Στο ραδιόφωνο για παράδειγμα άνοιξα κουβέντα για το εάν βάσει ρόστερ, πλησίασε ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και αν μας προδιαθέτει πως θα είναι επίμονος διεκδικητής του τίτλου ή όχι. (Σχετική είναι και η δημοσκόπηση που “τρέχει” στο site, στην αρχική σελίδα, κάτω δεξιά.)

Το τέλος των μεταγραφών, σηματοδοτείται συνήθως από τον ερχομό μιας κάποιας... μελαγχολίας. Συμβαδίζει με το τέλος της ανεμελιάς του καλοκαιριού, συνοδεύεται από την έναρξη των ουσιαστικών αγωνιστικών δραστηριοτήτων και άρα από την επιστροφή όλων στην συνήθως σκληρή... πραγματικότητα. Τελειώνουν τα όνειρα, οι βάσιμες ή μη ελπίδες και όπως έλεγε εκνευριστικά ο πατέρας μου στην έναρξη κάθε... σχολικής χρονιάς, “κάθε κατεργάρης στον πάγκο του” από δω και πέρα. Οι ομάδες με ό,τι κατάφεραν, βάζουν το κεφάλι κάτω και μέχρι το Γενάρη, θα πάνε με ό,τι έχουν.

Οι διοικήσεις δεν μπορούν για το επόμενο τετράμηνο να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, οι ατζέντηδες δεν έχει νόημα να παρουσιάζουν τους διαφόρους... Πίου για Μέσι, ο Τύπος δεν μπορεί να επενδύει στην τραγικότητα πως θα πουλά φύλλα επειδή θα αναγράφει απλώς γνωστά ονόματα στα πρωτοσέλιδα, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, οι αρθρογράφοι και οι ρεπόρτερ δε θα μπορούν να αβαντάρουν τους κολλητούς τους και να θάβουν τους “άλλους” και τις επιλογές τους με σαθρά επιχειρήματα. Όλα θα φανούν στο χορτάρι και όλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη δουλειά τους μέχρι την χειμερινή μεταγραφική σεζόν, με “ταμεία” κι όχι με προϋπολογισμούς, με αποτελέσματα και όχι με φαντασιώσεις.

Συμπεράσματα και στόχοι
Τα αληθινά συμπεράσματα για τους μεταγραφικούς σχεδιασμούς μπορεί να βγαίνουν και νωρίτερα, αλλά φαίνονται ουσιαστικά σε δυο φάσεις: Η πρώτη είναι τον Γενάρη που από τις διορθωτικές κινήσεις, “ομολογούνται” λάθη ή αντιμετωπίζονται ατυχίες. Η δεύτερη και ουσιαστικότερη είναι τον Μάιο, όταν ο απολογισμός φανερώνει τον επιτυχή ή όχι σχεδιασμό του αγωνιστικού. Τα πρώτα συμπεράσματα πάντως λένε ότι οι ισορροπίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την κορφή ως τη βάση δεν άλλαξαν. Δεν άλλαξε στάτους κάποια ομάδα μόνο λόγω των κινήσεών της στις μεταγραφές που τελείωσαν.

Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ποιοι προπονητές, με το υλικό που τελικώς διαθέτουν, θα φτιάξουν καλές ομάδες, που θα παίξουν όμορφο και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο, που θα αναδείξει και θα εξελίξει ποδοσφαιριστές. Ποιοι θα βελτιωθούν, ποιοι θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ποιοι θα κάνουν βήματα εμπρός και ποιοι όχι. Ο ΠΑΟΚ στηρίζει πολλά στον Χουμπ Στέφενς σε επίπεδο προσδοκιών, όπως είχε διαφανεί από την στιγμή που επισημοποιήθηκε η συνεργασία μαζί του. (Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ένας ρόλος που ικανοποιεί ή έστω ταιριάζει στον Ολλανδό. Αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου άρθρου. Σύντομα...)

Επικοινωνία και ουσία
Η ΠΑΕ έχει πασιφανείς δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται επειδή στην αλυσίδα της ιεραρχίας της, πολλοί σύνδεσμοι εμπιστοσύνης έχουν σπάσει. Κάποιοι υποπτεύονται πως σε κάθε εισήγηση που τους γίνεται, είτε αφορά την επιλογή του κέντρου που θα κάνει προετοιμασία η ομάδα, είτε την αμοιβή ενός ποδοσφαιριστή, υποκρύπτονται μίζες και “μεροκάματα”. Το αποτέλεσμα είναι άκομψες παρεμβάσεις και πρόχειρες λύσεις εκ των υστέρων και τρέχοντας. Και οι άλλοι όμως, σε κάθε αποτυχία του σχεδιασμού τους και σε κάθε ολιγωρία, εύκολα ανασύρουν κάτω από τη γλώσσα την διακαιολογία ότι το οικονομικό τμήμα δεν τους αφήνει να κάνουν τη δουλειά τους... Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αργά ή γρήγορα, οι... μισοί θα χάσουν την πλουσιοπάροχη αμοιβή τους οριστικά, διότι όπως μας έδειξε σε δύο μεταγραφικές περιόδους ο Ιβάν, μπορεί να αργεί, αλλά τελικώς... δρα.

Ο οποίος Ιβάν όμως πρέπει να αντιληφθεί με την σειρά του, ότι καμιά φορά, με την κακή εικόνα και επικοινωνία, κοντεύεις να καταγράψεις ήττες και στην ουσία. Αν για παράδειγμα περιορίσει τις μεγαλοστομίες, ίσως όλοι να περνάμε καλύτερα. Αν δεν είχε φουσκώσει τα μυαλά μας με... Ροναλντίνιους και Ντρογκμπάδες, θα απολαμβάναμε πολύ περισσότερο τον Στοχ και τον Λούκας και τον Τζαβέλλα. Αν δε μιλούσε για κούπες και για πρωταθλήματα, θα χαιρόμασταν πιο πολύ με τον Τζιόλη και με τον Βιτόρ και με τον Σκόνδρα.

Ας χαλαρώσουμε λοιπόν όλοι από δω και πέρα και ας περιμένουμε να δούμε με τα συγκεκριμένα υλικά, πόσο καλύτερη ομάδα μπορεί να μας παρουσιάσει ο Ολλανδός. Αν ετοιμαστεί μια τέτοια, τότε ξαναμιλάμε για τίτλους και Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: fatgames.gr