Να πάει κόντρα στην ΟΥΕΦΑ και να αναταράξει τα νερά, προσπαθώντας αυτή τη φορά να αποτρέψει την Ομοσπονδία από το να επιβάλλει τον πολυσυζητημένο κανόνα του Financial Fair Play (FFP).

 


Πολύ λίγοι, ποδοσφαιρόφιλοι και μη, μπόρεσαν να ανασύρουν από την μνήμη τους το όνομα του Ντουπόν, καθώς ο Βέλγος δεν ήταν αυτός που «πρωταγωνίστησε» σε μια από τις πιο γνωστές υποθέσεις αθλητικής δικαιοσύνης. Της Υπόθεσης Μποσμάν.

Ο Ζαν Μάρκ Μποσμάν είδε το 1990 το συμβόλαιο του με την Λιέγη να λήγει και την Γαλλική Δουνκέρκη να προσπαθεί ανεπιτυχώς να τον εντάξει στο δυναμικό της, αφού οι Γάλλοι αρνήθηκαν να καταβάλλουν το ποσό το οποίο ζητούσε η Λιέγη.

Διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί κανόνες, με την ομάδα να έχει την δυνατότητα να αποτρέψει έναν παίχτη της ο οποίος έμενε ελεύθερος να πάρει μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 1995. Ο Μποσμάν κατέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο για καταπάτηση της ελευθερίας αναζήτησης εργασίας του εργάτη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκοντας απροετοίμαστους την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ.

Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς το Δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα στον Μποσμάν και άλλους εκατοντάδες ποδοσφαιριστές ώστε να αναζητήσουν την τύχη τους σε οποιαδήποτε ομάδα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την στιγμή που πάρουν την κάρτα ελευθέρας από το κλαμπ που αγωνίζονταν.

Ο Μποσμάν έγραψε το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την ώρα που σε μια νίκη ενός ατόμου απέναντι στις δυο μεγαλύτερες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου στον κόσμο, υπήρχαν οι συνήθεις «αφανείς ήρωες» και δεν ήταν άλλοι από την δικηγορική του ομάδα, μέλος της οποίας ήταν και ο Ντουπόν.

Ο Βέλγος δικηγόρος βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, μετά από το κάλεσμα του συμπατριώτη του και μάνατζερ παιχτών Ντανιέλ Στριάνι, για να αντιμετωπίσει την ΟΥΕΦΑ, αυτή τη φορά καταγγέλλοντας το κανονισμό του Financial Fair Play, ο οποίος θα τεθεί πλήρως σε ισχύ από το 2014.

Σε από κοινού δήλωση τους κατακεραυνώνουν τον νέο κανόνα του FFP και θέλει τις ομάδες να έχουν το ίδιο αριθμό εσόδων-εξόδων λέγοντας πως ο συγκεκριμένος κανόνας «επίσης παραβιάζει άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ όπως την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου (όσων αφορά τους ιδιοκτήτες των ομάδων), την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων (για τους παίχτες) και την ελεύθερη κίνηση των υπηρεσιών (για τους μάνατζερ των παιχτών).»

Τον Μάρτη του 2012 ο Ντουπόν σε άρθρο του στην Wall Street Journal είχε καταδικάσει την κίνηση της ΟΥΕΦΑ να επιβάλλει το Financial Fair Play γράφοντας ότι «Μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι πιο δυνατοί υποστηρικτές των κανόνων που εδραιώνουν την κυριαρχία τους. Η στιγμή είναι κατάλληλη για μια ισχυρή υπενθύμιση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ ότι το ποδόσφαιρο, όπως κάθε άλλη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να συμμορφώνονται με τον νόμο.».

Με την κίνηση τους ο Ντουπόν και ο Στριάνι, ο οποίος είναι μάνατζερ άσημων κυρίως παιχτών, δεν στοχεύουν στο να καταργήσουν τον νέο κανονισμό της ΟΥΕΦΑ καθώς η καταγγελία τους «δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα του κανόνα της ΟΥΕΦΑ (που επίσης περιλαμβάνεται στους κανονισμούς του FFP) ο οποίος αναφέρει ότι κάθε ομάδα που συμμετέχει στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να αποδείξει- πριν από την έναρξη της διοργάνωσης- ότι δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ομάδες, παίχτες και κοινωνικές/φορολογικές υπηρεσίες.»

Η ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της στο CNN, με την σειρά της περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία προσέφυγαν ο Στριάνι και ο Ντουπόν, να απορρίψει την καταγγελία τους. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωπαϊκοί σύλλογοι, τα πρωταθλήματα και η Ένωση παιχτών υποστήριξαν πλήρως το FFP και σε πολλές περιπτώσεις σχολίασαν θετικά την πρωτοβουλία της ΟΥΕΦΑ.»

«Όπως είναι γνωστό, οι κανόνες της ΟΥΕΦΑ ενθαρρύνουν τις ομάδες να «ζουν με τα δικά τους μέσα». Η ΟΥΕΦΑ πιστεύει ότι το FFP είναι απόλυτα σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απορρίψει την καταγγελία.»

Αναμφισβήτητα το Financial Fair Play αποτελεί έναν τρόπο για να σφίξει τα γκέμια όσων αφορά τα υπερβολικά ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές παιχτών ανά την Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει αποδειχθεί ότι διάφορα παραθυράκια των κανονισμών επιτρέπουν σε ομάδες-κολλοσούς να ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ισορροπώντας τα «στα χαρτιά» με χορηγίες μαμούθ.

Η νέα προσπάθεια του Ντουπόν να αλλάξει την ισορροπία στις τάξεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δύσκολα θα πιάσει τόπο. Το εγχείρημα του ενώ αναμφίβολα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μάνατζερς και της ακατάπαυστης ροής κεφαλαίου, αποτελεί μια γροθιά στην ύποπτη στάση της ΟΥΕΦΑ η οποία με ευκολία τιμωρεί ομάδες όπως η Μάλαγα και από την άλλη αφήνει στο απυρόβλητο τα πετροδόλαρα των Σεΐχηδων και μεγιστάνων ομάδων μεγαλύτερου βεληνεκούς.

ΠΗΓΗ: Othersidefootball.com