Πολύς κόσμος τρελαίνεται με τα πλέι οφ και κυρίως με το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά νομίζω ότι σ΄ αυτή τη φάση, το σημαντικό για τον ΠΑΟΚ είναι η επόμενη σεζόν και η προετοιμασία της κι όχι τα πλέι οφ. Εννοείται πως ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να βγει πρώτος και είναι ντροπή να τον προβληματίζουν ομάδες χαμηλότερης ποιότητας, όπως ο Αστέρας, ο Ατρόμητος και βέβαια τα Γιάννενα (που μέσα στη χρονιά τις αναδείξαμε σε Μπαρτσελόνες για να καλύψουμε το ανέκδοτο που ζούσαμε) αλλά δεν είναι το μείζον.
Ξέρω ότι δεν ακούγεται (και δεν διαβάζεται) καλά, αλλά οι πιθανότητες να παίξει ο ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη σεζόν, δεν είναι πάνω από 5%. Το να αποκλείσεις σε δύο προκριματικούς γύρους και μάλιστα σε άδεια Τούμπα, ομάδες όπως ο Άγιαξ αρχικά και η Βαλένθια ή η Λιόν μετά, μπορεί να μην είναι στη σφαίρα του μεταφυσικού, αλλά δεν το κόβω και για τόσο ρεαλιστικό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν πρέπει να επενδύσεις πάνω στο 5% ή να δουλέψεις στο 95%.
Κι όσοι πιστεύουν, ότι το καλοκαίρι ο Σαββίδης θα αγοράσει ότι κινείται στο μεταγραφικό παζάρι της Ευρώπης για να μπει ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ… Συγνώμη αλλά δεν χτίζονται έτσι οι ομάδες, ούτε ο Σαββίδης φαίνεται να είναι τέτοιος τύπος.
Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν, είναι να διεκδικήσει το πρωτάθλημα και να είναι ανταγωνιστικός στο Γιουρόπα Λιγκ, προκειμένου να φτάσει στους 16 ή στους 8 και κάθε χρόνο, να μεγαλώνει ως ομάδα. Για τον ΠΑΟΚ οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι «must» τη σεζόν 2014-15.
Το θέμα, βεβαίως, είναι πως θα χτιστεί και θα προετοιμαστεί η ομάδα της επόμενης σεζόν με τους συγκεκριμένους στόχους. Διότι όπως αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες, δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προεργασία. Και δυστυχώς, οι 50-55 μέρες που μεσολαβούν μέχρι την «πρώτη» της νέας σεζόν, θα περάσουν πολύ γρήγορα.
Παίκτες μπορεί να είχαν εντοπιστεί, ίσως και από τον προπονητή, που ήταν για «σουτ», αλλά το θέμα σήμερα είναι, ποιος θα επιλέξει τους παίκτες; Με βάση ποιο πλάνο και πάνω σε ποιο πλάνο θα κουμπώσουν αυτοί οι παίκτες; Ποιος θα είναι ο προπονητής; Τι ποδόσφαιρο θα παίξει ο ΠΑΟΚ; Αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια, 50-55 μέρες πριν ξεκινήσει ανεπίσημα η νέα σεζόν.
Το μείζον θέμα, είναι ο προπονητής. Και νομίζω ότι αυτόν, θα τον επιλέξει ο Σαββίδης. Θα ακούσει εισηγήσεις και αιτιολογήσεις, αλλά νομίζω πως την απόφαση θα την πάρει αυτός. Είναι πολύ σοβαρό θέμα ο προπονητής, για να το αφήσει σ΄ αυτούς, που δεν έχουν αποδείξει ακόμη, είναι ότι σε θέση να παίρνουν τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις, εγγυώμενοι στο μέτρο του δυνατού, την ορθότητά τους.
Ποιον θα ήθελα για προπονητή του ΠΑΟΚ; Σίγουρα κάποιον κάτω από τα 50, που έχει να δείξει δυο πράγματα στην καριέρα του και θα έχει φιλοδοξίες, σίγουρα ξένο, γιατί όπως διαπιστώσατε, Έλληνας προπονητής γι΄ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει. Ως οπαδός του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο Κλοπ είναι πάντα το προπονητικό μου είδωλο, από την εποχή που δούλευε στο Μάιντς στην Β΄ Εθνική.
Κλοπ δεν μπορείς να βρεις εύκολα σήμερα, και ο ΠΑΟΚ δεν είναι στη φάση που ήταν το Ντόρτμουντ το 2008, όταν τον πήρε. Ο ΠΑΟΚ δεν ξεκινά σήμερα να χτίσει ομάδα, ο ΠΑΟΚ στοχεύει να πάρει του χρόνου το πρωτάθλημα. Είμαι όμως, βέβαιος, ότι τέτοιου είδους προπονητές, υπάρχουν στην Ευρώπη. Αρκεί να έχεις τον τρόπο να τους ψάξεις και τους ανθρώπους, που θα σου μειώσουν το περιθώριο λάθους. Γιατί αυτό, πάντα υπάρχει. Δεν είμαι βέβαιος, ότι ο σημερινός ΠΑΟΚ μπορεί να λειτουργήσει σωστά σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Εδώ δεν είχε Plan B στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι με τον Δώνη…
Το δεύτερο σημαντικό αγωνιστικό θέμα, είναι φυσικά, η δημιουργία της ομάδας της επόμενης σεζόν. Το ποιος θα την στήσει και πάνω σε ποιον μπούσουλα, είναι επίσης κάτι που δεν απαντηθεί 100%.
Τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν, πλέον οι απαιτήσεις έχουν ανέβει (δεν είμαστε στον Αύγουστο του Βιβιάν και του Λόρενς ή στον Ιανουάριο του Καμαρά και του Ολίσε), η επόμενη σεζόν είναι σεζόν μεγάλων απαιτήσεων. Το «προχωράμε κι όπου μας βγάλει», πλέον δεν ισχύει.
Επαναφέροντας το παράδειγμα της Ντόρτμουντ, νομίζω ότι είναι το ιδανικότερο, για να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ στην προσπάθειά του να χτίσει ομάδα, που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο.
Στην ενδεκάδα της Ντόρτμουντ, ο τερματοφύλακας είναι 32 χρονών, ο Μπλαζικόφσκι και ο Πίσζεκ από 27. Όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω από τα 24. Οι πιο πολλοί αγοράστηκαν. Ο Λεβαντόφσκι αγοράστηκε στα 20 του, έναντι 4.500.000 ευρώ από την Λεχ Πόζναν. Σήμερα κάνει τα πενταπλάσια.
Η Μπορούσια έφτιαξε μια ομάδα, που αξίζει δεκάδες εκατομμύρια, διεκδικεί και παίρνει πρωταθλήματα, πηγαίνει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και αυτοχρηματοδοτείται. Είναι μια ομάδα, που αποκλείεται να αντιμετωπίσει οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα στην επόμενη πενταετία.
Τώρα θα μου πείτε, ποιος θα τα κάνει όλα αυτά στον ΠΑΟΚ…
Διάβασα ότι ο ΠΑΟΚ συζητάει με τον Μλάντεν Πέτριτς της Φούλαμ και με έπιασε κρύος ιδρώτας. Το ότι δε το διέψευσε Τσιστιακόφ, μπορεί να σημαίνει ότι το ενδιαφέρον είναι πραγματικό.
Είναι ένας επιθετικός 32 στα 33, που βρίσκεται στα τελειώματα, εδώ και δυο χρόνια εκτός Εθνικής Κροατίας, πλέον, με σπουδαία καριέρα στο Αμβούργο και λιγότερο στη Ντόρτουντ παλιότερα. Στη Φούλαμ έχει παίξει φέτος σχεδόν τα μισά από τα λεπτά, που έπαιξε ο Καραγκούνης, συνήθως μπαίνει αλλαγή μετά το 75’. Για το ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο ο ανταγωνισμός είναι της πλάκας, μπορεί και να είναι επιθετικός πρώτης γραμμής, δεν ξέρω όμως αν πάνω σε τέτοιους παίκτες, χτίζεις ομάδες.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο Πέτριτς θέλει 1.500.000 ευρώ καθαρά το χρόνο (επί 1,75 βγάζετε τα μεικτά) κι ο ΠΑΟΚ θέλει να του δώσει 1.000.000 ευρώ καθαρά το χρόνο.
Πριν από πέντε χρόνια, ο ΠΑΟΚ πήγε σε ποιοτικούς παίκτες 30+ διότι τότε δεν είχε χρήματα. Ο Γκαρσία ήρθε στα 31 του. Αν είχε έρθει στα 24 του, θα κόστισε 2 εκατομμύρια το χρόνο. Ο Ίβιτς στα 24 του, δεν θα ήθελε 300.000 ευρώ, αλλά τα τριπλάσια. Ο Κοντρέρας, ο Μουσλίμοβιτς, ο Λίνο το ίδιο.
Σήμερα, ο ΠΑΟΚ έχει χρήματα. Και μπορεί να πληρώσει, 24χρονους Πέτριτς, Γκαρσία, Ίβιτς, Κοντρέρας, Λίνο. Παίκτες, με μεγαλύτερα πνευμόνια, που και μπάλα θα του παίξουν, και θα εξελιχτούν σε περιουσιακά στοιχεία, που θα του φέρουν πίσω χρήματα και θα τον οδηγήσουν γενικώς σε ένα άλλο επίπεδο.
Κι όσο ακούω για παίκτες στα δεδομένα του Πέτριτς, αρχίζω και φοβάμαι, όπως φοβόμουν όταν άκουγα για τους κάθε λογής Ολαϊτάν, παίκτες της σειράς δηλαδή, που στοιχίζουν και δεν κάνουν τη διαφορά ούτε στις Βέροιες.
Φοβάμαι γιατί δείχνουν για γενικότερη φιλοσοφία περί της οικοδήμησης ομάδας. Και θα μου πείτε, τι φοβάσαι; Εσύ πληρώνεις;
Όχι. Ο Σαββίδης πληρώνει. Απλά δεν ξέρω για πόσο καιρό θα έχει τη διάθεση να πληρώνει για να μαθαίνει. Την πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ πλήρωσε πάρα πολλά για να μάθει. Τον Ιανουάριο τον έπεισαν να πληρώσει άλλο ένα 1.500.000 ευρώ για ένα τετράμηνο για να πάρει το Κύπελλο. Δεν ξέρω αν έμαθαν οι άλλοι, θα το δούμε, αλλά αυτός μαθαίνει.
Και δεν ξέρω αν θα αντέξει άλλη μια χρονιά, για να πληρώνει για να μάθει, χωρίς να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Και το ζητούμενο, δεν είναι να βλέπουμε τον Σαββίδη ως κορόιδο που χώνει και θα χώνει τα εκατομμύρια. Που δεν είναι κορόιδο, αυτό να το ξέρετε.
Ο Δώνης το κατάλαβε πρώτος. Όπως κι ο Τσιστιακόφ, που μέχρι τις 8 παρά 5 του Σαββάτου 27 Απριλίου, τον στήριζε με νύχια και με δόντια.
Υ.Γ. 1. Μου είπε κάποιος, ότι αυτές τις μέρες ο ΠΑΟΚ συζητά να αγοράσει παίκτη λίγο πριν τα 30, που του προτάθηκε πριν δύο χρόνια ΤΣΑΜΠΑ και δεν τον πήρε.
Υ.Γ.2. Τη νύχτα της 30ης Αυγούστου, αμέσως μετά το 3-0 της Βιέννης, είχα γράψει ένα blog με αρχικό τίτλο “Ρε τον φουκαρά τον ΠΑΟΚ”. Πολλοί ενοχλήθηκαν και άλλαξα τον τίτλο (“έκατσε η βάρκα”), για να σταθούν στο περιεχόμενο. Τώρα το θυμήθηκα…

Πηγή: paok24.com