αν η Εθνική κερδίσει τη Σλοβακία και κλείσει με δύο νίκες τα προκριματικά, θα είναι σίγουρα στο γκρουπ των τεσσάρων ισχυρών έτσι και δεν πάρει το «εισιτήριο» απευθείας. Για να δούμε όμως ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι δεύτεροι, κι επομένως και μελλοντικοί αντίπαλοι της Εθνικής, στους άλλους ομίλους.


Στα προκριματικά της ευρωπαϊκής ζώνης δυο αγωνιστικές πριν από το φινάλε γίνεται χαμός. «Εισιτήριο» έχουν πάρει για τη Βραζιλία το Βέλγιο, που κάνει ένα δυνατό come back, η εκπληκτική Ελβετία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία κι ουσιαστικά οι Ισπανοί που θέλουν μία νίκη. Ολοι οι άλλοι είναι στον αέρα!
1ος Ομιλος
Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα μόνο εδώ: πρώτοι είναι οι Βέλγοι και δεύτεροι οι Κροάτες. Οι δύο ομάδες παίζουν αντιμέτωπες στο Ζάγκρεμπ απόψε το βράδυ και οι γηπεδούχοι θέλουν τη νίκη για να είναι στο γκρουπ των τεσσάρων δυνατών στα μπαράζ.
2ος Ομιλος
Κοιτάς τι συμβαίνει και σε πιάνει το κεφάλι σου! Οι Ιταλοί πέρασαν και πίσω τους σκοτώνονται Βούλγαροι, Αρμένιοι (!), Δανοί και Τσέχοι. Οι Βούλγαροι έχουν ένα πόντο παραπάνω από τους άλλους τρεις, αλλά Δανοί και Τσέχοι έχουν μια νίκη σίγουρη καθώς παίζουν με τη Μάλτα. Οι Βούλγαροι δοκιμάζονται στην Αρμενία και υποδέχονται την Τσεχία, ενώ οι Δανοί θα παίξουν απόψε με τους αδιάφορους, αλλά επικίνδυνους Ιταλούς με τους οποίους θα παίξουν και οι Αρμένιοι τελευταία αγωνιστική! Δύσκολη η πρόβλεψη: οι Δανοί θα έχουν το πάνω χέρι αν κερδίσουν την Ιταλία.
3ος Ομιλος
Πίσω από τους Γερμανούς οι Σουηδοί παίζουν ένα πρώτο μπαράζ με την Αυστρία απόψε: αν κερδίσουν θα είναι αυτοί οι δεύτεροι, αν όχι, έμπλεξαν! Τελευταία αγωνιστική αυτοί παίζουν με τους Γερμανούς και οι Αυστριακοί με τα Νησιά Φερόε και στην ισοβαθμία τους έχουν από κάτω! Οι Σουηδοί, αν κερδίσουν απόψε, λογικά θα είναι και στους τέσσερις δυνατούς των μπαράζ.
4ος Ομιλος
Κι εδώ σπαζοκεφαλιά. Εχουν περάσει οι Ολλανδοί και η συμπεριφορά τους θα κρίνει τη δεύτερη θέση. Δεύτεροι είναι τώρα οι Ούγγροι με ένα πόντο παραπάνω από Τούρκους και Ρουμάνους. Οι Ρουμάνοι έχουν να παίξουν με Ανδόρα και Εσθονία και θα πρέπει να βάλουν και κάμποσα γκολ καθώς σε ισοβαθμία υστερούν έναντι των Τούρκων. Αν οι Ολλανδοί είναι σοβαροί θα είναι δεύτεροι οι Ρουμάνοι, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δεύτερος όποιος μεταξύ Τούρκων και Ούγγρων κερδίσει τους Ολλανδούς. Επειδή το Ολλανδία - Ουγγαρία γίνεται απόψε, αύριο το πράγμα θα έχει ξεκαθαρίσει.
5ος Ομιλος
Οι Ελβετοί πέρασαν ήδη. Πίσω τους πάει να κάνει την απόλυτη έκπληξη η Ισλανδία: αν απόψε κερδίσει την Κύπρο, θα ήθελε στο ματς που δίνουν οι δυο διώκτες της (Σλοβενία - Νορβηγία) να χάσουν οι Νορβηγοί, τους οποίους μπορεί έτσι να βρει απογοητευμένους στο φινάλε. Αν οι Νορβηγοί κερδίσουν τους Σλοβένους μπορεί να είναι όμως αυτοί δεύτεροι, καθώς υποδέχονται την Τρίτη τους Ισλανδούς. Οι Σλοβένοι θέλουν δυο νίκες (με Νορβηγία και Ελβετία στη Βασιλεία), ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι δεύτεροι και οι Αλβανοί, αλλά πρέπει να γίνουν τα απίθανα, δηλαδή να κερδίσουν αυτοί δυο ματς (με Ελβετία εντός και Κύπρο εκτός) και να μην κάνει 4 βαθμούς η Ισλανδία ή 6 κάποια από τις Νορβηγία, Σλοβενία! Πάντως ο καβγάς γίνεται μάλλον για το τίποτα. Ενας δεύτερος δεν θα μπει στα μπαράζ. Κι επειδή εδώ έχουν χαθεί πολλοί βαθμοί από όλους, μάλλον ο δεύτερος του ομίλου θα είναι ο «μουτζούρης»!
6ος Ομιλος
Εδώ είναι απλό: οι Ρώσοι θέλουν δυο εκτός έδρας νίκες (με Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν) για να είναι πρώτοι. Αν κάνουν καμιά τρέλα, θα τους περάσουν οι Πορτογάλοι. Οποιος κι αν είναι ο δεύτερος, θα 'ναι στα μπαράζ στους τέσσερις δυνατούς.
8ος Ομιλος
Μέντιουμ να είσαι δεν βγάζεις άκρη: για τις δυο θέσεις παλεύουν Αγγλοι, Μαυροβούνιοι, Ουκρανοί και Πολωνοί -οι τελευταίοι με ελπίδες μαθηματικές. Οι Αγγλοι παίζουν απόψε με το Μαυροβούνιο: με νίκη πάνε για πρωτιά υπό την προϋπόθεση ότι θα κερδίσουν και την Πολωνία την Τρίτη. Οι Ουκρανοί παίζουν απόψε με την Πολωνία και κλείνουν με το Σαν Μαρίνο: με δυο νίκες είναι σίγουρα δεύτεροι και πρώτοι αν οι Αγγλοι στραβοπατήσουν. Το Μαυροβούνιο θέλει νίκη στο «Γουέμπλεϊ» και νίκη με τη Μολδαβία, αλλά έχει χειρότερα γκολ στη σύγκριση με την Ουκρανία. Οι Πολωνοί πρέπει να κερδίσουν εκτός έδρας και Ουκρανούς και Αγγλους: ούτε στα παραμύθια!
9ος Ομιλος
Εδω ευτυχώς τα πράγματα είναι απλά. Με μια νίκη οι Ισπανοί είναι πρώτοι κι αφήνουν τους Γάλλους δεύτερους. Κι αλίμονο σε όποιον τους βρει μπροστά του, αφού θα είναι και στους αδύναμους.

Ωριμότητα
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος απόψε κόντρα στη Σλοβακία είναι να μην έχουν καταλάβει οι παίκτες πόσο σημαντικό είναι το ματς -δηλαδή πόσο μεγάλη αξία έχει η νίκη. Η Εθνική έχει τρεις λόγους να κερδίσει: κερδίζοντας θα είναι στην τετράδα των δυνατών στα μπαράζ, θα είναι επικεφαλής ομίλου στην κλήρωση για τα προκριματικά του Euro του 2016, και φυσικά έχει και μια κάποια πιθανότητα να πάρει απευθείας το «εισιτήριο» της πρόκρισης, αν οι Βόσνιοι σταβοπατήσουν με τη Λιθουανία την τελευταία αγωνιστική -πράγμα πάντως δύσκολο. Το κακό είναι ότι όλοι αυτοί οι σοβαροί λόγοι μπορεί να μη γίνουν κατανοητοί από τους παίκτες -εννοώ ότι όλα αυτά είναι σπουδαία, αλλά οι παίκτες έχουν το μυαλό τους στα μπαράζ κι αυτά τα ματς όλοι αξιολογούν ως τα επόμενα πολύ σημαντικά. Φοβάμαι ότι είναι η προσέγγισή τους και μακάρι να κάνω λάθος. 

Στην προ ΡΕΧΑΓΚΕΛ εποχή ματς σαν το αποψινό η Εθνική μας έδινε συχνά. Της συνέβαινε πολύ συχνά στις τελευταίες αγωνιστικές να έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες πρωτιάς και να υποδέχεται κάποιους ακόμα περισσότερο αδιάφορους που στη φάση των ομίλων τα είχαν κάνει χειρότερα και από τη δική μας ομάδα. Παραδοσιακά, όλα αυτά τα ματς με κάτι Λετονίες, Νορβηγίες, Ρουμανίες, Δανίες και Σερβίες τα χάναμε. Από το 2002 και μετά, ποτέ δεν έχει βρεθεί η Εθνική ομάδα σε μια ανάλογη θέση καθώς πάντα κυνηγούσε είτε την πρωτιά στον όμιλο, με σοβαρές όμως πιθανότητες να την κατακτήσει, είτε, όπως π.χ το 2009 ,τη δεύτερη θέση που οδηγούσε στα μπαράζ, χωρίς ωστόσο να την έχει, όπως απόψε, σίγουρη. Το να κερδίσει εύκολα έναν αντίπαλο με παίκτες ποιοτικούς όπως η Σλοβακία του Βάις και του Στοχ, μολονότι δεν καίγεται βαθμολογικά, θα είναι για την ομάδα του Σάντος ένα σημάδι ωριμότητας.