογία του είναι ακόμη πιο κοντά στο 5, παρά στο 10. Ας πούμε ένα ωραίο 7αράκι, με τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Πηγή: novasports.gr