Από την πρώτη ο ΠΑΟ ζήτησε τα διπλά από όσα αυτή έδινε, στη δεύτερη βάζει κάθε μέρα όρους. Η μεταγραφή του διεθνούς τερματοφύλακα μπορεί να χαλάσει, αλλά το θέμα δεν είναι να μη χαλάσει η μεταγραφή. Καταστροφικό θα είναι εκτός από αυτή να χαλάσει και η σχέση του Ορέστη με τον ΠΑΟ.

Ο Ορέστης Καρνέζης πήγε στον Παναθηναϊκό από τον ΟΦΗ το 2007 τον είχε εντοπίσει ο Βέλιτς, δεν ήταν δα και κάποιου τύπου κατόρθωμα για τον ΠΑΟ του Βαρδινογιάννη να πάρει έναν παίκτη από τον Φανούρη Βατσινά. Νομίζω ότι ελάχιστοι παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν περάσει όσα ο Καρνέζης. Εγινε βασικός και κατέληξε τρίτος, δέχτηκε ένα από τα πιο αστεία γκολ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρ' όλα αυτά σήμερα όχι μόνο θεωρείται ο καλύτερος Ελληνας πορτιέρο, αλλά απασχολεί και ομάδες του εξωτερικού. Υπήρξε για καιρό συνώνυμο του «τελειωμένου» και του γκαντέμη και σήμερα είναι βασικός στην Εθνική και ίσως ο καλύτερος παίκτης του ΠΑΟ. Γιατί τα θυμίζω αυτά, που όλοι γνωρίζουν; Για να κάνω κατανοητό ότι μιλάμε για παίκτη με πολύ γερά νεύρα: αν στον ΠΑΟ αποφασίσουν να τσακωθούν μαζί του, ας θυμούνται ότι μιλάμε για ένα σούπερ ήρωα εφτάψυχο.

Χάλασε
Εχω την υποψία ότι γνωρίζω τι φταίει και χάλασε (;) η μεταγραφή του στην Ουντινέζε, αν χαλάσει. Πολύ φοβάμαι ότι και σε αυτή την ιστορία ο ΠΑΟ βλέπει το φάντασμα του Μαρινάκη και φοβάται πως ο παίκτης μπορεί να βρεθεί στον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο. Νομίζω ωστόσο ότι ο Νίκος Νταμπίζας κι όποιος άλλος ασχολείται με τέτοια σενάρια κάνει ένα λάθος: δεν χρειάζεται καμία μεθόδευση παρασκηνιακή για να γίνει το οτιδήποτε - απλά η Ουντινέζε μυρίστηκε χρήμα.

Ψάχνουν

Για σκεφτείτε το λίγο. Ο Καρνέζης είναι μακράν οκαλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας και στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομάδες με χρήματα, δηλαδή ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που ψάχνουν τερματοφύλακα και φέτος κι ας έχουν κάμποσους. Αν αυτό η Ουντινέζε το ξέρει μπορεί να κάνει το εξής απλό: να αποκτήσει τον παίκτη με 800 χιλιάδες και να τον πουλήσει με 1,2 εκατομμύρια εύκολα! Στην πραγματικότητα πρόκειται για δουλειά σίγουρη που κανείς δεν χρειάζεται να τη μεθοδεύσει: οι Ιταλοί που μυρίστηκαν εύκολο κέρδος, κάνουν ένα ωραίο κόλπο. Ή ο Καρνέζης τους βγαίνει, κι έχουν έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα με ένα μικρό για τα ιταλικά δεδομένα συμβόλαιο ή βγάζουν σε εξι μήνες 400 με 500 χιλιάρικα άκοπα και ωραία!

Όροι

Ο ΠΑΟ θέλει, μαθαίνω, να βάλει έναν όρο ότι αν οπαίκτης πωληθεί σε ελληνική ομάδα θα πρέπει να πάρει λεφτά κ.λπ. Συγγνώμη, αλλά όρους βάζεις μόνο αν μπορείς. Στον Καρνέζη ο ΠΑΟ χρωστάει 250 χιλιάδες ευρώ - ουσιαστικά ο παίκτης είναι ενάμιση χρόνο και βάλε απλήρωτος. Η ομάδα έχει ανάγκη το εκατομμύριο που μπορεί να της φέρει, όμως το αληθινό πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου είναι άλλο: το συμβόλαιο του Καρνέζη είναι εξαιρετικά μικρό για να μείνει εδώ ο παίκτης με την καρδιά του! Ο Καρνέζης, αναγνωρίζοντας τη στήριξη που του παρείχαν, υπέγραψε το 2008 ένα συμβόλαιο από τα μικρότερα επαγγελματικά στην ιστορία της ομάδας. Τότε ήταν τρίτος, τώρα είναι πρώτος και διεθνής. Ή στον ΠΑΟ του αναγνωρίζουν την πρόοδο και του κάνουν ένα νέο συμβόλαιο, ή τον πουλάνε χωρίς να νοιάζονται πού θα καταλήξει. Όμως το να μην τον πουλήσουν και να ελπίζουν πως θα συνεχίσει αυτός να παίζει ουσιαστικά απλήρωτος, μου μοιάζει κουταμάρα.
Σχοινί
Ο ΠΑΟ μπορεί να τραβήξει το σχοινί με τον διεθνή τερματοφύλακα, να του δώσει άμεσα αυτά που του χρωστάει ώστε ο παίκτης να μην έχει δυνατότητα προσφυγής, να τον πληρώνει στην ώρα του τα λίγα που είναι να του δίνει, ώστε να μην τον χάσει τζάμπα, και να τον έχει στην εξέδρα αφού κανείς προπονητής δεν εμπιστεύεται δυσαρεστημένο παίκτη και μάλιστα τερματοφύλακα. Η ερώτηση είναι τι θα κερδίσει η ομάδα σε μια τέτοια περίπτωση; Λεφτά όχι. Τον Καρνέζη αποκλείεται, τους υπόλοιπους παίκτες ούτε για αστείο: όπου προκύπτουν τέτοιες ιστορίες λειτουργεί το ένστικτο της συναδερφικής υπεράσπισης – ακόμα και οι άλλοι τερματοφύλακες του ΠΑΟ με τον Ορέστη θα είναι. Ολα αυτά τα απλά νομίζω ότι τα ξέρουν και ο Νταμπίζας και ο Αναστασίου: ελπίζω να τα κάνουν κατανοητά και στον πρόεδρο.
Αρχηγός
Δεν βλέπω να υπάρχει κανένα θέμα Καρνέζη. Ή ο ΠΑΟ θα τον πουλήσει ή, όπως έχουν εξελιχτεί τα πράγματα, θα του κάνει ένα νέο συμβόλαιο. Και θα τον κάνει και αρχηγό - πράγμα που του αξίζει…
Οι καλύτεροι Έλληνες
Μια ωραία επιστολή μου έστειλε ο φίλος αναγνώστης Γιώργος Χριστοφιλάκος και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί αιτία για νέες συζητήσεις σχετικά με τους καλύτερους όλων των εποχών! Μου γράφει:
«Με αφορμή την καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών που δημοσίευσε το «World Soccer», σκέφθηκα να ανοίξω μια συζήτηση με την καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών για την Ελλάδα. Είμαι 37 χρονών και οι πρώτες ολοκληρωμένες αναμνήσεις που έχω από το ποδόσφαιρο είναι περίπου την περίοδο 1983-84, όταν και ήμουν 8 χρονών. (…) Είναι επομένως αδύνατο να έχω άποψη για παίκτες όπως ο Δομάζος, ο Σιδέρης ή ο Δεληκάρης. Επομένως, η καλύτερη ενδεκάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έχω δει και θυμάμαι για μένα είναι:
•ΤΕΡΜΑΤΟΦYΛΑΚΑΣ:
Σαργκάνης. Θα μπορούσα να βάλω Ελευθερόπουλο ή Νικοπολίδη. Ο πρώτος είχε ίσως τις καλύτερες εκτινάξεις και εκρηκτικότητα, ενώ ο δεύτερος διάβαζε τη φάση και ήξερε πού να περιμένει την μπάλα. Νομίζω όμως ότι ο Σαργκάνης είχε και τα δύο χαρακτηριστικά, αν και σε διαφορετικές στιγμές τις καριέρας του.
•ΑΜΥΝΑ:
Μανωλάς, Αποστολάκης, Γεωργάτος, Κατσουράνης. Από αυτούς βέβαια μόνο ο Μανωλάς έπαιζε πραγματικά σαν αμυντικός.
•ΚEΝΤΡΟ:
Χατζηπαναγής, Σαραβάκος, Τσιάρτας, Τσιαντάκης. Δυστυχώς τον Χατζηπαναγή τον πρόλαβα στα τελειώματά του, αλλά αυτά που θυμάμαι μοιάζουν ακόμα "μαγικά". Ανέκαθεν λάτρευα τον Τσιαντάκη, ίσως τον άνθρωπο με την καλύτερη σέντρα που έχω δει. Αλλά μέχρι σήμερα ο κορυφαίος παίκτης για εμένα είναι χωρίς δεύτερη σκέψη ο Σαραβάκος.
•ΕΠIΘΕΣΗ:
Μαύρος, Αναστόπουλος, δεν χρειάζεται να πω τίποτα.
Τελειώνοντας θα αναφέρω και τη δικιά μου καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών, βασισμένη μόνο σε ό,τι έχω δει: Κασίγιας, Μαλντίνι, Ρομπέρτο Κάρλος, Καναβάρο, Ματέους, Ζιντάν, Μαραντόνα, Πλατινί, Μπάτζιο, Μπελάνοφ, Φαν Μπάστεν».
Και καλά θα κάνει
Δεν ξέρω τι λένε στη Θεσσαλονίκη, αλλά εγώ γνωρίζω ότι ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση και στον Πανιώνιο για τον Κολοβό και στον Αστέρα Τρίπολης για τον Κουρμπέλη. Με τον Πανιώνιο η δουλειά δεν προχώρησε, γιατί στην πλατεία βρήκαν τα χρήματα λίγα, δεδομένου ότι ο μάνατζερ του παίκτη πρέπει να πάρει κι ένα ποσοστό. Με τον Αστέρα νομίζω η διαπραγμάτευση τρέχει. Τον Κολοβό ο ΠΑΟΚ ήθελε να τον αφήσει στη Νέα Σμύρνη ένα χρόνο ακόμα - όπως τελικά έκανε κι Ολυμπιακός. Τον Κουρμπέλη, αν τον πάρει θα τον πάρει τώρα. Και καλά θα κάνει...

ΠΗΓΗ: SportDay