Διάγοντας τον τέταρτο χρόνο του στον Ολυμπιακό ο Βασίλης Σπανούλης προσεγγίζει τον ηγετικό ρόλο του, τη σχέση εξάρτησης με τους συμπαίκτες του, τη συνεργασία με τον προπονητή του, κ. Γιώργο Μπαρτζώκα, ακόμη και το ίδιο το μπάσκετ με πολύ διαφορετική ματιά σε σχέση με τις περασμένες σεζόν του στο Λιμάνι.

Και αν ο «Kill Bill» έχει... κρυμμένο το σπαθί με το οποίο εξολόθρευε τους αντιπάλους του οδηγώντας τους Ερυθρόλευκους στην κατάκτηση διαδοχικών τίτλων στην Ευρωλίγκα, όπου ως γνωστόν αναδείχθηκε MVP στα Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012 και του Λονδίνου το 2013, υπάρχει μια σειρά από εξηγήσεις, ενώ και ο ίδιος ο Λαρισαίος διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να μπορεί να «κοουτσάρει» αποτελεσματικά τον εαυτό του.

Εστω και υποσυνείδητα, ο περυσινός Σπανούλης ήταν διαφορετικός από τον εφετινό. Αισθανόταν ότι έπρεπε να καθοδηγεί τους μικρότερους συμπαίκτες του, να δημιουργεί για τον εαυτό του και για τους άλλους, να σκοράρει όταν η μπάλα «έκαιγε» όπως στον τελικό της Ευρωλίγκας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, να ορθώνει πειστικό λόγο ως αρχηγός στα αποδυτήρια.

Συν τοις άλλοις, το τριετές συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό εξέπνεε και αυτό ενίοτε επηρεάζει έναν αθλητή, ασχέτως αν ο έμπειρος «combo» (θέσεις 1+2) γκαρντ δήλωνε αφοσιωμένος μόνο στα τεκταινόμενα στο παρκέ.

Εφέτος, ο Σπανούλης είναι λιγότερο αγχωμένος, εμφανίζεται πιο ήρεμος, δεν χρειάζεται να σκοράρει περισσότερους πόντους από τους 13,6 που σημειώνει κατά μέσον όρο στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας, δεν πιέζεται για να αποδώσει στο μάξιμουμ, με λίγα λόγια δεν έχει τίποτε να αποδείξει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επιθυμεί διακαώς το «Three-Peat» στο Μιλάνο.

Και όμως, ο Ολυμπιακός, ο οποίος την Παρασκευή (22/11, 20.00, Nova Sports 2) δοκιμάζεται στην έδρα της ισπανικής Ουνικάχα Μάλαγα με στόχο το «έξι στα έξι» στην Ευρωλίγκα, εύκολα ή δύσκολα κερδίζει τα παιχνίδια μετρώντας 14 σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, ακόμη και αν η εικόνα του 31χρονου αρχηγού είναι μέτρια, εμφανίζοντας εκλάμψεις ποιότητας και κλάσης.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εφετινός Ολυμπιακός έχει την… πολυτέλεια ώστε να μην πιέζει από τόσο νωρίς στη χρονιά τον κορυφαίο παίκτη του. Οι νεαροί γκαρντ Βαγγέλης Μάντζαρης, Κώστας Σλούκας και Δημήτρης Κατσίβελης έχουν ωριμάσει μέσα από πλουσιότερες αγωνιστικές παραστάσεις, ενώ ο Εϊσι Λο αποτελεί βαρόμετρο στην περιφερειακή γραμμή, όπως και οι Ματ Λοτζέσκι και Μπρεντ Πέτγουεϊ στις θέσεις «3» και «4».

Προσέξτε μια λεπτομέρεια. Στον ευρωπαϊκό αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου στο ΣΕΦ, ο κ. Μπαρτζώκας άφησε εκτός μάχης το «αστέρι» του στα πέντε τελευταία λεπτά και όμως ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής και ο Σπανούλης δεν ενοχλήθηκε από την απόφαση του προπονητή του. Αντιθέτως, πέρυσι δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν ο 48χρονος κόουτς επέλεξε να τον αφήσει στον πάγκο στα κρίσιμα λεπτά του τέταρτου αγώνα των ευρωπαϊκών πλέι οφ με την Αναντολού Εφές στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης και η ομαλότητα επανήλθε έπειτα από συζητήσεις και εξηγήσεις εκατέρωθεν.

Και οι αριθμοί του «Kill Bill», όμως, αποδεικνύουν ότι εφέτος δεν καίγεται να είναι το πρώτο βιολί στην επίθεση. Στους πέντε πρώτους αγώνες της Ευρωλίγκας σκοράρει λιγότερους πόντους σε σχέση με τα περυσινά πέντε πρώτα ματς (μ.ό. 13,6 π. έναντι 16,8 π.), μοιράζει λιγότερες ασίστ (μ.ό. 5 ασ. έναντι 6,4 ασ.), αλλά έχει περιορίσει σημαντικά τα λάθη του, που πλέον είναι 2,6 αντί 4,4 κατά μέσον όρο.

Οσο για την ενέργεια που ξοδεύει στο παρκέ; Οσοι τον γνωρίζουν καλά στον Ολυμπιακό, υποστηρίζουν ότι αυτή την εποχή αγωνίζεται με «σβηστές» μηχανές αναμένοντας τους κρίσιμους αγώνες, που θα κρίνουν κάποιον στόχο, μια πρόκριση ή έναν τίτλο, για να ανεβάσει ρυθμό, να βελτιώσει την άμυνά του, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του, και όλες τις αγωνιστικές αρετές του.

Πηγή: tovima.gr