Ακόμη κι εκείνους που η καριέρα τους είχε πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Τελευταίο παράδειγμα ο Ντάνιελ Πράνιτς, που μετά από 27 μήνες κλήθηκε στην εθνική Κροατίας όχι για δύο... απλά ματς, αλλά για τους αγώνες-φωτιά με την Ισλανδία στα μπαράζ προς το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Για την κλήση του 31χρονου άσου στη «Χράβτσκα» έπαιξαν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, όπως οι τραυματισμοί παικτών που αγωνίζονται στο αριστερό άκρο ή η εξαιρετική σχέση που έχει ο Πράνιτς με τον υπηρεσιακό τεχνικό της Κροατίας, Νίκο Κόβατς.

Εντούτοις, ο άσος του Παναθηναϊκού παραμένει σπουδαίο κεφάλαιο στην πατρίδα του. Κι απ' τη στιγμή που έχει πλέον σερί αγώνων στα πόδια του (μετά την περσινή περιπέτεια σε Σπόρτινγκ και Θέλτα), επιστρέφει στην ελίτ των Κροατών ποδοσφαιριστών, όντας έτοιμος για μία νέα αρχή.

Αυτή ακριβώς τη λογική χρησιμοποίησαν ως διαπραγματευτικό όπλο οι Νίκος Νταμπίζας και Γιάννης Αναστασίου στις συζητήσεις που είχαν με όλους τους (εκτός συνόρων) μεταγραφικούς στόχους τους το περασμένο καλοκαίρι, απ' τους οποίους ζήτησαν να δουν τον Παναθηναϊκό ως σκαλοπάτι για να επανέλθουν σε υψηλό επίπεδο και να αναζωογονήσουν την καριέρα τους.

Ο Πράνιτς το κατάφερε ήδη, ο Μπεργκ με τα γκολ που έχει σημειώσει κατάφερε να μπει ξανά στις σκέψεις του Ερίκ Χαμρέν και στον προθάλαμο της εθνικής Σουηδίας και μένει να ακολουθήσουν τα παραδείγματά τους και οι υπόλοιποι: ο Μπαϊράμι (μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό του) στη Σουηδία και ο Αμπεΐντ στην Αλγερία, την ώρα που ήδη προαλείφεται για την πρώτη κλήση του στην εθνική Ανδρών της Νιγηρίας και ο Αμπντούλ Ατζαγκούν.

Ο δε Πράνιτς με την κλήση του στην Κροατία έγινε ο 6ος παίκτης του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια που κατορθώνει να επανέλθει σε διεθνές επίπεδο μέσω του Παναθηναϊκού. Ας δούμε τι έγινε με τους προηγούμενους...

ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ

Το απόλυτο παράδειγμα

Ο Γάλλος είναι το απόλυτο παράδειγμα παίκτη που μόχθησε και πέτυχε την επιστροφή του στην εθνική Γαλλίας απογειώνοντας την καριέρα του μέσω του Παναθηναϊκού. Είχε να παίξει στην εθνική Γαλλίας από τα προκριματικά του Euro `08, όμως με τις εμφανίσεις του με το «τριφύλλι» υποχρέωσε τον Ραϊμόν Ντομενέκ να τον καλέσει τον Μάρτιο του `10, λίγες μέρες μετά το ρεσιτάλ του «Τζιμπρίλιαντ» επί της Ρόμα στο «Ολίμπικο». Το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε και στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής, ως παίκτης του Παναθηναϊκού!

ΣΕΝΤΡΙΚ ΚΑΝΤΕ

Γύρισε κι έγινε και αρχηγός!

Ο Καντέ ήταν σταθερό στέλεχος της εθνικής Μάλι, όμως μία διαφωνία που είχε με τον Στέφαν Κέσι το 2008 τον οδήγησε εκτός εθνικής. Ο Αλέν Ζιρές τον επανέφερε τον Φλεβάρη του `11 στις διεθνείς κλήσεις, ποντάροντας στην πε;iρα του και στη σταθερή παρουσία του στο «τριφύλλι» κι έκτοτε ο Καντέ όχι μόνο έγινε βασικός, αλλά σταδιακά έφτασε μέχρι το περιβραχιόνιο του αρχηγού, κατακτώντας την 3η θέση στο τελευταίο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

ΚΟΥΙΝΣΙ ΟΒΟΥΣΟΥ ΑΜΠΕΓΕ

Φάνηκε ξανά μέσω του ΠΑΟ

Οση μπάλα ξέρει ο Γκανέζος τόσο αυτοκαταστροφικές τάσεις έχει... Την πρώτη χρονιά του πάντως με τον Παναθηναϊκό κατάφερε να κάνει αμέσως... αισθητή την παρουσία του, με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του `11 (μετά το ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι) να τον συμπεριλάβει στις κλήσεις του μετά από έναν χρόνο ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γκάνας, Γκόραν Στεπάνοβιτς, για τον αγώνα με το Σουδάν. Η συνέχεια εντούτοις δεν ήταν αντίστοιχη...

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΣΟΛΗΣ

Στα γαλανόλευκα μόλις επέστρεψε

Αν κι έπαιξε 8 χρόνια στο «τριφύλλι» (στην πρώτη του θητεία), διεθνής με την Ανδρών της Ελλάδας έγινε ως παίκτης της Λάρισας το 2005, όταν άρχισε να παίζει συνεχώς. Εκανε τρία χρόνια και δύο μήνες για να κληθεί ξανά στην Εθνική (Φεβρουάριος `08-Ιούνιος `11) και το κατάφερε με το που γύρισε στον Παναθηναϊκό, τον Φλεβάρη του 2011 (στο φιλικό με το Εκουαδόρ). Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν μπόρεσε να βρει θέση, αφού έπεσε πάνω στους Καρνέζη και Καπίνο κι έπαιξε ελάχιστα με το «τριφύλλι».

ΜΑΡΙΟ ΓΚΑΛΙΝΟΒΙΤΣ

Ανταμείφθηκε η υπομονή του

Ο Κροάτης γκολκίπερ κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Κροατίας στις 13 Ιουνίου 1999 από τον Μίρο Μπλάζεβιτς στο φιλικό με την Αίγυπτο (2-2). Εκτοτε ήταν διαρκώς σε δεύτερο και τρίτο πλάνο. Οι εμφανίσεις του όμως με τον Παναθηναϊκό οδήγησαν τον Σλάβεν Μπίλιτς να τον επαναφέρει στο «κάδρο» της εθνικής το 2006, πίσω από τους Πλετίκοσα και Ρούνιε στην ιεραρχία. Συμμετείχε στο Euro `08, ενώ τον Οκτώβριο του `07 έκανε και τη δεύτερη εμφάνισή του σ' ένα φιλικό μες τη Σλοβακία.

Πηγή: Goal