Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε δικαιότατα το πρωτάθλημα από τον ανώτερο (στους τελικούς) Παναθηναϊκό, αλλά παρέμεινε η ίδια, πετυχημένη, ομάδα που πραγματοποιούσε το «back to back» στην Ευρωλίγκα με την κατάκτηση του δεύτερου συνεχομένου τροπαίου.

Άσχετα με την εικόνα που παρουσίασε στους τελικούς των πλέι οφ, η οποία ήταν κάτι περισσότερο από τραγική. Σε όλα τα ματς. Και φυσικά δεν έπαιξε ρόλο ΚΑΜΙΑ διαιτησία για την απώλεια του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο διαβασμένος, καλύτερα στημένος, το ήθελε περισσότερο και το πήρε δίκαια. Έτσι απλά.

Φυσικά όλα αυτά ανήκουν ήδη στο παρελθόν με τους «αιώνιους» να σχεδιάζουν ήδη τα πλάνα τους για την επόμενη σεζόν. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μπορεί να απογοητεύτηκαν από τα καμώματα 100-200 οπαδών οι οποίοι στέρησαν από την ομάδα το δικαίωμα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο στα τελευταία 87 δευτερόλεπτα του 3ου τελικού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα παρατήσουν. Το δέλεαρ ενός τρίτου συνεχόμενου ευρωπαϊκού είναι μεγάλο, αν και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την ίδια οικονομική πολιτική της τελευταίας διετίας.

Μόνο που για κάποιους παίκτες θα χρειαστεί η υπέρβαση. Καλώς ή κακώς, έτσι είναι. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ προσφέρουν γη και ύδωρ σε Σπανούλη και Χάινς προκειμένου να τους εντάξουν στο δυναμικό τους.

Εξάλλου υπάρχει και ο άγραφος κανόνας που λέει ότι «αν δεν μπορείς να κερδίσεις κάποιον, τον παίρνεις με το μέρος σου» και γι' αυτόν τον λόγο υπάρχουν ομάδες που είναι διατεθειμένες να προσφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να το καταφέρουν.

Μust do #1

Βασίλης Σπανούλης: Η παραμονή του στον Ολυμπιακό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης. Τα αδέρφια Αγγελόπουλοι θέλουν να κρατήσουν τον αρχηγό και φυσικό ηγέτη της ομάδας τους στο λιμάνι, αλλά θεωρείται δύσκολο -έως και αδύνατον- να «ματσάρουν» τις προτάσεις που θα έχει από άλλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Αν πιστέψουμε τα όσα γράφουν οι Τούρκοι και οι Ισπανοί, ο 31χρονος γκαρντ αναμένεται να πάρει στα χέρια του προτάσεις που φτάνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. Φενέρ), θα έχει την προοπτική της ΤΣΣΚΑ, ενώ θααναμένεται να αποκτήσει και το δέλεαρ της ισπανικής λίγκας μέσω Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα. Πρόθεση της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ είναι η ανανέωση του συμβολαίου. Εκείνος θέλει να μείνει προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στο λιμάνι και το έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Τι ζητάει; Να αναγνωριστεί η αξία του και η προσφορά του στον Ολυμπιακό. Τα υπόλοιπα... προσεχώς!

Μust do #2

Κάιλ Χάινς: Με τον Αμερικανό σέντερ Χάινς έγινε ήδη η πρώτη επαφή αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει κάτι.Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν έχει πει ότι επιθυμεί να παραμείνει στον Ολυμπιακό, αρκεί να μην χαλάσει η χημεία αυτής της ομάδας και διαλυθεί η παρέα της τελευταίας διετίας. Παράλληλα έχει τονίσει ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να παίξουν τον πρώτο ρόλο στην τελική του απόφαση, αλλά ο τρόπος που θα δείξει ο Ολυμπιακός ότι τον θέλει στην ομάδα. Κι ένα κλειστό συμβόλαιο διάρκειας τριών χρόνων που έχουν στο μυαλό τους οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είναι η καλύτερη απόδειξη. Με το... αζημίωτο φυσικά, αφού ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρ και η Αναντολού Εφές ετοιμάζονται να του προσφέρουν επταψήφιο αριθμό!! Στην πρώτη επαφή (για διετές συμβόλαιο) υπήρχε διάσταση απόψεων. Σίγουρα όμως αναμένεται να γίνει και νέα πρόταση. Αν και εδώ που τα λέμε η ανανέωση του συμβολαίου του έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα...

Should do #1

Έισι Λο: Αποτελεί τον παίκτη κλειδί του Ολυμπιακού. Στο φάιναλ φορ ήταν από τους καλύτερους των «ερυθρολεύκων» (αν όχι ο καλύτερος), ενώ η απουσία του ήταν ολοφάνερη στους τελικούς. Αν δεν είχε το πρόβλημα με τη γαστρεντερίτιδα οι «ερυθρόλευκοι» ίσως και να είχαν μεγαλύτερη τύχη στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι της «ερυθρόλευκης» μηχανής αλλά θεωρείται δύσκολο να παραμείνει στο λιμάνι. Αφενός θα έχει καλύτερες προτάσεις από άλλους συλλόγους και αφετέρου θέλει να επιχειρήσει την επιστροφή του στο ΝΒΑ. Εκεί ο Ολυμπιακός δεν (θα) μπορεί να κάνει τίποτα. Πάντως η αλήθεια είναι ότι πιο εύκολα βρίσκουν αντικαταστάτη του Λο, παρά του Σπανούλη ή του Χάινς. Το θέμα είναι να ταιριάξει και με τους υπολοίπους. Ιδανική περίπτωση σε περίπτωση παραμονής και του Σπανούλη; Ο Νίκος Ζήσης.

Should do #2

Πεντάρι: Χειρότερο του Πάουελ αποκλείεται να βρει ο Ολυμπιακός. Αν και ο Αμερικανός είχε μερικές αχτίδες φωτός (και αυτές όταν πρωτοπήγε στην ομάδα), ως επί των πλείστων δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στους «ερυθρολεύκους». Λογικά οι Αγγελόπουλοι και ο Μπαρτζώκας θα ρίξουν μεγάλο βάρος στην απόκτηση καλού σέντερ, ο οποίος θα έχει τα στοιχεία του... Ντόρσεϊ στην άμυνα ενώ θα μπορεί να παίξει και με πλάτη στο καλάθι. Στοιχείο που ΔΕΝ διέθετε ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν, αφού μόνο ο Πρίντεζης είχε δικές του φάσεις στο inside game. Λογικά η αναζήτηση θα γίνει από την Ευρώπη και όχι από το ΝΒΑ, αφού οι παίκτες που είναι free agentκαι στα οικονομικά μέτρα του Ολυμπιακού είναι κατώτερου επιπέδου.

Should do #3

Τεσσάρι: Ο Άντιτς μπορεί να προσφέρει σε άμυνα, ριμπάουντ και κάποιες φορές με το μακρινό του σουτ, αλλά η αστάθεια στην απόδοσή του σε συνδυασμό με τον έκρυθμο χαρακτήρα του ανοίγουν την πόρτα της εξόδου. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό (κάτι που έχει δηλώσει και σε σύνεντευξή του στο Sentragoal τον περασμένο Φεβρουάριο) εκτός και αν δεχθεί άκρως δελεαστική πρόταση από την Μπαρτσελόνα και ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα». Πάντως αποτελεί την καλύτερη λύση για τον Ολυμπιακό προκειμένου να αντικαταστήσει τον Άντιτς, ακόμη κι αν δεν διαθέτει την ίδια εκρηκτικότητα στα ριμπάουντ και στην άμυνα. Στην επίθεση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Στα υπόψιν βρίσκεται και ο Μπρεντ Πέτγουεϊ ο οποίος μπορεί να παίξει και κοντά και μακριά από το καλάθι, ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο και η επιλογή του θα αποτελέσει μεγάλο ρίσκο.

Should do #4

Πάγκος: Ο Περπέρογλου είναι δεδομένο ότι θα μείνει. Για τον Σερμαντίνι τα πάντα είναι ανοικτά και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις απαιτήσεις του Γεωργιανού για τρίτο πεντάρι, ενώ αβέβαιος είναι ο Μαυροειδής, αν και δεσμεύεται με συμβόλαιο. Το μεγάλο «σαφάρι» θα γίνει στον παίκτη που θα κληθεί να διαδεχθεί τον Γκετσεβίτσιους, ο οποίος δεν πρόσφερε τίποτα στον Ολυμπιακού (τουλάχιστον) τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Στη θέση του θα αποκτηθεί παίκτης που θα μπορεί να παίζει με την ίδια ευχέρεια στο «2» και στο «3», με αθλητικά προσόντα προκειμένου να ανταποκρίνεται στα αμυντικά του καθήκοντα κα με έφεση στο μακρινό σουτ. Οσο να 'ναι χειρότερος από τον Λιθουανό ή τον Πέρκινς αποκλείεται να είναι...

ΥΓ: Τεράστιο respect στον Αργύρη Πεδουλάκη ο οποίος πήγε κόντρα σε όλους και όλα, μετέτρεψε τον εαυτό του «κυμματοθραύστη» -όπως έχει πει και ο ίδιος- και έφτασε στο σημείο να κατακτήσει το ΠΙΟ δύσκολο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στον Παναθηναϊκό. Ένα πρωτάθλημα που φέρει φαρδιά-πλατιά (και) τη δική του υπογραφή. Και το κυριότερο; Μπόρεσε με το σπαθί του να διώξει από το ΟΑΚΑ το... φάντασμα του Ομπράντοβιτς και να αναγκάσει τους οπαδούς των «πρασίνων» που λάτρευαν (και φυσικά εξακολουθούν να λατρεύουν) τον «Ζοτς» να φωνάξουν ρυθμικά το όνομά του. Και αυτή (ίσως και να) είναι η μεγαλύτερη νίκη του!

ΥΓ1: Φυσικά και πρέπει να παραμείνει ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τίθεται θέμα αποχώρησής του, ούτε σε... καφενειακό επίπεδο. Από τη στιγμή που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης υπέγραψε και την παραμονή του στην ομάδα της καρδιάς του.

Πηγή: Goal