Καταπληκτικές εγκαταστάσεις, στολίδι για την Ελλάδα, που εισέπρατταν εγκωμιαστικά σχόλια από μεγάλα κλαμπς του εξωτερικού και φιλοξενούσαν διάφορες ομάδες που έρχονταν για προετοιμασία χωρίς να τους λείπει τίποτα. Στο δικό μου το μυαλό, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων ήταν ένας σοβαρός λόγος που ο Παναθηναϊκός είχε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη το όνομα Panathinaikos: γινόταν σοβαρή δουλειά στην πρώτη ομάδα, σε χλοοτάπητες-χαλί που βοηθούσαν ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί, ενώ η δουλειά στις Ακαδημίες είχε βγάλει μια φουρνιά παικτών που πρωταγωνίστησαν στον Παναθηναϊκό και την Εθνική, με μηδενικό κόστος για την ομάδα και πολλαπλά οφέλη.

Ολα εκείνα τα χρόνια, όπου δεν υπήρχαν πολυμετοχικότητα και σφετεριστές του θρόνου (οι Γιαννακόπουλοι όταν απέτυχαν να πάρουν το ποδόσφαιρο δεν έκαναν αντιπολίτευση στους Βαρδινογιάννηδες, απλά μερικά χρόνια μετά πήραν το μπάσκετ) κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ τον Παναθηναϊκό χωρίς την Παιανία και την Παιανία χωρίς τον Παναθηναϊκό. Και μια που η παρουσία της οικογένειας Βαρδινογιάννη ήταν αδιαπραγμάτευτη, κανείς δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ασχοληθεί και να ψάξει αν η Παιανία είχε δοθεί ως προίκα στην ομάδα ή έμενε στην ιδιοκτησία της οικογένειας. Τι σημασία είχε; Αφού Παναθηναϊκός = Βαρδινογιάννηδες, τότε και Παιανία = Βαρδινογιάννηδες = Παναθηναϊκός.

Η πολυμετοχικότητα άλλαξε πολλά πράγματα και άφησε πίσω της συντρίμμια στα ταμεία αλλά και τις προσωπικές σχέσεις ανθρώπων που είτε ήταν φίλοι, είτε συνεργάτες είτε τα μίλαγαν καλά. Μοιραία το θέμα της Παιανίας θα έπεφτε κάποια στιγμή στο τραπέζι. Πέρυσι, η οικογένεια παραχώρησε την Παιανία στην ΠΑΕ και τον Γιάννη Αλαφούζο ως μία τελευταία κίνηση καλής θέλησης μετά την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να μην ξανασχοληθεί με την ομάδα. Και φέτος, ο ομφάλιος λώρος κόβεται -μαζί του και κάθε σχέση της οικογένειας με την ΠΑΕ.

Το 1,8 ή 1,2 που ζήτησε ο «Καπετάνιος» για να παραχωρήσει φέτος την Παιανία, ενδεχομένως να ήταν πολύ «λογικά» χρήματα αν ήμασταν στο 2008 ή το 2010, αλλά όχι σήμερα. Επίσης μπορεί να ήταν ένα πολύ λογικό ποσό για το 2013, αν ήμασταν στην Αγγλία ή τη Γερμανία -μόνο που είμαστε στην Ελλάδα. Τέλος θα μπορούσε να είναι ένα ποσό λογικό για μια ομάδα με την οικονομική επιφάνεια του Βαγγέλη Μαρινάκη ή του Ιβάν Σαββίδη -όχι όμως της «Συμμαχίας» και του Γιάννη Αλαφούζου, που πασχίζει μέσω χορηγιών του ΣΚΑΪ να πάρει αδειοδότηση. Με όλα αυτά τα δεδομένα, το «Απήλιον» μοιάζει όχι απλά μια λογική, αλλά μια ιδανική λύση κι ας μην είναι Παιανία, ας μην έχει την αρτιότητα των εκεί εγκαταστάσεων ή ας μην έχει (ακόμα) τη δυνατότητα να φιλοξενεί παιδιά από όλη την Ελλάδα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έρθουν για να δοκιμαστούν στον Παναθηναϊκό πληρώνοντας ξενοδοχείο. Ο Παναθηναϊκός, αν τελικά αγοράσει το «Απήλιον» και τα γύρω στρέμματα με ένα ποσό ανάμεσα στα 7 και 8 εκατομμύρια, θα εξοικονομήσει μεγάλο χρηματικό ποσό και τα χρήματα που θα δώσει μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα 7 ή 8 ετών, αυτό το ένα εκατομμύριο τον χρόνο, θα είναι περίπου όσα ζητούσε ο «Καπετάνιος» για την Παιανία, με τη διαφορά ότι δεν θα είναι για νοίκι, αλλά για κάτι που θα του μείνει στο τέλος.

Μια απορία έχω μόνο: σε ποιον θα ανήκει το νέο προπονητικό κέντρο, αν και εφόσον κλείσει η συμφωνία; Ελπίζω στον Παναθηναϊκό, στην ΠΑΕ και όχι σε κάποιο φυσικό πρόσωπο, ώστε επιτέλους η ομάδα, μετά από τόσα χρόνια που δεν είχε στην κατοχή της ούτε γήπεδο, ούτε προπονητικό, ούτε καν γραφεία, να αποκτήσει επιτέλους ένα δικό της κεραμίδι.

Πηγή: Sportday