H «είδηση» της Κυριακής, περί συμμετοχής του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού, με ορίζοντα πιθανή υπογραφή συμβολαίου, παραήταν καλή για να είναι αληθινή. Όχι, όχι επειδή ο διεθνής μπασκετμπολίστας ταυτίστηκε με τα κόκκινα του Ολυμπιακού: αυτό, άλλωστε, ελέγχεται. Απλούστατα, μοιάζει υπερβολικά μεγάλο το διάστημα της απουσίας του για να είναι συμβατό με τις προδιαγραφές μίας ομάδας αυτού του βεληνεκούς. Για να το πω απλά, ο Βασιλόπουλος βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ ο Παναθηναϊκός σε τροχιά διαστημικής εκτόξευσης.

Έπειτα από τόση ταλαιπωρία και απραξία θα ήταν άδικο για τον ίδιο τον Βασιλόπουλο να βρεθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τον Διαμαντίδη, τον Λάσμε, τον Ούκιτς, τον Γκιστ και τον Γιάνκοβιτς. Ο ρυθμός των υπολοίπων θα του έκοβε τα ποδάρια. Το ομολόγησε και ο ίδιος ο Βασιλόπουλος, κομψά αλλά απερίφραστα: «Άλλες οι ανάγκες οι δικές μου, αυτή τη στιγμή, και άλλες οι ανάγκες μίας ομάδας. Δεν είναι σωστό να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Θα δοκιμάσω σε συνθήκες ανταγωνισμού μόλις αισθανθώ δυνατός».

Αυτό το «μόλις» ο 29χρονος φόργουορντ το τοποθετεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Την ίδια εποχή που οι συνομήλικοι άλλοτε συνοδοιπόροι του, από Βασιλειάδη μέχρι Σχορτσανίτη, από Μαυροκεφαλίδη μέχρι Βουγιούκα και Περπέρογλου θα ετοιμάζονται για το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας...

Ο Βασιλόπουλος ταλαιπωρείται από σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και αργότερα στο γόνατο, εδώ και 4,5 χρόνια. Ήταν βασικός στην Εθνική ομάδα του 2008 στο Πεκίνο, αλλά έκτοτε περιορίστηκε σε ρόλο θεατή, μολονότι ο Καζλάουσκας τον περίμενε έως την τελευταία στιγμή (χειρουργημένο, σχεδόν σακατεμένο) για το Ευρωμπάσκετ της επόμενης χρονιάς στην Πολωνία.

Με τον Ολυμπιακό, έχασε στο «τσακ» το φάιναλ φορ του Βερολίνου, βασανίστηκε με αλλεπάλληλα χειρουργεία, αλλά η επιστροφή του στα γήπεδα στα μέσα της περιόδου 2010-11 αποδείχθηκε κύκνειο άσμα, αφού συνοδεύτηκε με ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού.

Το τετραετές, εξαιρετικά γενναιόδωρο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Βασιλόπουλος το καλοκαίρι του 2008 εξέπνευσε πέρυσι και άφησε τον παίκτη στο ράφι με τα αζήτητα, αφού είχαν μεσολαβήσει 16 μήνες από την τελευταία του εμφάνιση. Είχαν προηγηθεί άγονες διαπραγματεύσεις για ριζική αναπροσαρμογή, προσφυγές, δικαστήρια. Μέχρι και σήμερα, ο Βασιλόπουλος διεκδικεί 2,9 εκατομμύρια ευρώ από τα 5,2 της αρχικής συμφωνίας! Ποσό αστρονομικό, ακόμα και για τα προ οικονομικής κρίσης δεδομένα.

Δεν πρόκειται βέβαια να πεινάσει, ούτε αυτός ούτε η σύζυγος ούτε το παιδάκι που στο μεταξύ απέκτησε. Περισσότερο πεινάει για μπάσκετ ο Παναγιώτης. «Δεν έχω χορτάσει ακόμη», ξεκαθαρίζει. Αλίμονο αν δήλωνε χορτασμένος ύστερα από τόσα χρόνια αδράνειας. Οι κακοτυχίες του έβαλαν άγρια τρικλοποδιά στον δρόμο προς την κορυφή. Αν έμενε γερός, μπορεί να ήταν σήμερα αναντικατάστατος στον Ολυμπιακό και στην Εθνική ομάδα.

Η Α1 θα τον περιμένει με την αγκάλη ανοιχτή και με το χαλί στρωμένο -κι ας μην είναι πια κόκκινο. Εφόσον το κορμί του αποδειχθεί ανθεκτικό, μπορεί να γίνει η (μετ)εγγραφή της χρονιάς.

ΠΗΓΗ: SportDay