Facebook Pixel Ανάλυση Τσάρλυ για Εθνική: Αυτοί το ταλέντο, εμείς την τακτική και τη συνέπεια
| 2013-12-08 11:10:00

Ανάλυση Τσάρλυ για Εθνική: Αυτοί το ταλέντο, εμείς την τακτική και τη συνέπεια

Ανάλυση Τσάρλυ για Εθνική: Αυτοί το ταλέντο, εμείς την τακτική και τη συνέπεια

Ο Τσάρλυ αναλύει στο προσωπικό του blog την κλήρωση της Εθνικής στο Mundial της Βραζιλίας. Η ποιοτική ανωτερότητα των αντιπάλων μας, τα δικά μας όπλα και ο «τελικός» με την Ιαπωνία.

Η κλήρωση έφερε την Εθνική μας σε όμιλο με Κολομβία, Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού. Από το απόγευμα της Παρασκευής ακούω και διαβάζω απόψεις τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Η πράξη έχει δείξει πως αυτό που μετρά είναι σε τι κατάσταση θα βρεθείς εσύ στο τουρνουά. Θυμίζω πως το 2004 είχαμε πέσει με μεγαθήρια και πετάξαμε εκτός τουρνουά τους Ισπανούς.

Η κλήρωση μας έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία. Παίζουμε με τρεις φιλόδοξους αντιπάλους που έχουν να βγάλουν αρκετό ταλέντο. Έχουμε πέσει σε έναν όμιλο που είμαστε η πιο μπαρουτοκαπνισμένη, η πιο έμπειρη ομάδα.

Η Κολομβία που είναι το απόλυτο φαβορί ήταν απούσα από τα τρία περασμένα Μουντιάλ και χωρίς κάποια επιτυχία να επιδείξει τα τελευταία χρόνια. Θυμάμαι το τελευταίο Κόπα Αμέρικα όπου αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από το Περού του Σέρτζιο Μαρκαριάν που τους αντιμετώπισε με ένα αγωνιστικό στιλ που είναι κοντά στην δική μας ποδοσφαιρική προσέγγιση.

Εξουδετέρωσε τον Φαλκάο, έβαλε πολλούς παίκτες στα μαρκαρίσματα στο πλάι και προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα κάτι που του έφερε τη νίκη στην παράταση. Σίγουρα από το καλοκαίρι του 2011 η Κολομβία έχει κάνει ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και η εικόνα της στα φιλικά με Ολλανδία, Βέλγιο προκαλεί φόβο. Όμως άλλο τα φιλικά και άλλο το πρώτο παιχνίδι του Μουντιάλ. Αν είμαστε εμείς ανταγωνιστικοί μπορούμε να αναδείξουμε το άγχος που θα έχουν οι Κολομβιανοί να αποδείξουν πως είναι σε θέση να δικαιώσουν τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί .

Η ιστορία των Μουντιάλ είναι γεμάτη από αποστολές που διαλύθηκαν μετά το πρώτο παιχνίδι. Είναι σημαντικό που η Εθνική μας δίνει πρεμιέρα που ο μόνος της φόβος είναι να μην διασυρθεί. Το μεγάλο ματς για την Εθνική μας είναι το δεύτερο με την Ιαπωνία. Αν κερδίσουμε τους Ιάπωνες εξασφαλίζουμε πως θα έχουμε ένα τουρνουά που δεν θα είναι αποτυχημένο. Καθώς θα παίξουμε την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι, δηλαδή θα είμαστε μέχρι τέλους στην διεκδίκηση του στόχου μας.

Η πείρα μας με ασιατικές ομάδες δεν είναι καλή. Βασίζονται στην ταχύτητα, έχουν μάθει να παίζουν με κάτω την μπάλα, έχουν την τάση να κολλάνε σαν βδέλλα στον αντίπαλο στοιχεία που έχει αποδειχθεί πως δεν μας βολεύουν. Η αλήθεια όμως είναι πως τόσο το παιχνίδι για το Κονφεντερέσιον με τους Ιάπωνες όσο και τον αγώνα με την Νότια Κορέα για το Μουντιάλ της Αφρικής δεν τα είχαμε διαχωριστεί καλά.

Ήμασταν κάπως αδιάβαστοι τακτικά. Επειδή την έχουμε πατήσει δύο φορές, θεωρώ σίγουρο πως θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Οι Ιάπωνες έχουν αρετές που μας δημιουργούν προβλήματα αλλά έχουν και μεγάλες αδυναμίες που αν χειριστούμε σωστά το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε.

Επαναλαμβάνω το δεύτερο ματς αυτό με αντίπαλο την Ιαπωνία είναι το παιχνίδι κλειδί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε τύχη απέναντι στους Κολομβιανούς. Για εμένα ο πρώτος στόχος είναι να φτάσουμε στο παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού και να είμαστε μέσα στο κόλπο της πρόκρισης. Αν αυτό συμβεί στον τελευταίο αγώνα θα πρέπει να επιστρατέψουμε το μυαλό.

Στο ρόστερ της Ακτής υπάρχουν παικταράδες αλλά έχει μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πως όλοι μαζί οι Αφρικανοί δεν μπορούν να συνεργαστούν και να αναδείξουν τα προσόντα τους. Δεν είναι τυχαίο που στο περασμένο Μουντιάλ στην Αφρική που περιμέναμε να προχωρήσει μια χώρα από την Αφρικάνικη ήπειρο, καλύτερα πήγαν οι Γκανέζοι που είχαν λιγότερο ταλέντο από του Ιβοριανούς αλλά και από τους Καμερουνέζους. Θυμάμαι τουρνουά την Ακτή να παίζει με 4-2-4.

Και οι τρείς αντίπαλοι μας έχουν μεγαλύτερο ταλέντο από εμάς. Αυτό είναι δεδομένο, μιλάμε όμως για τρείς ομάδες που ακόμα δεν έχουν βρει ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό πλάνο που να μπορεί να αναδείξει τα προσόντα των ποδοσφαιριστών και να φέρει διακρίσεις στα μεγάλα τουρνουά. Στο κομμάτι δηλαδή της τακτικής και της συνέπειας υπερτερούμε, υστερούμε στο ατομικό ταλέντο και αυτό θα κλιθούμε να το ξεπεράσουμε με ομαδική δουλειά και με την ελπίδα πως θα βρεθούν οι ποδοσφαιριστές μας σε καλή ατομική κατάσταση στο τουρνουά.

Αυτά προς το παρόν, είναι νωρίς να μπούμε σε πιο εξειδικευμένες αναλύσεις, οι οποίες καλά να είμαστε θα γίνουν όταν μπει ο Ιούνιος. Προς το παρόν το σίγουρο είναι πως αποφύγαμε τα μεγαθήρια. Αντιμετωπίζουμε ομάδες με ταλέντο που έχουν να αποδείξουν πολλά και είτε δεν έχουν βρει τον τρόπο να κρύψουν τις αδυναμίες τους, είτε δεν έχουν ανακαλύψει πια τακτική ταιριάζει στην φυλή τους για να πάρουν τον δικό τους χώρο στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Θέματα που μας ταλαιπώρησαν αρκετά χρόνια και λύθηκαν από την στιγμή που ανέλαβε ο Ρεχάκελ. Πέρα όμως από το ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας το σημαντική είναι να είμαστε εμείς ανταγωνιστικοί στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags