Μέχρι και με τη μουσική επιμέλεια του βίντεο στο οποίο θα γίνεται η αναλυτική παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ασχολείται τις τελευταίες εβδομάδες ο Δημήτρης Μελισσανίδης, με την «Αγιά Σοφιά» να μονοπωλεί το φορτωμένο επαγγελματικό του ωράριο, καθώς είναι από εκείνους τους ανθρώπους που θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Για τον Μελισσανίδη το θέμα του νέου γηπέδου αποτελεί τη μεγάλη του εκτόνωση αλλά και το τεράστιο άγχος του, αφού είναι ο πρώτος που συμμερίζεται τις ανασφάλειες και τις φοβίες του τελευταίου οπαδού της ΑΕΚ που είναι επιφυλακτικός μήπως και δει σε λίγες ημέρες μία ακόμα μακέτα.

«Ας είμαστε προσεκτικοί σε όλα για το τι πάμε να φτιάξουμε και τι μπορούμε να φτιάξουμε και ας αφήσουμε τις υπερβολές, γιατί αν τελικά το γήπεδο δεν γίνει, θα δείτε μετά τι γιαούρτια έχουν να πέσουν» ακούστηκε τις προάλλες να λέει σε στενό του συνεργάτη. Και για όποιον μιλάει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη είναι σαφές ότι ο διοικητικός παράγοντας της ΑΕΚ δεν πετάει στα σύννεφα ούτε το μοναδικό που τον απασχολεί είναι το στιλβωτήριο και το παραδοσιακό κουρείο στο κτίριο που θα λειτουργεί παράλληλα με το γήπεδο...

Είναι ο πρώτος που διατηρεί τις βασικές επιφυλάξεις και για το θέμα της ολοκλήρωσης του χρηματοδοτικού πλάνου που το τρέχει ο ίδιος εξ ολοκλήρου αλλά και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να μην κολλήσει το έργο στο στάδιο της αδειοδότησης ή των υπόλοιπων παρεμβάσεων που απαιτούνται. Ακόμα κι αν αποσπάσει την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας, κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει προσφυγή εναντίον του έργου, από τη στιγμή ειδικά που το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μέτωπα και με συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις από την υπόθεση του ΟΠΑΠ και όχι μόνο.

Από εκεί και πέρα για τον Μελισσανίδη το νέο γήπεδο της ΑΕΚ αποτελεί το άλφα και το ωμέγα και για την προσπάθεια προσέλκυσης και δημιουργίας νέου φίλαθλου κοινού για την ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να είναι δημοφιλής στο μικρό ηλικιακά κοινό. Ο Μελισσανίδης είναι εξπέρ σε θέματα μάρκετινγκ και προσπαθεί συνεχώς να συνδέσει το πρότζεκτ με το άνοιγμα της ΑΕΚ στο νέο φίλαθλο κοινό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε έχει δουλέψει στο μυαλό του και το μεγάλο του όνειρο που μαζί με το γήπεδο αποτελεί και το μουσείο προσφύγων. Ο στόχος του άλλωστε είναι να παρουσιάσει το νέο γήπεδο ως το κέντρο του προσφυγικού ελληνισμού και πολύ συχνά μιλάει για μουσείο εφάμιλλο με το μουσείο της Ακρόπολης σε έναν χώρο έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων που για εκείνον θεωρείται πιο σημαντικός ακόμα και από το μουσείο της ΑΕΚ.

«Δεν μιλάμε για έναν χώρο που απλώς θα υπάρχει επειδή η ΑΕΚ είναι σωματείο της προσφυγιάς. Μιλάμε για έναν χώρο που θα αποτελέσει το επίκεντρο του προσφυγικού στοιχείου απανταχού του ελληνισμού το οποίο και θα επιχειρήσω να το βάλω στο ετήσιο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων του υπουργείου Παιδείας. Τι το καλύτερο για όλα τα παιδιά να βλέπουν την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και φεύγοντας από το μουσείο να παίρνουν ως αναμνηστικό μία μικρή σημαία της ΑΕΚ. Πόσους νέους οπαδούς δεν θα κερδίσουμε με αυτή τη διαδικασία;» έχει αναλύσει στους συνεργάτες του ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που ποντάρει πολλά στη δυναμική του νέου εγχειρήματος γνωρίζοντας πολύ καλά πως περνάει μόνο μέσα από τη δημιουργία του νέου γηπέδου και όχι από τα αποτελέσματα της ομάδας στα γήπεδα της Γ' Εθνικής.

Από την άλλη πλευρά για όσους γνωρίζουν η εμμονή του Μελισσανίδη να τονιστούν μέσα από το γήπεδο οι ιστορικές ρίζες αλλά και η μοναδικότητα της ΑΕΚ από πλευράς ιστορικής προέλευσης δεν έχουν δημιουργήσει τον κίνδυνο για στοιχεία... κιτς στο σχέδιο του νέου γηπέδου. Η σύνδεση με την ιστορία και το Βυζάντιο είναι ευθεία αλλά και αρκούντως διακριτική.

Το μόνο που έχει ζητήσει ο Μελισσανίδης είναι το γήπεδο της ΑΕΚ να έχει τη δική του ταυτότητα, να θυμίζει εξωτερικά την αρένα εκείνης της εποχής, να φέρνει σχεδιαστικά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και να έχει το όλο έργο αναφορές και διασύνδεση με τις μεγάλες μορφές της κιτρινόμαυρης ιστορίας.

Αλλωστε ακόμα και στα... κανόνια που ήθελε χαριτολογώντας να τοποθετήσει στα τείχη του νέου γηπέδου είχε δώσει τα ονόματα των μεγάλων σκόρερ της ομάδας, από τον Νεστορίδη μέχρι τον Ντέμη Νικολαΐδη! Αν και μάλλον τη χάρη για τα κανόνια δεν του την έχει κάνει ο σχεδιαστής του έργου που δυσκολεύτηκε πολύ, αλλά κατάφερε να αντιληφθεί ποιο ακριβώς ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον δύσκολο πελάτη του.

Πηγή: Goal