Facebook Pixel Μία φωτογραφία, μία ιστορία
| 2011-03-30 12:44:00

Μία φωτογραφία, μία ιστορία

Μία φωτογραφία, μία ιστορία

Στους αθλητικούς φωτορεπόρτερ δεν απονέμεται Πούλιτζερ, αλλά ό,τι βραβείο κι αν υπάρχει, αυτή η φωτογραφία δικαιούται να το κερδίσει.

Η φωτογραφία είναι καλλιτεχνία, δημοσιογραφία, δημιουργία. Δεν περιέχει λέξεις, αλλά μιλάει και φωνάζει πολύ περισσότερο απ'ό,τι τα γραπτά. Και συγκινεί.

Η αποκατάσταση της αλήθειας που θα κάνουμε ευθύς αμέσως, δε στερεί σε τίποτα τη μαγεία και την ομορφιά ενός ενσταντανέ που ήδη έχει αναδημοσιευτεί χιλιάδες φορές από τα sites και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ο φωτογράφος Γιώργος Ματθαίος, ο δράστης κι εμπνευστής αυτού του αριστουργήματος, «συνέλλαβε» αυτό το καρέ, στο ημίχρονο του αγώνα στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα και όχι στο τέλος της αναμέτρησης. Ηταν η στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης έπεσε στο παρκέ, κουρασμένος, μα και τσαντισμένος με τον εαυτό του για ένα λάθος που είχε κάνει στην τελευταία επίθεση της ομάδας του.

Το γεγονός ότι η φωτό είναι τραβηγμένη στο ημίχρονο, ίσως να προσφέρει και μεγαλύτερη ομορφιά, καθώς μας μεταφέρει ότι από το πρώτο 20λεπτο κιόλας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού για ακόμα μία φορά, είχε φτάσει στα όριά του.

Για κοιτάξτε όμως. Αυτό το καρέ, περιγράφει με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο (έστω και χωρίς λέξεις) τι ακριβώς έκανε ο Παναθηναϊκός για να κερδίσει τη Μπαρτσελόνα. Εξοντώθηκε! Κουράστηκε! Τα έδωσε όλα. Ο,τι είχε και δεν είχε μέσα του. Και για αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια, διότι στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει να κάνει κάθε παίκτης, κάθε ομάδα είναι να τιμάει τη φανέλα, να λιώνει στον ιδρώτα. Και στο τέλος αν κερδίσει, ή όχι, είναι άλλο ζήτημα.

Πρόταση του «σκύλου» είναι να προταθεί η φωτογραφία, όχι μόνο για τα ετήσια βραβεία του ΠΣΑΤ (όπου θα πρέπει να κερδίσει χωρίς συναγωνισμό), όχι μόνο για τα βραβεία των εταιριών φωτογραφικών ειδών, αλλά και στο Word Press, το κορυφαίο ετήδιο παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό.

Είναι από τις εξαιρετικά σπάνιες φορές, που μία φωτογραφία είναι τόσο ισχυρή και εξουδετερώνει κάθε λέξη που μπορεί να γραφτεί.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags