Στο συνέδριο που είναι το πρώτο που διοργανώνεται στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα παρότι το σκάνδαλο των «στημένων αγώνων» ξέσπασε το 2009, έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο «integrity officer» της ΕΠΟ, Γ. Ντζούφρας. Σύμφωνα με την UEFA οι «Ιntegrity Οfficers» αποτελούν ένα δίκτυο που λειτουργεί από το 2011 σε κάθε ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία και αποτελείται από ένα φυσικό πρόσωπο του οποίου τα βασικά καθήκοντα περιγράφονται ως εξής:

α) Να λειτουργεί ως σύνδεσμος και να ανταλλάσσει πληροφορίες μεταξύ των ποδοσφαιρικών και των κρατικών αρχών σε θέματα που αφορούν χειραγωγημένους αγώνες,

β) να διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με παίκτες, προπονητές και διαιτητές για την αντιμετώπιση του φαινομένου,

γ) να εποπτεύει τις πειθαρχικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε και από τα ερωτήματα που δέχθηκε ο «Ιntegrity Οfficer» της ΕΠΟ προέκυψε ότι:

α) Παρότι εξήγγειλε σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων, από το 2011 έως σήμερα δεν έχει διοργανώσει ούτε ένα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μια από τις βασικές αρμοδιότητές του.

β) Παρότι χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του με τις Αρχές (κυβερνητικές και δικαστικές), δεν εισέφερε τίποτα στην αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για τους «στημένους αγώνες» που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ούτε έκανε γνωστή την ύπαρξή του.

γ) Παρότι πρέπει να επιβλέπει τις πειθαρχικές διαδικασίες, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αν ο αγώνας Βέροιας – ΠΑΣ Γιάννινα έχει διαβιβαστεί ή θα διαβιβαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ.

Για τα παραπάνω καθήκοντα, όπως περιγράφονται από την UEFA και δεν εφαρμόζονται από την ΕΠΟ, η UEFA δίνει στην ΕΠΟ 25.000 ευρώ ετησίως!

Ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΑΠ, Θανάσης Μακρυνιώτης, κατά την ομιλία του φανέρωσε την χαλαρότητα που χαρακτηρίζει τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ σε αντιδιαστολή με τις ποινές που προβλέπει ο αθλητικός νόμος για τους προσυνεννοημένους αγώνες. Οι ποινές που προβλέπονται στον αθλητικό νόμο κυμαίνονται από 100 χιλιάδες έως 1 εκατ. ευρώ και από φυλάκιση ενός έτους έως κάθειρξη δέκα ετών.

Οι αντίστοιχες ποινές που υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ είναι από 20 έως 60 χιλιάδες ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα οι οποίες μπορεί και να δεκαπλασιαστούν σε συνδυασμό με ποινή απαγόρευσης εμπλοκής με το άθλημα που μπορεί να είναι εφ’ όρου ζωής. Για τις ομάδες αν αποδειχθεί υπαιτιότητα η ποινή είναι 300 χιλιάδες ευρώ και υποβιβασμός.

Ομως η πιθανότητα τιμωρίας ομάδας προβλέπεται μόνο σε περίπτωση επίτευξης προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της UEFA που μετέφερε στο συνέδριο ο κ. Nτζούφρας: «Ενας αγώνας είναι εξίσου παράνομος αν στήνεται μια παράμετρός του, ακόμα κι αν δεν καθορίζεται το τελικό αποτέλεσμα», είπε.

Αλλά αυτό φαίνεται ότι ξέφυγε από «νομοθέτη» της ΕΠΟ...

Πηγή - αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ