Όταν μιλάμε για αγάπη και αφοσίωση για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μίας χώρας εκτιμώ ότι είναι αρκετό να αναφέρω τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική εφημερίδα «L'Equipe» αντιμετώπισε πρωτοσέλιδα το ότι οι «τρικολόρ» δεν προκρίθηκαν, όπως και η Εθνική μας, απευθείας στο Μουντιάλ, αλλά το ότι μπήκαν στην περιπέτεια των μπαράζ πίσω από την Ισπανία.

«Ευτυχισμένοι που θα σας ξαναδούμε» είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος μίας εκ των κορυφαίων αθλητικών εφημερίδων της Ευρώπης, που δεν έχει παραλείψει βεβαίως κατά το παρελθόν να ασκήσει σκληρή κριτική σε παίκτες και προπονητή της Εθνικής Γαλλίας. Κρατάμε απλώς την κουλτούρα στην αντιμετώπιση των γεγονότων, ασχέτως αν δεν είναι αυτός ο λόγος αυτού του editorial.

Ο λόγος έχει να κάνει με τον κερδισμένο σεβασμό από την ελληνική ποδοσφαιρική εθνική ομάδα, κάτι που μπορεί κάποιος να διακρίνει με την πρώτη ματιά. Και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός! Το καταλαβαίνει ο καθένας με μία πρόχειρη ματιά στον σημερινό γαλλικό Τύπο!

Ας μην γελιόμαστε... Αν ήμασταν εμείς στη θέση των Γάλλων, θα αντιμετωπίζαμε την ομάδα του Φερνάντο Σάντος ως κλήρωση-λουκούμι την προσεχή Δευτέρα. Η ακόμα καλύτερα ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρεβάνς για τον οδυνηρό αποκλεισμό του 2004 στο «Αλβελάδε» της Λισσαβόνας.

Ναι, οι Γάλλοι σίγουρα μας προτιμούν σε σχέση με την Πορτογαλία του Ρονάλντο. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα πράγματα, πριν πάμε στις κολακευτικές αναφορές της «L'Equipe» στη σελίδα της σημερινής της έκδοσης με την ανάλυση των πιθανών αντιπάλων της Εθνικής Γαλλίας στα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ.

Ας κρατήσουμε αρχικά την αντίδραση του Ντιντιέ Ντεσάν. «Μου λένε όλοι ότι η Πορτογαλία αποτελεί τον μοναδικό αντίπαλο τον οποίο δεν θέλουμε στην κλήρωση. Τους απαντώ ότι από τη μία υπάρχει ο Ρονάλντο και από την άλλη πολύ συμπαγείς ομάδες και πειθαρχημένες στο παιχνίδι τους, όπως είναι η Εθνική Ελλάδας» ήταν η ατάκα του.

Στη σύγκριση των τεσσάρων πιθανών αντιπάλων για τους Γάλλους η «L'Equipe» δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε Πορτογαλία, Ελλάδα, Κροατία και Ουκρανία. «Από τη μία υπάρχει ο Ρονάλντο αλλά από την άλλη αν θέλουμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα πρόκειται σίγουρα για μία ομάδα που δεν ειδικεύεται στην επίθεση, αλλά που παίζει με μία αξιοσημείωτη αμυντική τακτική και είναι μετρ στο να κερδίζει με 1-0» γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος, Μελισάντ Γομέζ, ενθυμούμενος προφανώς και το προ 9ετίας 1-0 με τον Αγγελο Χαριστέα στην Πορτογαλία.

Ως σταρ της Εθνικής μας ομάδας, δίπλα σε Ρονάλντο, Μόντριτς και Αντρέι Ιαρμολένκο αναφέρεται –ποιος άλλος;- το hot όνομα της εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Κώστας Μήτρογλου.

Χαρακτηριστικότατος ο τίτλος στο κομμάτι για τον άσο του Ολυμπιακού: «Ουφ! Υπάρχει ο Μήτρογλου»... Τίτλος που βγάζει ακόμα και... φόβο για την εκτελεστική δεινότητα του «Μητρο-γκολ» σε μία ομάδα που δεν έχει εύκολο το γκολ...

«Μπορεί η επίθεση να μην είναι το δυνατό σημείο της ελληνικής ομάδας, αλλά διαθέτει έναν επιθετικό σε μεγάλο φόρμα. Ο Κώστας Μήτρογλου έχει σκοράρει εννιά φορές σε έξι ματς ελληνικού πρωταθλήματος, έχει πετύχει τέσσερα χατ τρικ ένα εκ των οποίων με την Αντερλεχτ στο Champions League και με τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια έχει σκοράρει τα τρία από τα επτά τελευταία γκολ της Εθνικής Ελλάδας» είναι η ειδική αναφορά στον διεθνή επιθετικό που ζει τις δικές του μέρες απόλυτης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα από τα κορυφαία ΜΜΕ της ηπείρου.

«Με τους συμπαίκτες του Γιώργου Καραγκούνη σπανίως μπορείς να διασκεδάσεις εντός αγωνιστικού χώρου» είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης της Εθνικής Ελλάδας από τη γαλλική εφημερίδα με αναφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να κερδίζει, με το μικρότερο δυνατό σκορ νίκης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Για τους Γάλλους αυτό δεν είναι αρνητικό και άλλωστε περιγράφεται εύστοχα ότι η άμυνα ήταν η βάση της επιτυχίας της Εθνικής μας στην Πορτογαλία με τον Αλέξανδρο Τζιόλη στο ίδιο δημοσίευμα να παραδέχεται ότι έχει ασκηθεί κριτική στην ομάδα από τον ελληνικό Τύπο για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται: «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να παίζουμε καλά» δηλώνει ο πρώην παίκτης της Μονακό με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να υποστηρίζει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί παίκτες που σκοράρουν με τις ομάδες τους και θα μπορέσουν να το κάνουν και με τη φανέλα της Εθνικής»...

Μία νέα περιπέτεια ξεκινάει για την Εθνική μας ομάδα. Ας περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα και τα ξαναλέμε...

Πηγή: Sentragoal.gr