Facebook Pixel Κάτι που μοιάζει απίστευτο
| 2013-07-27 16:00:00

Κάτι που μοιάζει απίστευτο

Κάτι που μοιάζει απίστευτο

Ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Χαβιέ Σαβιόλα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος. 
 

Για να είμαι ειλικρινής γνωρίζοντας την απίστευτη δυσκολία των ελληνικών ομάδων να πείσουν ξένους ποδοσφαιριστές ότι η Ελλάδα της ύφεσης παραμένει μια οικονομικά συνεπής χώρα, πίστευα πως δεν θα ξαναδούμε κανέναν ποδοσφαιριστή με τέτοιο βιογραφικό στα μέρη μας. Το κατόρθωμα του Ολυμπιακού μου μοιάζει αληθινά τεράστιο.

Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχαμε την τύχη να δούμε μεγάλους ποδοσφαιριστές. Με το Χρηματιστήριο κάποτε κοντά στις 6.000 μονάδες, τα δανεικά του κράτους να περνάνε στον ιδιωτικό τομέα, έστω και σε συγκεκριμένα παρεάκια, η Ελλάδα έφτασε κάποια στιγμή να γίνει ελκυστικός προορισμός, αφού οι ομάδες έδιναν ευχαρίστως και το κατιτίς παραπάνω. Ποτέ δεν ήταν εύκολο να πείσεις κάποιο αστέρι να 'ρθει στο πρωτάθλημά μας, όμως η εικόνα μιας ειδυλλιακής και γοργά αναπτυσσόμενης χώρας βοηθούσε. Οποιος καλοπληρώθηκε μας τίμησε και με τα καλύτερα λόγια και κάπως έτσι ήρθαν ο Ζιοβάνι, ο Ζε Ελίας, ο Καρεμπέ, ο Ριβάλντο, ο Γκαλέτι, αλλά και ο Γκαμάρα, ο Σόουζα, ο Ζιλμπέρτο, ο Σισέ για να μη μένουμε μόνο σε όσους ακριβοπλήρωσε ο Ολυμπιακός. Μόνο που όλοι αυτοί ήρθαν σε εποχές που το χρήμα ήταν εύκολο, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώνονταν πριν ανακοινωθούν, η Ελλάδα είχε περιθώρια για πολυτέλειες. Καμία από αυτές τις μεταγραφές δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του Σαβιόλα, γιατί οι τωρινές συνθήκες είναι ολότελα διαφορετικές.

Αμφιβάλλω

Πραγματικά δεν στάθηκε δυνατό να μάθω πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του έπεισαν τον Αργεντινό να πει το «ναι». Οποιος νομίζει ότι είναι μόνο θέμα χρημάτων κάνει λάθος: οι παίκτες αυτού του επιπέδου τα χρήματα που θέλουν τα βρίσκουν. Πιθανότατα το «ναι» του Αργεντινού το απέσπασαν εξηγώντας του τα πλάνα, τη δυναμική του συλλόγου, το σχέδιο της διοίκησης για τον Ολυμπιακό του μέλλοντος. Γι' αυτό πραγματικά δεν έχω λόγια: το να πείσεις κάποιον σήμερα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι τόπος επαγγελματικού προορισμού μοιάζει αδύνατο -και δεν μιλάω μόνο για ποδοσφαιριστές. Αυτή την πειστικότητα του Ολυμπιακού, αμφιβάλλω αν την έχουν δέκα επιχειρήσεις στη χώρα και δεν αναφέρομαι μόνο σε ποδοσφαιρικές.

Παραστάσεις

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ακριβώς εδώ ο Σαβιόλα. Μπορεί να καταπλήξει και να αγαπηθεί, μπορεί να μην τα καταφέρει να προσαρμοστεί -όλα παίζουν. Ομως η επιλογή του είναι αγωνιστικά εύστοχη κι όχι μόνο γιατί το άκουσμα του ονόματός του ξεσήκωσε τον κόσμο του Ολυμπιακού: είναι εύστοχη γιατί μπορεί να παίξει και δεξιά και ως φορ, γιατί έρχεται από γεμάτες χρονιές (πέρυσι έπαιξε πάνω από 30 ματς με τη Μάλαγα), γιατί έχει ποιότητα και γιατί είναι και ηγέτης -ένας παίκτης που ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστων που έχουν παίξει και στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί παρά να μεταφέρει παραστάσεις απίστευτες. Οπως ακριβώς έχω γράψει για όλους τους αληθινά μεγάλους που ήρθαν εδώ, τώρα πρέπει η ομάδα να μπορέσει να τους αξιοποιήσει και να πάρει από αυτούς τα πάντα. Οτι αυτοί έχουν μόνο να μας δώσουν δεν νομίζω ότι είναι θέμα συζήτησης.

Σεβασμός

Εβλεπα χθες χιλιάδες οπαδούς έξω από τα γραφεία του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν για τον ερχομό του θαυματουργού «Κούνελου»: καλά κάνουν και πανηγυρίζουν! Αν η διοίκηση του Ολυμπιακού κινήθηκε με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και προσοχή για να φέρει στην Ελλάδα τον Σαβιόλα, τεράστιο ρόλο έχουν παίξει κι αυτοί με τη συνέπειά τους, τη σταθερή παρουσία τους στο γήπεδο και την κόσμια απαίτησή τους για έναν Ολυμπιακό αντάξιο προσδοκιών και ονείρων. Αυτόν τον κόσμο ο Μαρινάκης τον σέβεται και τον υπολογίζει και γι' αυτό, σε εποχές που τέτοιες πολυτέλειες μοιάζουν απίστευτες, έκανε το μεγάλο «μπαμ» του φετινού καλοκαιριού.

Οπαδός

Είναι δεδομένο ότι ο Μαρινάκης έδωσε έναν ακόμα λόγο στον κόσμο να πηγαίνει στο Καραϊσκάκη -για την ακρίβεια του έδωσε ένα εξαιρετικό λόγο. Να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ έχει ήδη ανακοινώσει τις τιμές των διαρκείας κι αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες από πέρυσι: η απόκτηση του Σαβιόλα δεν γίνεται για να παραμείνουν οι τιμές ψηλά -δεν αποκτήθηκε ο Αργεντινός ως κράχτης, αλλά ως σπουδαίος ποδοσφαιριστής που θα κάνει την επίθεση του πρωταθλητή λειτουργικότερη. Για μένα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, ίσως είναι η πιο απίθανη μεταγραφή που έχει γίνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ομως σημαντικότερη και από την ίδια τη μεταγραφή είναι η υποψία ότι ο Σαβιόλα ήρθε γιατί τον έπεισε ο Μαρινάκης και οι συνεργάτες του ότι ο Ολυμπιακός είναι μια ΠΑΕ με τεράστιες φιλοδοξίες και μεγάλα σχέδια. Με μεγαλύτερο να ικανοποιήσει τα όνειρα των χιλιάδων οπαδών του, ένας από τους οποίους συμβαίνει να είναι και πρόεδρος της ομάδας.

Μου μοιάζει παραμύθι

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο Παναθηναϊκός έχασε έναν παίκτη, δηλαδή τον Τζέφρεϊ Καστιλιόν, γιατί αυτός ζήτησε να μπει όρος ότι αν υποβιβαστεί η ομάδα, θα μείνει ελεύθερος: μου φαίνεται ότι η ιστορία είναι παραμύθι -αποκλείεται στον ΠΑΟ να θεωρούν πιθανό έναν υποβιβασμό. Ο δε όρος που ζήτησε ο παίκτης να μπει είναι πολύ συνηθισμένος. Κάποτε χάρη σε έναν τέτοιο όρο που υπήρχε στο συμβόλαιό του έμεινε ελεύθερος ο Αλιόσα Ασάνοβιτς από τη Νάπολι (που υποβιβάστηκε) και αποκτήθηκε από την ΠΑΟ. Ας ρωτήσουν τον Μάνο Μαυροκουκουλάκη, αν τον βρουν, γιατί σίγουρα αρμενίζει στις θάλασσες της Κρήτης με κάποιο σκάφος….

Πηγή: SportDay    

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags