Στις 12 Σεπτεμβρίου το 490 πΧ (κατά τον Philipp August Böckh, η μάχη διεξήχθη στις 12 Σεπτεμβρίου κατά το Ιουλιανό Ημερολόγιο) διεξήχθη η μάχη του Μαραθώνα με τα γνωστά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό αλλά και η καθιέρωση του Μαραθώνιου δρόμου με τον άθλο του ημεροδρόμου Φειδιππίδη να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα.

Ακόμα όμως μια επέτειος σήμερα 12 Σεπτεμβρίου για τον Μαραθώνιο. Σαν σήμερα το 1982, στους Πανευρωπαϊκούς της Αθήνας, διεξάγεται επίσημα ο πρώτος Μαραθώνιος Γυναικών με νικήτρια την Ρόζα Μότα ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες εισήχθη δύο χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς του 1984 στο Λος Αντζελες.

Στην ιστορική πόλη του Μαραθώνα λειτουργεί – ως γνωστό – το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου στο οποίο καταφθάνουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

Από την αρχή του καλοκαιριού και καθώς πλησιάζουμε στην τέλεση του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας (Κυριακή 10 Νοεμβρίου), σημαντική αύξηση των επισκέψεων ξένων αποστολών καθώς και μεμονωμένων τουριστών από όλο τον κόσμο σημειώνεται στο Μουσείο Μαραθωνίου στον Μαραθώνα.

Συγκεκριμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επισκεφτεί το Μουσείο δεκατέσσερις αθλητικές σχολές από τη Ρωσία όπως η Ντιναμό Μόσχας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η φημισμένη Σχολή «Νεότητα της Μόσχας», η Nika, η Jantar, η Αtlant, η Flamingo, η Mocodzniz, η Kameta,η Μπριγκαντίνα, σχολή συγχρονικής κολύμβησης της Αγίας Πετρούπολης , σχολή πολεμικών τεχνών “Budokan”Μόσχας κ.α.

Επίσης επισκέφτηκαν το Μουσείο οργανωμένες ομάδες από τις ΗΠΑ, όπως Καλιφόρνια , Αλαμπάμα, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας με τους καθηγητές τους.

Κύπριοι ομογενείς του Λονδίνου, ομάδα Κυπρίων από το Δήμο Γερίου της Κύπρου με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης.

Γιατροί απ’ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μικροβιολογίας, εκπαιδευτικοί από την Λιθουανία, μαθητές από Ευρωπαϊκές Χώρες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «COMENIUS».

Στο μουσείο του Μαραθωνίου βρέθηκαν επίσης ο Εκκλησιαστικός Σύλλογος από τη Γαλιλαία, το αθλητικό σχολείο από το Κίεβο, η σχολή πολεμικών τεχνών «Budokan» από Μόσχα, αντιπρόσωποι των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών πρακτορείων της Μολδαβίας, αθλητικό σχολείο από την πόλη Μακαρέστι της Μολδαβίας , σχολείο από την πόλη «Κουταϊσι» της Γεωργίας, σχολείο από το Βουκουρέστι της Σερβίας και βέβαια πολλές ξένες Κινεζικές αποστολές από το Πεκίνο, και άλλες πόλεις της Κίνας όπως Xuzhou, Hangzhou, Taizhou κ.α.

Ο Δήμος Μαραθώνα και η Διεύθυνση του Μουσείου με όραμα και σχεδιασμό που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της λειτουργίας του στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες των επισκεπτών, πέτυχε να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.