Ενα βήμα μπροστά, τρία βήματα πίσω και η σούπερ εμφάνιση στη Ρωσία έδωσε τη σκυτάλη στην πλήρη απογοήτευση για τον Παναθηναϊκό. Πάνω που οι «πράσινοι» ήθελαν να πιστοποιήσουν τη βελτίωσή τους, πάνω που χρειάζονταν μια εμφάνιση?ντόπα εν όψει του «τελικού» με τον Ολυμπιακό, ήρθε η χθεσινή κατραπακιά για να επαναφέρει στην επιφάνεια τις παιδικές αρρώστιες που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός από το ξεκίνημα της σεζόν.

Τα τρίποντα που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας να βρει άλλον τρόπο να πλησιάσει στο καλάθι, η έλλειψη δημιουργίας από τους περιφερειακούς, οι κακές περιστροφές στην άμυνα και ο προβλέψιμος τρόπος με τον οποίον οι «πράσινοι» επιχείρησαν να διασπάσουν τις γνωστές περίεργες άμυνες του Μπλατ, στην ουσία έθεσαν ξανά τον προβληματισμό.

Μπορεί οι απουσίες των Ματσιούλις, Παππά και στη διάρκεια του παιχνιδιού, του Ούκιτς, να αποτελούν μια εξήγηση, αλλά όσο ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να δικαιολογηθεί τόσο περισσότερο κακό κάνει στον εαυτό του. Αραγε τις ίδιες ελλείψεις δεν παρουσίασε και στη Ρωσία, όταν πέρασε σαν τρένο απέναντι στη Λοκομοτίβ; Αραγε ο Ολυμπιακός έχει λιγότερα προβλήματα το τελευταίο διάστημα που περνάει σαν σίφουνας απ' όλα τα γήπεδα;

Το θέμα στην περίπτωση του Παναθηναϊκού δεν είναι αν νίκησε ή έχασε στο χθεσινό παιχνίδι, αλλά τι είδους μπάσκετ προσπαθεί να παίξει Συγκρίνοντας τους δύο «αιωνίους», κι αυτό δεν έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στο μεταξύ τους ντέρμπι, βλέπεις έναν Ολυμπιακό που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα βάλει με ευκολία 80 και 90 πόντους και από την άλλη έναν Παναθηναϊκό που ματώνει να βάλει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις απουσίες.

Το rotation του Ολυμπιακού είναι τέτοιο που μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε απουσία αυτή τη στιγμή, σε σημείο μάλιστα που να μην αντιλαμβάνεσαι ως απλός θεατής ποιοι παίκτες είναι εκτός αποστολής. Από την άλλη, ο Πεδουλάκης προσπαθεί με μια εξάδα παικτών να αντιστρέψει την εικόνα, αφού πέραν των τραυματισμών δεν έχει την παραμικρή βοήθεια από παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι για να είναι πρωταγωνιστές (π.χ. Μαυροκεφαλίδης) και σ' αυτό βεβαίως έχει μερίδιο ευθύνης και ο προπονητής.

Ολα τα σενάρια και σε ποιον όμιλο θα πέσει ο Παναθηναϊκός δεν έχουν την παραμικρή σημασία όσο οι «πράσινοι» παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Οταν θα βελτιωθούν, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τους αντιπάλους

Η «απελευθέρωση» του Περπέρογλου

«Αφηνιασμένος» επιστρέφει ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ ο Περπέρογλου που διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, δικαιώνοντας απόλυτα τον Μπαρτζώκα που το καλοκαίρι δεν έψαξε τον «αντι-Παπανικολάου», αλλά επέλεξε το «μείγμα» Λοτζέσκι - Περπέρογλου για να καλύψει τις θέσεις «2» και «3».

Ο «Περπέ» μοιάζει να έχει ρόλο στο παρκέ, και αυτό δεν έχει να κάνει με τον χρόνο συμμετοχής του αλλά με τον τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός και τη «χημεία» που έχει με τον Λοτζέσκι. Ο,τι δεν κάνει ο ένας κάνει ο άλλος και χθες άγγιξε νέο ατομικό ρεκόρ πόντων, ενώ στα τρία τελευταία ματς έχει 22 πόντους κατά μέσο όρο με το εκπληκτικό 12/17 από τα 6,75 μ.!

Τώρα το σερί δημιουργεί πίεση

Καλό το 23-0, ακόμη καλύτερη η πρωτιά στον όμιλο, αλλά το σερί αυξάνει την πίεση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό. Από μόνο του, ένα παιχνίδι που κρίνει τίτλο έχει άγχος, αλλά το ενδεχόμενο να τελειώσει το σερί στο ΟΑΚΑ δημιουργεί τον κίνδυνο να… ξεχαστεί το σερί μέσα σ' ένα βράδυ. Αν ο Ολυμπιακός χάσει από τον Παναθηναϊκό θα πάει… περίπατο το 23-0 και γι' αυτό λένε πως «τα σερί καλό είναι να σπάνε πριν από τα κρίσιμα παιχνίδια»…

Πηγή: Goal