"Είμαστε εδώ για να αποχαιρετήσουμε τον Λουτσιάνο.Ήταν κάτι ξαφνικό, κάτι απροσδόκητο. τις τελευταίες μέρες έγιναν κάποιες συναντήσεις που αφορούσαν την μεταγραφή του. Θέλουμε να τοποθετηθούμε και δημόσια λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος, καθώς δεν ήταν στην ατζέντα μας.Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει δώσει τη συγκατάθεση της για να φύγει ο Λούτσο. Για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα υπήρξαν πολύωρες συναντήσεις σε όχι τόσο ευχάριστο κλίμα.

Η αρχική διάθεση του συλλόγου, για αγωνιστικούς λόγους πάνω απ' όλα ήταν να μη δεχτούμε το αίτημα που είχε θέσει ο Λούτσο για την μεταγραφή του στην ομάδα της Μαλαισίας. Του εξηγήσαμε τους λόγους. Ήταν καθαρά αγωνιστικοί κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο λόγο και για λόγους πρεστίζ του συλλόγου. Αυτή τη στιγμή η ομάδα χτίζεται και δε θα μπορούσαμε να διαταράξουμε την λειτουργία της. Καταλαβαίναμε την πλευρά του Λούτσο, το αναγνωρίζαμε αλλά από εκεί και πέρα έπρεπε να σκεφτούμε και να προασπιστούμε τα συμφέροντα του συλλόγου.

Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την όποια μικρή χρονική παρουσία είχε ο Λούτσο στην ομάδα. Σημασία μεγάλη για μένα έχει το πως τιμάς ένα συμβόλαιο μέσα και έξω από το γήπεδο. Και γι' αυτό ήταν πιο δύσκολη η απόφασή μας να τον αφήσουμε να φύγει. Ήταν πάρα πολλοί λόγοι που δεν θέλαμε να γίνει αυτό. Έγινε. Είναι μια πράξη που οφελεί και τον σύλλογο. Ο Λούτσο είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να τιμάει το συμβόλαιό του μέσα και έξω από το γήπεδο. Και θέλω να τον ευχαριστήσω για όλη του την στάση και τον επαγγελματισμό που επέδειξε. Θέλω να του ευχηθώ κάθε επιτυχία και να ζητήσω από τον κόσμο να καταλάβει και την πλευρά του Λούτσο.

Καταλαβαίνω ότι θα είναι πολλοί αυτοί που θα έχουν δυσαρεστηθεί με αυτή την εξέλιξη, αλλά είναι μέρος του ποδοσφαίρου και να τους πω πως σημασία έχει ένας άνθρωπος να τιμάει το συμβόλαιό του και ο Λούτσο αυτό το έκανε με τον καλύτερο τρόπο."

Θα υπάρξει άμεση μεταγραφική ενίσχυση μετά από αυτή την εξέλιξη;

"Η επίσημη τοποθέτηση του συλλόγου πριν προκύψει το ξαφνικό θέμα με τον Λούτσο ήταν ότι δεν θα κάνουμε καμία μεταγραφή. Κι αυτή ήταν σε ισχύ μέχρι και χθες. Τώρα σαφώς θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαφορά της μεταγραφικής περιόδου μας αφήνει ένα κενό τεσσάρων αγώνων που θα το καλύψουμε εκ των έσω. Αλλά από την άλλη όλα αυτά έχουν συνυπολογιστεί με την αξιοποίηση κάποιων παιδιών που είναι στην ίδια θέση. Στους επόμενους τέσσερις αγώνες θα κινηθούμε με εσωτερικές καλύψεις και μόλις ανοίξει η μεταγραφική περίοδος θα κινηθούμε για έναν παίκτη στη θέση του Λούτσο."

Στην Μαλαισία υπήρχαν δημοσιεύματα για συμφωνία με τον Λούτσο νωρίτερα. Ο Παναθηναϊκός πότε ενοχλήθηκε για αυτή την μεταγραφή;

"Πριν από τρεις μέρες. Τις τελευταίες τρεις μέρες υπήρχαν συνεχείς επαφές. Η θέση του συλλόγου ήταν εξαρχής αρνητική για αγωνιστικούς λόγους και για λόγους πρεστίζ. Στην ουσία αυτό που περάσαμε ξεκάθαρα στον Λούτσο επειδή καταλαβαίναμε το δίκαιο αίτημα που έθετε όσον αφορά το προσωπικό του κομμάτι, το ότι δηλαδή είναι 32 χρονών και ήθελε να σκεφτεί οικονομικά το μέλλον του με ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Αυτή ήταν η μια όψη του νομίσαμτος την οποία του την αναγνωρίζαμε. Αλλά από την άλλη έπρεπε να είμαστε "σκληροί" ώστε να διασφαλίσουμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον σύλλογο. Και του ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι η διάθεση μας δεν είναι να τον αφήσουμε να φύγει.

Ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθεί αυτή η μεταγραφή και να δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στον σύλλογο, του είπαμε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να έρθει μια πρόταση η οποία και οικονομικά αλλά και επικοινωνιακάνγια λόγους πρεστίζ του συλλόγου θα ήταν αδύνατο να αρνηθούμε. Βάλαμε αυτό το ποσό από την αρχή χωρίς καμία πρόθεση διαπραγμάτευσης, γιατί καλώς ή κακώς σε μια αγοραπωλησία σε θέση ισχύος είναι πάντα αυτός που δεν θέλει να πουλήσει. Κι εμείς δυστυχώς για τον Λούτσο, δεν είχαμε αυτή την διάθεση.

Έγινε πράξη, την εκπλήρωσε ο σύλλογος που τον ήθελε. Κι από εκεί και πέρα αν αρνούμασταν και αυτό θα είχαμε και ένα τεράστιο οικονομικό χάσιμο στο καθαρά επαγγελματικό κομμάτι και θα είχαμε και έναν ποδοσφαιρισή που θα είχε όλο το δίκιο με το μέρος του άσχετα αν έχει ένα συμβόλαιο σε ισχύ. υπάρχουν κάποιοι άγραφοι και γραπτοί νόμοι στο ποδόσφαιρο που οφείλεις να τους ακολουθήσεις.

Γιατί το να αρνηθείς μια πρόταση χαμηλή, μεσαία ή υψηλή είναι πολιτική του συλλόγου. Το να αρνηθείς όμως μία πρόταση με τα οικονομικά δεδομένα που συζητάμε τώρα θα ήταν τελείως έξω από την λογική του συλλόγου για οικονομικούς λόγους αλλά και για την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Θα είχαμε δηλαδή έναν χαμένο ποδοσφαιριστή μέσα στον σύλλογο."

Τα οφέλη εν τέλει από αυτή την μεταγραφή είναι περισσότερα για τον Παναθηναϊκό;

"Θεωρώ ότι αν βάλουμε ψυχρά τα πράγματα κάτω με την λογική την ποδοσφαιρική στο επαγγελματικό κομμάτι, θεωρώ ότι ο σύλλογος βγαίνει ωφελημένος. Η "χασούρα" έχει να κάνει με το γεγονός ότι θα κληθούμε να αγωνιστούμε σε τέσσερα ματς χωρίς να μπορέσουμε να αναπλήρώσουμε το κενό. Αλλά αυτό ήταν μέσα στην ιδιαιτερότητα της συμφωνίας. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο πράγμα, γι' αυτό και οι απαιτήσεις μας ήταν υψηλές. Ο σύλλογος λαμβάνει ένα μεγάλο χρηματικό αντάλλαγμα. Και αν το αρνούμασταν αυτό θα είχαμε έναν ποδοσφαιριστή στο ρόστερ μας που θα είχε όλο το δίκιο να είναι δυσαρεστημένος. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. και να το αναγνωρίσουμε. σίγουρα θα μπορέσουμε μέσα στον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου ώστε να κινηθούμε για αντικαστάτη του."

Υπήρχαν άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που αρνηθήκατε να παραχωρήσετε; Τον Γενάρη θα ισχύσει το ότι δεν πωλείται κανένας;

"Ναι έχουμε αρνηθεί. Κοιτάξτε είναι πολύ λογικό κάποια πράγματα να βγαίνουν στην δημοσιότητα και κάποια όχι. Σε αυτά που έχουν βγει δημόσια έχουμε τοποθετηθεί. Γι' αυτό άλλωστε είμαστε και εδώ σήμερα ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο τί ακριβώς συνέβη και να αναλύσουμε το σκεπτικό μας. Θα ήταν άδικο για τον Λούτσο να βγάζαμε μια "ξύλινη" ανακοίνωση και να αποχωρήσει "ψυχρά". Σας λέω λοιπόν ότι υπήρχαν κι άλλες προτάσεις και κατά τη διάρκεια της χρονιάς τις οποίες ξεκόψαμε από την αρχή. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για κουβέντα από την στιγμή που είμαστε αρνητικοί σε αυτό το κομμάτι. Θα πρέπει να έρθει μια εξωπραγματική προσφορά τον Γενάρη.

Αυτό που κάναμε με τον Λούτσο δεν κολλάει με την ηλικία του. Το συμβόλαιό του το καλοκαίρι έληγε και άρα το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο σε αυτή τη λογική. Αλλά όταν έρθουν προτάσεις για παίκτες με μεγαλύτερη διάρκεια συμβολαίου και μεγαλύτερη προοπτική στην καριέρα τους η λογική μας είναι ότι θα πρέπει να έρθει μια εξωπραγματική προσφορά για τα δεδομένα και την αξία του ποδοσφαιριστή. Θεωρούμε ότι οι μετοχές των ποδοσφαιριστών που υπολογίζουμε και που έχουμε στο μυαλό μας για μελλοντική εξέλιξη δεν έχουν κάνει το limit up τους. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να επικεντρωθούμε μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι γιατί αυτή η ομάδα προσπαθεί να χτιστεί και μόνο κάτω από εξαιρετικά ακραίες συνθήκες θα μπούμε στην διαδικασία πώλησης.

Τελικά σε μια μεταγραφή το σημαντικότερο λόγο τον έχει η θέληση του παίκτη και όχι του συλλόγου;

"Θεωρώ ότι θα είχαμε δίκιο να αρνηθούμε μια προσφορά καλή και που θα χαλούσε τα πλάνα μας. Θεωρώ ότι θα παίρναμε το ρίσκο να είχαμε με χαμηλότερο αντάλλαγμα να είχαμε τον Λούτσο στις τάξεις μας. Και θα προσπαθούσαμε μέσα από την καθημερινότητα να του δείξουμε ότι η επιλογή μας έγινε με γνώμονα το καλό του συλλόγου και σαφώς σε δεύτερη μοίρα θα σκεφτόμασταν το πρόσωπο.

Δεν ήταν εύκολη αυτή η διαδικασία των τριών ημέρων. Πιστέψτε με περάσαμε από πολλά στάδια. Σε σημεία που φτάσαμε στα ανθρώπινα συναισθήματα της οργής, των ακραίων καταστάσεων, το να μπορέσει ο άλλος να καταλάβει το δίκιο της πλευράς του Λούτσο. Όταν ένας άνθρωπος είναι απεγνωσμένος να κάνει κάτι, φτάνει στα δύο άκρα. Φτάνει στην απελπισία που σου λέει σκέφτομαι να αποχωρήσω, σκέφτομαι να φύγω ή θα χάσετε, δεν θα έχετε έναν ποδοσφαιριστή που θα είναι ευτυχισμένος. Αλλά από την άλλη κι εμείς αρνούμασταν μία προσφορά που και οικονομικό αντάλλαγμα θα χάναμε και θα είχαμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα ήταν ευτυχισμένος. Όμως όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει κι ο ίδιος θα το παίρναμε αυτό το ρίσκο και θα προσπαθούσαμε μέσα από την καθημερινότητα, αυτή την πικρία που ένιωθε να του την αλλάξουμε και να τον κάνουμε να καταλάβει ότι έπρεπε να σκεφτούμε τον σύλλογο. Αλλά με αυτά τα οικονομικά δεδομένα θα χάναμε όποιο δίκαιο επιχείτρημα είχαμε και δε θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε με τίποτα."