Facebook Pixel Σφίγγει (και πάλι) ο κλοιός στον Καντάφι
Life
| 2011-03-29 09:24:00

Σφίγγει (και πάλι) ο κλοιός στον Καντάφι

Σφίγγει (και πάλι) ο κλοιός στον Καντάφι

Η προέλαση των αντικαθεστωτικών που κατάφεραν μέσα σε δύο μέρες να έχουν φτάσει μέχρι και να διεκδικούν την γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτη.

Οι μάχες που μαίνονται στην Μισράτα και οι αεροπορικές επιδρομές των Συμμάχων σε Σάμπχ και Τρίπολη, έχουν στριμώξει για τα καλά τον Λίβυο ηγέτη τόσο κυριολεκτικά (στο ανατολικό άκρο της χώρας) όσο και μεταφορικά.

Από το Σαββατοκύριακο πέρασαν στον έλεγχο των εξεγερμένων Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ουκάιλα, Ναουφαλίγια και Μπιν Ζαουάντ. Ωστόσο η ισχυρή παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων στην Σίρτη τους έχει εμποδίσει μέχρι αυτήν τη στιγμή να εισέλθουν σε αυτή και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν σε απόσταση περίπου 140χλμ έξω από το κέντρο.

Το ΝΑΤΟ έχει σπεύσει να διαψεύσει πως οι βομβαρδισμοί που κάνουν τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν στόχο να βοηθήσουν την προέλαση των αντικαθεστωτικών και επιμένει ότι όλα γίνονται για την προστασία των πολιτών. Όσο για τις φωνές των Ρώσων περί του αντιθέτου, ένας πρώην Βρετανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη τους «απάντησε» ότι αυτά που ισχυρίζονται είναι καθαρά «πουριτανικά».

Όλα αυτά τη στιγμή που το ΝΑΤΟ ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» και οι ΗΠΑ πέρασαν στο παρασκήνιο. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται και οι δύο πλευρές. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Ουάσινγκτον υπεραμύνθηκε της απόφασης των ΗΠΑ και των Συμμάχων να επέμβουν στη Λιβύη, τόνισε ότι ο ρόλος της χώρας του ήταν και είναι «περιορισμένος», ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι «σταμάτησαν τον Καντάφι».

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags