Ο Αμπντούλ Τζελίλ Ατζαγκούν λογίζεται πλέον από χθες ως παίκτης του Παναθηναϊκού υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι» (έως τον Ιούλιο του 2016) και σήμερα -με το που καταφθάσουν τα τελευταία έγγραφα από τη Νιγηρία- αναμένεται να ανακοινωθεί κι επίσημα, όντας το 9ο μεταγραφικό απόκτημα των «πράσινων» απ' τις αρχές του καλοκαιριού.

Η μεταγραφή του πάντως πέρασε από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στις χθεσινές υπογραφές στα γραφεία της ΠΑΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκε σε... θρίλερ, λόγω της εμπλοκής κι άλλων «μνηστήρων» -κυρίως από την Τουρκία- που προσπάθησαν στις... καθυστερήσεις να δελεάσουν τους Dolphins FC, χαλώντας το deal.

Ο Ατζαγκούν είχε μπει στο μικροσκόπιο των ανθρώπων του Παναθηναϊκού από τις αρχές Ιουνίου, με τους Νίκο Νταμπίζα και Γιάννη Αναστασίου να ανάβουν το πράσινο φως για να προχωρήσει η μεταγραφή, καθώς είδαν πως πρόκειται για μία εξαιρετική περίπτωση που μπορεί να βοηθήσει άμεσα το «τριφύλλι» και παράλληλα μπορεί να έχει μεγάλη μεταπωλητική αξία.

Η βασική προϋπόθεση, ωστόσο, ήταν να μην... ξεφύγουν τα νούμερα και οι οικονομικές αξιώσεις των Νιγηριανών. Οι «πράσινοι» άρχισαν εξαρχής να ψάχνονται μέσω Ελληνα μάνατζερ ο οποίος έχει εξαιρετικές διασυνδέσεις στο αφρικανικό ποδόσφαιρο κι έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Παναθηναϊκό. Και πολύ πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 της Τουρκίας οι «πράσινοι» είχαν κάνει ήδη τις πρώτες διευρευνητικές τους κινήσεις, θέλοντας να προλάβουν τις εξελίξεις.

Μετά το Μουντιάλ των Νέων, όπου ο Ατζαγκούν ως κάπτεν και μεγάλος πρωταγωνιστής της Νιγηρίας (3 γκολ) απογείωσε ακόμη περισσότερο τις μετοχές του, ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανεβάζει το... πρέσινγκ του, γνωρίζοντας πως υπήρχε ενδιαφέρον από διάφορες ομάδες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η πρώτη «νίκη» στην υπόθεση σημειώθηκε μετά τις ανεπίσημες επαφές με τον παίκτη, ο οποίος έδειξε από την πρώτη στιγμή «ζεστός» στο να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μέσω του Παναθηναϊκού. Και πείστηκε 100% όταν μίλησε και με τον Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος του ανέλυσε το πρότζεκτ της ομάδας και τον ρόλο για τον οποίον τον προόριζαν οι «πράσινοι».

Κάπου εκεί ξεκίνησαν και οι απευθείας συζητήσεις με τους Dolphins FC, οι οποίοι αρχικά ζήτησαν ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να παραχωρήσουν το μεγάλο τους αστέρι. Οι «πράσινοι» έστειλαν στη Νιγηρία άνθρωπο της εμπιστοσύνης τους προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ του σύνεγγυς τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής και να ξεμπλοκάρει την κατάσταση, δεδομένου ότι η επικοινωνία με τη Νιγηρία δεν είναι και το πιο... εύκολο πράγμα του κόσμου.

Επειτα από «παζάρια» ημερών και εκατέρωθεν υποχωρήσεις, οι δύο πλευρές έφτασαν τελικώς σε μία καταρχήν συμφωνία, με τους Νιγηριανούς να δίνουν το «ΟΚ» στον παίκτη για να ταξιδέψει στην Αθήνα. Σ' εκείνο το χρονικό σημείο υπήρξε εμπλοκή ομάδας από την Τουρκία, η οποία επιχείρισε να μπει σφήνα με συγκεκριμένη προσφορά προς τους Dolphins.

Οι Νιγηριανοί φάνηκαν στην αρχή να το... σκέφτονται, όμως ο Ατζαγκούν (που νωρίτερα είχε απορρίψει πολύ καλή πρόταση και της κροατικής Λοκομοτίβα) δεν ήθελε καν να το συζητήσει. Οντας πεπεισμένος να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, έθεσε βέτο προς τη διοίκηση της ομάδας του και εν τέλει πήρε το ελεύθερο για να έρθει στην Ελλάδα.

Εκεί ξεκίνησε το δεύτερο... θρίλερ. Η έκδοση βίζας στη Νιγηρία έχει τεράστια γραφειοκρατία κι έτσι ο παίκτης θα έπρεπε να φύγει πρώτα για άλλη αφρικανική χώρα κι εν συνεχεία, αφού έβγαζε νέα βίζα, θα είχε το ελεύθερο να ταξιδέψει στην Αθήνα. Η όλη διαδικασία τράβηξε αρκετές μέρες, με τον Ατζαγκούν συνοδεία των ανθρώπων του γραφείου μάνατζερ που έχουν αναλάβει την υπόθεση να φτάνει τελικά στην Ελλάδα πριν από μία εβδομάδα.

Στην Αθήνα έγινε και ο τελευταίος κύκλος των συζητήσεων ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τους Dolphins, με τους «πράσινους» να φτάνουν χθες το μεσημέρι στην τελική συμφωνία για την απόκτηση του 20χρονου άσου, ο οποίος το τελευταίο 48ωρο έπιασε πλέον... δουλειά στο «Απήλιον».

Σήμερα το μεσημέρι αναμένονται στα γραφεία της ΠΑΕ και τα τελευταία έγγραφα απ' την αφρικανική ομάδα, προκειμένου να επικυρωθεί και τυπικά η μεταγραφή. Κι από εκεί και πέρα, θα γίνει προσπάθεια για να φτάσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή από την Ομοσπονδία της Νιγηρίας το Διεθνές Μεταγραφικό Πιστοποιητικό (ITC), προκειμένου να εκδοθεί και το δελτίο του.

Ο «Λάμπαρντ» της Νιγηρίας

Ο Αμπντούλ Ατζαγκούν καθιερώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου της Νιγηρίας από πολύ νεαρή ηλικία, με τους συμπατριώτες του να του δίνουν το παρωνύμιο «Λάμπαρντ», διότι το στυλ παιχνιδιού του θύμιζε πολύ αυτό του αειθαλούς σούπερ σταρ της Τσέλσι και της εθνικής Αγγλίας.

Σε εθνικό επίπεδο συμμετείχε μόλις στα 16 του στο Παγκόμιο Κύπελλο U-17 που διοργάνωσε η Νιγηρία, παίζοντας και στα 7 ματς μέχρι τον τελικό (οι «αετοί» ηττήθηκαν από την Ελβετία με 1-0), με απολογισμό δύο γκολ στα παιχνίδια με την Ονδούρα για τον όμιλο (1-0 στο 55') και τη Ν. Κορέα για τους «8» (2-1 στο 50'). Με την U-17 σημείωσε συνολικά 4 γκολ σε 9 αγώνες, προτού πάρει... προαγωγή για την U-20 της Νιγηρίας.

Με τη συγκεκριμένη ομάδα συμμετείχε σε δύο Κύπελλα Εθνών Αφρικής και σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα U-20. Το πρώτο στην Κολομβία το 2011, όπου σκόραρε δύο φορές κόντρα στη Γουατεμάλα (5-0 στη φάση των ομίλων) και την Αγγλία (φάση των «16»), με τους Νιγηριανούς να αποκλείονται στα προημιτελικά από τη Γαλλία (3-2 στην παράταση). Το δεύτερο Μουντιάλ στο οποίο έλαβε μέρος ήταν αυτό που διεξήχθη το φετινό καλοκαίρι (από 21 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου) στην Τουρκία, όπου μάλιστα ήταν και ο κάπτεν της Νιγηρίας.

Εκεί έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλη φορά το ταλέντο του, καθώς σημείωσε 3 γκολ σε 4 ματς (2 κόντρα στην Πορτογαλία και ένα κόντρα στην Κούβα στους ομίλους) και είχε μία ασίστ, τραβώντας πάνω του τα φλας της δημοσιότητας.

Σε ομαδικό επίπεδο ο Ατζαγκούν ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Dolphins FC το 2008 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Το 2008 «έγραψε» 9 γκολ σε 25 ματς, το 2009 πέτυχε 7 γκολ σε 16 ματς, το 2010 άλλα 6 σε 15 ματς, το 2011 έβαλε 9 σε 18 ματς και πέρυσι (2012) πέτυχε 8 γκολ σε 18 αγώνες!

Γρήγορος και με εξαιρετική τεχνική

Χθες το απόγευμα λίγο πριν από τις 5 ο Ατζαγκούν έφυγε από τα γραφεία της ΠΑΕ για το «Απήλιον», προκειμένου να πάρει μέρος στο προπονητικό δίτερμα των παικτών που δεν συμμετείχαν ή έπαιξαν λίγο στο ματς με τον Πανιώνιο, κόντρα στην ομάδα Νέων.

Ο βραχύσωμος Νιγηριανός, που χρησιμοποιήθηκε από τον Αναστασίου ως «8άρι», έδειξε πολύ καλά στοιχεία, αν και ήταν «ψαρωμένος» στο ξεκίνημα του εσωτερικού διπλού. Είναι πολύ γρήγορος με την μπάλα στα πόδια, έχει εξαιρετική τεχνική και με τις κινήσεις του έψαχνε πολύ το γκολ.

Επαιξε για ένα ημίχρονο (το φιλικό κράτησε συνολικά 45 λεπτά) και οι πρώτες εντυπώσεις που άφησε ήταν πολύ καλές, ιδίως όταν από ένα σημείο και μετά άρχισε να μιλάει περισσότερο με τους συμπαίκτες του και να «ξεψαρώνει». Από εκεί και πέρα στο φιλικό συμμετείχαν για ένα ημίχρονο και οι Μπεργκ, Λαγός, Αμπεΐντ και Μουζακίτης που έπαιξαν από 45 λεπτά και κάτω στο ματς της Ν. Σμύρνης.

Πηγή: Goal