Facebook Pixel Ποια είναι η φετινή αγαπημένη δημοσιογράφος της… Μέρκελ;
Life
| 2013-06-25 15:44:00

Ποια είναι η φετινή αγαπημένη δημοσιογράφος της… Μέρκελ;

Ποια είναι η φετινή αγαπημένη δημοσιογράφος της… Μέρκελ;

Η γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα απένειμε για έκτη φορά το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» και φέτος κατέληξε στη Μαρία Λούκα.

«Η κυρία Μαρία Λούκα είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα δημοσιογράφος που εντυπωσίασε την επιτροπή με την αρθρογραφία της στα περιοδικά ΒΗmagazino και Έψιλον. Η άριστη δημοσιογραφική έρευνα που προηγήθηκε εμφανέστατα των εν λόγω άρθρων της και το ενδιαφέρον εύρος των θεμάτων συνέβαλαν στην ανάδειξή της σε νικήτρια του διαγωνισμού. Η κυρία Λούκα ασχολήθηκε με επίκαιρα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως π.χ. η άνοδος της ακροδεξιάς και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης» διαβάσαμε σχετικά.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και ένα ταξίδι στη Γερμανία με πρόσκληση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Της Ανγκέλα Μέρκελ δηλαδή!

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας, τον γερμανό Πρέσβη και ένα μέλος της οικογένειας Βλάχου κατά τη συνεδρίασή της έλαβε υπ’ όψη:

1) Την πολύπλευρη σημασία που έχει η ανάδειξη των επιμέρους κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών πτυχών της κρίσης που διατρέχει την ΕΕ, τόσο για την πληροφόρηση του κοινού όσο για την επιτυχή αντιμετώπισή τους.
2) Την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν μεταξύ αυτών των πτυχών η αμφισβήτηση, από ορισμένους, της δημοκρατίας, η ιδιαίτερα δύσκολη θέση ορισμένων κατηγοριών του πληθυσμού όπως οι γυναίκες κ.ά.
3) Την ιδιαίτερη συνεισφορά της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην ανάδειξη των ως άνω θεμάτων ως κεντρικών στο δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.
4) Το ρόλο που επιτελεί η επαρκής πληροφόρηση για τα ως άνω ζητήματα σε συνδυασμό με την τεκμηρίωση και την επιχειρηματολογία εκ μέρους των δημοσιογράφων.

Το ελληνογερμανικό δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου» καθιερώθηκε το 2003 από τη γερμανική Πρεσβεία και απονέμεται ανά διετία για εξαιρετικές επιδόσεις στους τομείς της ειδησεογραφικής κάλυψης και του σχολιασμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

To βραβείο θέσπισε η γερμανική πρεσβεία, με στόχο να ενθαρρύνει την ειδησεογραφική κάλυψη ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων. Με τη συνεργασία του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, του κόμματος της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, των επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου και του ΑΠΕ-ΜΠΕ η γερμανική Πρεσβεία βραβεύει, ανά διετία, την καλύτερη δημοσιογραφική εργασία σε θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το βραβείο φέρει το όνομα της δημοσιογράφου, η οποία κατά κοινή ομολογία προσέφερε εξαιρετικό έργο στην ελληνική δημοσιογραφία. Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο εκάστοτε πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο εκάστοτε Γ.Γ. του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ της Ελλάδας, ο εκάστοτε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο εκάστοτε πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ένα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ-υπο την ατομική ιδιότητά του και όχι ως εκπρόσωπος του ΔΣ και ένα μέλος της οικογένειας Βλάχου.

Κάθε Ελληνας δημοσιογράφος μπορεί να υποβάλει στην επιτροπή υλικό για υποψηφιότητα το οποίο μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο ή άλλο συνάδελφό του. Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής μπορεί να προτείνει έως τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο, ανάμεσα στις οποίες και θα γίνει η τελική επιλογή.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags