Μετά το χθεσινό στραπάτσο ολκής στα χέρια των γενναίων Φινλανδών, η ελληνική ομάδα καλείται όχι να γλείψει τις πληγές του διημέρου που προηγήθηκε, αλλά να τις διαγράψει με μονοκοντυλιά. Μόνο αν πετύχει τρεις νίκες απέναντι σε Ισπανούς, Κροάτες και Σλοβένους θα έχει εξασφαλισμένη θέση στα προημιτελικά. Με δύο θα χρειαστεί συνδυασμό αποτελεσμάτων που δεν περνούν από τα χέρια της, με μία εξοστρακίζεται στο γκρουπ 9-12. Αλλά πώς να κερδίσει μονοκοπανιά Ισπανούς, Κροάτες και Σλοβένους η ίδια ομάδα που νιαούριζε σαν ορφανό γατάκι απέναντι στους Φινλανδούς;

Επιστρέφοντας στο θρανίο και στις αρχές που τη δόξασαν, να πώς.

«Πρέπει να παίξουμε ξύλο», είπε μετά το χθεσινό πατατράκ ο Νίκος Ζήσης. «Να βγούμε όλοι με 5 φάουλ αν χρειαστεί», τόνισε ο Γιάννης Μπουρούσης. Η Εθνική έχασε από Φινλανδούς, Ιταλούς και…Νιγηριανούς επειδή άλλαξε το DNA της και ξέχασε την άμυνα των μεγάλων θριάμβων. Οι 50 πόντοι που δέχτηκε στο δεύτερο χθεσινό ημίχρονο μοιάζουν με κακόγουστο αστείο, όπως και οι εύκολοι 29 του Κοπόνεν, οι 23 του Μπελινέλι, οι 16 του Τζεντίλε, οι 42 της τριάδας Κότι-Χαφ-Μουουρίνεν. Δεν πρόκειται να νικήσουμε κανέναν με τρεχαλητό και τρίποντα, ειδικά όταν σουτάρουμε 15 σερί άστοχα όπως χθες. Η Φινλανδία νίκησε την Ελλάδα τραμπουκεύοντάς τη στην άμυνα και τελικά ξεδοντιάζοντάς την. Διαβάζω αυτό που έγραψα και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Ποιος θα σταματήσει τον Γκασόλ, τον Ρούντι, τον Μπογκντάνοβιτς, τον Νάχμπαρ και τον Ντράγκιτς; Ο Διαμαντίδης ή ο Χατζηβρέττας;

Οι διεθνείς έφυγαν από την «Αρένα Μπονιφίκα» μουτρωμένοι, αλλά και πεισμωμένοι. Καταλαβαίνουν ότι αυτά που διακυβεύονται ξεπερνούν κατά πολύ την πεζή πραγματικότητα ενός τουρνουά. Εάν η Εθνική συνεχίσει την κατρακύλα, θα χάσει σε μία ζαριά το Ευρωμπάσκετ του 2013, το Παγκόσμιο του 2014 και όσους παίκτες έχουν απομείνει μάχιμοι από τη χρυσή γενιά του Βελιγραδίου και της Σαϊτάμα. Για τον Σπανούλη, τον Ζήση, τον Μπουρούση και κυρίως τον Φώτση, αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο «γαλανόλευκο» τουρνουά, εάν χαθεί και το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ. Υπάρχει βεβαίως και η δικλείδα της wild card.

Αλλά ας μη βιαστούμε να ξεγράψουμε αυτή την ομάδα. Τα τουρνουά των 2,5 εβδομάδων θυμίζουν το τρενάκι του λούνα παρκ, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πότε προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω. Μόλις το βράδυ του Σαββάτου, πετούσαμε όλοι στον έβδομο ουρανό. Ο πληγωμένος εγωισμός είναι τεράστιο όπλο, όταν συνοδεύεται από ταλέντο και πείρα. Μία νίκη επί των Ισπανών θα αλλάξει δραστικά την ατμόσφαιρα μέσα σ’ένα μεσημέρι. Η Σλοβενία έχει τα χάλια της, ενώ η Κροατία είναι κατά τεκμήριο κατώτερη από την Εθνική μας.

Θα ήταν ασφαλώς προτιμότερο να βρεθούν στην παρέα μας οι Τσέχοι. Επειδή ενός κακού μύρια έπονται, η πρόκριση των Κροατών πολλαπλασίασε τις δυσκολίες. Ο δεύτερος γύρος ξεκινάει σκεπασμένος με μολυβένια σύννεφα. Εάν τελειώσουν με «άσους» οι αγώνες Ισπανίας - Ελλάδας και Κροατίας - Ιταλίας την Πέμπτη, θα ξεκινήσουμε το πακετάρισμα 10 ολόκληρες μέρες πριν από τον τελικό που ακόμη προχθές ονειρευόμασταν….

Πηγή: SportDay