Δύο οµάδες που αναζητούν µια νίκη επιβεβαίωσης του αγωνιστικού τους status quo. Δυο προπονητές που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η αυριανή µονοµαχία τους στην Τούµπα οριοθετεί σε µεγάλο βαθµό το ύψος που µπορούν να τοποθετήσουν τον πήχη των φετινών τους φιλοδοξιών.

Ποια είναι τα όπλα του Στέφενς; Ποια τα πλεονεκτήµατα του Δώνη; Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά των δύο αντιπάλων; Ποιες είναι οι αγωνιστικές πληγές που πρέπει να επουλώσουν; Οι απαντήσεις θα δοθούν µε ακρίβεια το βράδυ της Κυριακής. Εµείς επιχειρούµε να τις προσεγγίσουµε πριν από το πρώτο σφύριγµα του Θάνου.

Ο ΠΑΟΚ δεν απειλεί από δεξιά

Ο Στέφενς έχει αποφασίσει πως ο Σαλπιγγίδης δεν µπορεί να παίξει δεξί εξτρέµ και εγκλωβίζει την οµάδα του όποτε βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο µε το να εφαρµόζει το ξεπερασµένο 4-4-2. Στην ουσία δεν έχει άδικο, ο προπονητής όµως πρέπει να κοιτάει και το ρόστερ του. Ο ΠΑΟΚ δεξί εξτρέµ δεν έχει. Χρησιµοποιεί µε ανάποδο πόδι τον Λούκας ο οποίος το δεξί το έχει για να περπατάει. Δεν µπορούν όλοι οι ποδοσφαιριστές να παίξουν µε ανάποδο πόδι.

Πέρα από τα στηµένα, σε ροή αγώνα ο Λούκας προσφέρει ελάχιστα πράγµατα στην ανάπτυξη, δεν κάνει ποτέ πλαγιοκοπήσεις και συγκλίνει συνέχεια προς τα µέσα. Επί της ουσίας, ο ΠΑΟΚ παίζει χωρίς δεξί εξτρέµ. Και αν βγάλουµε έξω από την κουβέντα το παιχνίδι µε την Αλκµααρ, όπου εκεί ο Κίτσιου για πρώτη φορά ολοκλήρωσε ενέργειες, δεν παίρνει φάσεις ούτε από τον δεξί του µπακ. Οπότε από τη δεξιά πλευρά ο ΠΑΟΚ σπάνια απειλεί.

Ο αετός πετάει... αργά

Ενα εξόφθαλµο πρόβληµα που διαπιστώνεις όταν βλέπεις αγώνα του ΠΑΟΚ είναι πως πρόκειται για αργό σύνολο τόσο στην προσπάθεια ανάπτυξης όσο και στην αναχαίτιση. Το δίδυµο Τζιώλη, Λαζάρ είναι εξ ορισµού βαρύ και όσο δεν θα υπολογίζεται ο Κάτσε θα είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση. Το πρόβληµα γίνεται ακόµα µεγαλύτερο, καθώς δεν βγαίνει έκρηξη και ταχύτητα όταν ο ΠΑΟΚ επιτίθεται. Δεν υπάρχει παιχνίδι χωρίς µπάλα ούτε όταν υπάρχουν οι συνθήκες για να δηµιουργηθεί µια απλή συνεργασία δυο παικτών που παίζουν κοντά µεταξύ τους. Ο Νίνης έχει πάρει τρία παιχνίδια ως βασικός σε θέση που θεωρητικά τον βολεύει και δεν έχει πατήσει µια φορά περιοχή.

Ο Στέφενς βάζει τον Νίνη µπροστά από δύο κεντρικά χαφ, µετατρέπει την τακτική σε 4-2-3-1 και του επιτρέπει να µένει ψηλά, γεγονός που θα έπρεπε να τον βοηθήσει, καθώς τον ελευθερώνει από τη µάχη του κέντρου και µε µια απλή ποιοτική ενέργεια του δίνει τη δυνατότητα να κάνει τη διαφορά. Το παιδί όµως φαίνεται πως θέλει, αλλά δεν µπορεί. Σίγουρα ο Νίνης που είδαµε επί Μουνιόθ δεν θα ξαναεµφανιστεί και φαντάζει απίθανο να τον δούµε να περνά ξανά αντίπαλο λόγω της ταχύτητάς του. Οφείλει όµως να δουλέψει ατοµικά για να βελτιώσει έστω και σε µικρό ποσοστό το πέταγµά του, κάτι που αν συµβεί θα τον µεταµορφώσει και η βελτίωσή του θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ και τη λειτουργία του 4-2-3-1.

Ο Στοχ και η αντιμετώπισή του

Είχε ένα σωρό προβλήµατα ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία και στη µετάδοση ακούγαµε για ολόκληρο το παιχνίδι τον σπίκερ να ειρωνεύεται τον Στοχ. Ο Σλοβάκος πράγµατι δεν ήταν καλός, όµως πάλευε. Αγωνίζεται σε µία οµάδα που του πετάνε την µπάλα και του ζητάνε να κάνει τον Μαραντόνα. Για να σκοράρει ο Στοχ, πρέπει να πάρει την µπάλα στα αριστερά µε όλη την άµυνα πάνω του, να συγκλίνει προς τα µέσα και να σουτάρει στο απέναντι γάµα πριν πέσουν πάνω του τα στόπερ.

Συγγνώµη, αλλά αυτό δεν µπορεί να γίνεται συνέχεια. Ο Στοχ θα πρέπει να βοηθηθεί και από τον τρόπο που λειτουργεί η οµάδα. Να τον παίξει και πάνω στο τρέξιµό του, να τραβηχτεί προς το µέρος του ο Αθανασιάδης που παίζει κρυφτό, να έχει δίπλα του έναν επιτελικό χαφ που να µπορεί να συνδυαστεί µαζί του και φυσικά ο µπακ που παίζει πίσω του να µπορεί να τον ελευθερώσει όπως κάνει ο Λίνο µε συνεχή overlap. Προς το παρόν, µόνο ο Λίνο έχει τη λειτουργία που χρειάζεται για να δηµιουργήσει συνεργασίες ο Στοχ.

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα άρθρο των Μανωλιουδάκη, Γουλή πως ο Αναστασίου θέλει να µπλοκάρει τον Στοχ και ταυτόχρονα να εκµεταλλευτεί τους χώρους που αφήνει. Αυτό είναι και το µειονέκτηµα που έχει µέχρι σήµερα ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ότι διαβάζεται εύκολα και προς το παρόν δεν δείχνει να έχει πολλές επιλογές. Θα χρειαστεί, όµως, µεγάλο παιχνίδι ανασταλτικά από τον Μαρινάκη και βοήθειες από τον Ζέκα και τον εξτρέµ (λογικά ο Ντίνας) που θα παίξει κοντά τους. Ο Μαρινάκης, όµως, έχει διακριθεί κυρίως λόγω κάποιων µεµονωµένων ενεργειών που έχει κάνει µε την µπάλα στα πόδια. Δεν έχει δείξει πως είναι σε θέση να µαρκάρει αποτελεσµατικά στο ένας µε έναν πρωτοκλασάτο εξτρέµ. Και ο Ζέκα δεν περνά την καλύτερή του φόρµα.

Αντέχει στην πίεση το «τριφύλλι»;

Ακόµα δεν έχουµε δει πώς λειτουργεί ο Παναθηναϊκός σε συνθήκες πίεσης και είναι σίγουρο πως στην Τούµπα ο ΠΑΟΚ θα βρει διαστήµατα να τον κλείσει στα καρέ του. Τα καλά δείγµατα, άλλωστε, τα έχει δείξει στη Λεωφόρο, µακριά από το γήπεδό του δεν έχει κάνει καλό παιχνίδι ούτε σε φιλικό. Επειδή ήταν πολύ σωστά οργανωµένες οι γραµµές του µε τον Αστέρα, υπάρχει η αίσθηση πως µπορεί να υποστηρίξει παιχνίδι χωρίς µπάλα. Θα πρέπει να το επιβεβαιώσει, όµως, και στο γήπεδο.

Το δίδυµο Κλωναρίδη - Μπεργκ

Φυσικά όπως γίνεται σε κάθε παιχνίδι που πηγαίνεις σε ποδόσφαιρο προσαρµογής θα πρέπει πρώτα απ' όλα να βγει το αµυντικό σου σχέδιο και να λειτουργήσει σωστά ο κάθε ποδοσφαιριστής στον ρόλο του. Μόνο αν ο Παναθηναϊκός λειτουργήσει σωστά στο παιχνίδι χωρίς µπάλα, βγάλει κλεψίµατα και αντέξει τα διαστήµατα πίεσης του ΠΑΟΚ, θα µπορέσει να µείνει στο παιχνίδι και να το διεκδικήσει. Αν αυτό συµβεί, όλα είναι ανοιχτά, καθώς ο ΠΑΟΚ µπορεί να έχει µεγαλύτερες προσωπικότητες στο ρόστερ του, αλλά έχει και χτυπητές αδυναµίες.

Με τους Τζιώλη, Λάζαρ στον άξονα δεν υπάρχει αναχαίτιση, οπότε µπορεί να δεχτεί εύκολα φάση στην κόντρα και να εκµεταλλευτεί την κίνηση στον κενό χώρο που κάνει ο Κλωναρίδης, αλλά και ο Μπεργκ µπορεί να βολευτεί από το γεγονός πως το αµυντικό δίδυµο του ΠΑΟΚ είναι αρκετά κοντό και του επιτρέπει να κερδίσει µονοµαχίες στον αέρα, αλλά και να προσφέρει ένα στήριγµα στους συµπαίκτες του ακουµπώντας συχνά την µπάλα πάνω του για να δηµιουργηθούν επιθέσεις.

Αθανασιάδης ή Νέσιντ;

Τον Αθανασιάδη τον πίστευα πολύ και µε έχει διαψεύσει. Για άλλον ποδοσφαιριστή έγραφα όταν έκανα κριτική στον Σάντος που δεν τον εµπιστευόταν. Μας εµφανίστηκε ως ένας σύγχρονος επιθετικός που έχει διαρκή συµµετοχή στο παιχνίδι και εξελίσσεται σε νέος Γκέκας. Εκτός περιοχής ακουµπά την µπάλα µια φορά τον µήνα. Ο Στέφενς έχει αδικήσει φανερά τον Νέσιντ. Ο ψηλόσωµος φορ δείχνει πως έχει δουλέψει πολύ και έχει βρει τη φόρµα του και την ταχύτητά του στην εκτέλεση.

Δεν επιτρέπεται µετά την εικόνα που έδειξε στα λίγα λεπτά µε τον Πλατανιά και στο παιχνίδι Κυπέλλου που έπαιξε βασικός µε την Καρδίτσα να µην ξεκινήσει ούτε στο Ηράκλειο ούτε στην Ολλανδία. Η συµµετοχή του εκτός από επιβράβευση για τον Νέσιντ θα σήµαινε και ένα καµπανάκι στον Αθανασιάδη που το χρειάζεται. Δεν ξέρω τι ετοιµάζει ο Ολλανδός τεχνικός, το δίκαιο θα είναι να ξεκινήσει τον Νέσιντ που φαίνεται πως δουλεύει περισσότερο από τον Κλάους.

Ο Τζαβέλλας και το... Gilly Diet

Σε άθλιο ατοµικό επίπεδο βρίσκεται ο Τζαβέλλας, µόνο που ο συγκεκριµένος δεν θέλει ατοµική προπόνηση αλλά Gilly Diet. Είναι ντροπή επαγγελµατίας ποδοσφαιριστής που παίρνει τόσα λεφτά να παρουσιάζεται υπέρβαρος. Αυτό που κάνει είναι αντιεπαγγελµατικό και είναι αµαρτία, γιατί έχει τροµερό πόδι. Σε ολόκληρο το παιχνίδι στην Ολλανδία µόλις µια φορά βρέθηκε στο ύψος της αντίπαλης περιοχής και η σέντρα που επιχείρησε ήταν τέλεια και έφερε την κεφαλιά του Λούκας στο δοκάρι. Η ντροπή για τον ίδιο είναι διπλή, καθώς βλέπει τον γεννηµένο το 1977 Λίνο να µοιάζει στον αγωνιστικό χώρο µία δεκαετία µικρότερος του. Το δίδυµο Λίνο, Στοχ θα είναι το όπλο του ΠΑΟΚ στο ντέρµπι µε τον Παναθηναϊκό.

Κλειδί ο Ζέκα

Το κλειδί της αναµέτρησης για τον Παναθηναϊκό λέγεται Ζέκα. Από την κατάσταση που θα βρεθεί θα εξαρτηθεί σε µεγάλο βαθµό το επίπεδο που θα είναι ανταγωνιστικοί οι παίκτες του Αναστασίου. Εκτός του ότι την κίνηση του Στοχ προς τα µέσα για να βρει χώρο να εκµεταλλευτεί το καλό του δεξί πόδι τακτικά αυτός θα πρέπει να την πάρει, είναι ο ποδοσφαιριστής που µπορεί να αναδείξει το αργό κέντρο του ΠΑΟΚ. Ο καλός Ζέκα (δεν εµφανίζεται πάντα) στηρίζει το παιχνίδι του στην ενέργεια στη δυνατότητα να κερδίσει µονοµαχίες στον άξονα και να τρέξει επιθετικά την µπάλα. Αν κάνει ένα µεγάλο παιχνίδι θα µπορέσει να εκµεταλλευτεί το αργό κέντρο του ΠΑΟΚ και να βοηθήσει τον Πράνιτς που θα παίξει κοντά του να βγάλει την ποιότητά του.

Πηγή: Goal