Τα πρώτα δείγματα, όμως, με πείθουν ότι ο φετινός ΠΑΟΚ έχει τα φόντα να είναι πιο ανταγωνιστικός από ποτέ, να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό και να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρώτο του πρωτάθλημα ύστερα από 28 χρόνια. Και εξηγούμαι…

Ο Χούουμπ Στέφενς δεν ήρθε στην Ελλάδα για… ένσημα, ούτε (μόνο) επειδή έχει διαρκώς ανάγκη από χρήματα για να αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της συζύγου του. Ο Ολλανδός είναι πολύ καλός προπονητής, ξέρει να επιβάλει την πειθαρχία και είναι ικανός να διαχειριστεί το ρόστερ που θα έχει εντέλει στα χέρια του.

Και τι περιλαμβάνει αυτό το ρόστερ; Λύσεις σε τέρμα, άμυνα (άκρα και κέντρο), μεσαία γραμμή και επίθεση. Και μπορεί σε κάποιους να μην… γεμίζουν το μάτι περιπτώσεις τύπου Σπυρόπουλου ή Τζιόλη, αλλά για το ελληνικό πρωτάθλημα φτάνουν και περισσεύουν.

Ο Κώστας Κατσουράνης θα καθιερωθεί σε ρόλο στόπερ, απ' όπου θα ξεκινάει το παιχνίδι του «Δικεφάλου του Βορρά», ο οποίος διαθέτει χαφ με ποιότητα όπως ο Λάζαρ, ο Ολίσε ή ο νεοφερμένος Λούκας. Ο τελευταίος, απ' όσα μου έχουν πει Ισπανοί συνάδελφοι, είναι εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή, αλλά λίγο… ιδιαίτερος χαρακτήρας. Στο χέρι του Στέφενς είναι να τον καθοδηγήσει σωστά.

Τι χρειάζεται ακόμα ο ΠΑΟΚ; Δύο – τρεις προσθήκες που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο. Ο επιτελικός χαφ με τον οποίο ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να κάνει το «μπαμ», αλλά και ο επιθετικός (Τζιμπούρ;) που θα πλαισιώσει Σαλπιγγίδη και Κλάους, για την συμπλήρωση ενός ρόστερ άκρως ανταγωνιστικού για την Ελλάδα, η οποία άλλωστε είναι ο μεγάλος στόχος του ΠΑΟΚ. Το Τσάμπιονς Λιγκ και η νίκη επί της Μπαρτσελόνα, όπως την οραματίζεται ο Σαββίδης, μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα…

Απέναντί του, ο ΠΑΟΚ βρίσκει έναν Ολυμπιακό γεμάτο ερωτηματικά. Σύμφωνοι, οι προσθήκες Βλάντιμιρ Βάις – «Τσόρι» Ντομίνγκες δίνουν ταχύτητα και κλάση αντίστοιχα, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν.

Και μπορεί οι «Ερυθρόλευκοι» να… απάντησαν στα περί «παίκτες σε όλες τις γραμμές» του Μίτσελ με το ότι θα γίνουν ακόμα 3-4 μεταγραφές, αλλά η αλήθεια είναι πως ο νταμπλούχος Ελλάδας, ο οποίος πέρυσι δεν έπεισε σχεδόν καθόλου με τις εμφανίσεις του, χρειάζεται αρκετά ποιοτικά «μπαλώματα».

Που; Στην θέση του τερματοφύλακα (αν και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα), σε αυτή του αριστερού μπακ (ο Βαλβέρδε δεν… ανακάλυψε την Αμερική που έβαζε αριστερό χαφ τον Χολέμπας), οπωσδήποτε σε αυτή του αμυντικού χαφ (ο Φέισα ή ο Μασάντο ΔΕΝ κάνουν για να παίζουν εκεί) και ενδεχομένως σε μια ακόμα στην μεσοεπιθετική γραμμή.

Και, βεβαίως, στην επίθεση, αν πάρουμε ως δεδομένη την αποχώρηση του Ράφικ Τζιμπούρ. Τον οποίο ο Μίτσελ δεν υπολόγιζε από τον Απρίλιο, όπως είπε. Ο Ισπανός, συγχωρέστε με, αλλά δεν με πείθει. Τα είχα γράψει όταν ήρθε, τα γράφω και τώρα. Είναι σταρ, είναι ατακαδόρος, έχει εξαιρετικό Τύπο (με κεφαλαίο Τ) στην Ισπανία, αλλά στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός δεν παρουσίασε κάτι διαφορετικό, μια βελτίωση. Ο Μίτσελ έκανε διακοπές μακράς διάρκειας στην αγαπημένη του Ιμπιζα και ήρθε καταμαυρισμένος λίγες ώρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αριέλ Ιμπαγάσα είχε δώσει τα χέρια για ανανέωση του συμβολαίου του και έψαχνε τον προπονητή του στου Ρέντη για να συζητήσουν. Μάταια, αφού ο Μίτσελ βρίσκονταν στο νησί που παραθερίζει για πάνω από είκοσι χρόνια και έκρινε σκόπιμο να γυρίσει στην Ελλάδα στο… παρά ένα. Και δεν μιλάμε μόνο για θέμα εντυπώσεων…

«Υποφέρω στην προετοιμασία. Το έκανα ως παίκτης και το κάνω ως προπονητής» παραδέχθηκε ο Ισπανός, αναφερόμενος στο κατά πολλούς σημείο – κλειδί της σεζόν: Αυτό της προετοιμασίας μιας ομάδας για τον χειμώνα.

Και, αν ο Ολυμπιακός δεν κάνει τις κινήσεις που πρέπει, αν ο Μίτσελ δεν δείξει κάτι διαφορετικό τους επόμενους μήνες, αυτός ο χειμώνας ενδέχεται να εξελιχθεί σε πολύ μακρύ και παγωμένο. Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι «Ερυθρόλευκοι» θέλουν να κάνουν το παραπάνω βήμα. Μόνο με τα λόγια, όμως, αυτό δεν γίνεται…

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει λεφτά για μεταγραφές. Γνωστό. Προσπαθεί, όμως, να έχει ένα αγωνιστικό πλάνο. Ο Γιάννης Αναστασίου είχε «σταμπάρει» Μπαϊράμι – Μπεργκ πριν καλά καλά συμφωνήσει με το «Τριφύλλι». Και αποκτήθηκαν. Στράβωσε η περίπτωση του Φάλκενμπεργκ, τον οποίο επίσης είχε τσεκάρει. Ακόμα και αν αυτή την στιγμή κρατούν... σφεντόνες σε σχέση με τα όπλα των αντιπάλων τους, οι «Πράσινοι» δείχνουν πιστοί σε αυτό που έχουν σχεδιάσει. Και αυτό, στην Ελλάδα του «ό, τι να' ναι», είναι αν μη τι άλλο παρηγορητικό…

Πηγή: Goal