Facebook Pixel Ανάλυση: Μεταγραφικοί στόχοι Ιανουαρίου!
| 2014-01-11 23:23:00

Ανάλυση: Μεταγραφικοί στόχοι Ιανουαρίου!

Ανάλυση: Μεταγραφικοί στόχοι Ιανουαρίου!

Η στήλη «Στον Πάγκο» με την βοήθεια του Football Manager αναλύει τις ελάχιστες μεταγραφές της Σούπερ Λιγκ. Ο Πέτριτς, ο Μαντούρο, το... μπαμ και οι άγνωστοι παίκτες!

Μεταγραφικοί στόχοι Ιανουαρίου – Μέρος Β’
Οι άγνωστοι παίκτες των…ελάχιστων μέχρι τώρα μεταγραφών

Είναι κουραστικό να αναφέρουμε το ρητό “Κάθε φέτος και χειρότερα” το οποίο θα έχετε ακούσει πολλάκις μέχρι σήμερα για τις μεταγραφές των ελληνικών ομάδων. Οι παλιές καλές εποχές του Κόκκαλη, της πολυμετοχικότητας και της δυνατής ΑΕΚ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ οδηγούν την κούρσα, με τον δεύτερο να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δώσει το βάρος του πρωτίστως στο να ξεχρεώσει τις οφειλές δεκαετιών, κάτι που τον “φρενάρει” στο να φέρει μεγάλα ονόματα.

Το πρώτο δεκαήμερο κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Στον ΠΑΟΚ ο Μαντούρο είναι μια μεγάλη μεταγραφική κίνηση για τον Δικέφαλο του Βορά. Στο τριφύλλι ήρθε ο Πέτριτς ως ελεύθερος που με την αλλαγή του χρόνου μπήκε στα 34, αλλά εντούτοις έλαβε τόσους…διθυράμβους λες και αποκτήθηκε ο Eduardo της Σακτάρ. Στα 34 και ο Πάουλο Ασουνσάο, βραζιλιάνος που είχε περάσει το 2004/2005 από την ΑΕΚ, μετακομίζει στον Λεβαδειακό, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει για μένα ο Πλατανιάς, με τις μεταγραφές των Βλαχοδήμου, Μενδρινού και Ινκούμ να αποτελούν πολυτέλεια για την ομάδα των Χανίων. Μέχρι στιγμής πάντως, γεγονός είναι ότι ο μήνας στιγματίζεται περισσότερο από τις πωλήσεις και αποδεσμεύσεις συμβολαίων.

Ακολουθούν αναλυτικά οι μεταγραφές και μαζί ανάλυση με βάση τα στατιστικά του Football Manager 2014:

Αστέρας Τρίπολης
Επέστρεψε στην ομάδα ο Καλιφά Σανκαρέ.

Άρης
Αποκτήθηκαν οι Νίκος Κουσίδης, Βαλεντίνος Βλάχος (δανεικός από την γαλλική Μπριζ), Μαυρουδής Μπουγαϊδης και Στέφανος Γουναρίδης.

Απόλλων Σμύρνης
Ντένις Σόουζα (παλιός παίκτης του ΟΦΗ)
Άγγελος Σταματόπουλος (17χρονος τερματοφύλακας)

Mikael Dahlberg
Θέση: Επιθετικός
Ημ. Γέννησης: 6/3/1985
Current Ability: 101
Potential Ability: 116
Μέτριος παίκτης που ξεχωρίζει μόνο για το 15 στην αντοχή και το 16 στη δύναμη. Έχει Finishing και Long Shots στο 12. Το καλό είναι ότι με Versatility 15 και Positioning 15 μπορεί να αγωνιστεί και σε πιο αμυντικογενείς θέσεις ώστε να γυρίσει και να βοηθήσει στην άμυνα αν χρειαστεί. Team Work, Consistency (συνέπεια) και Work Rate 16 τον κάνουν ομαδικό και συνεργάσιμο, αλλά με Off The Ball 8 το Football Manager λέει ότι δύσκολα παίρνει/κυνηγάει την μπάλα.

Lee Cook
Θέση: M/AM L
Ημ. Γέννησης: 3/8/1982
Current Ability: 99
Potential Ability: 122

Πραγματικά εξεπλάγην με αυτή την αψυχολόγητη μεταγραφή. Παίκτης περιορισμένων ικανοτήτων που είχε μείνει στο "ψυγείο" ψάχνοντας ομάδα και που δεν έχει να προσφέρει πολλά. Στη θέση του θα μπορούσε να αποκτηθεί ένα νέο ταλέντο.

Βέροια
Άγγελος Βέρτζος

Καλλονή
Σπύρος Φουρλάνος, Γκαμπριέλ Ζακουανι, Γκι Γκναμπούγιου και Πολ Κεϊτά (από ΠΑΣ Γιάννινα)

Gabriel Zakuani
Θέση: Κεντρικός αμυντικός
Ημ. Γέννησης: 31/5/1986
Current Ability: 115
Potential Ability: 125

Ξεχωρίζει για τα Tackling 16 και Marking 14, αλλά στο Positioning (Τοποθέτηση) έχει μόλις 11. Μέτριος παίκτης με μικρή προοπτική εξέλιξης.

Guy Gnabouyou
Θέση: Επιθετικός

Ημ. Γέννησης: 1/12/1989
Current Ability: 102
Potential Ability: 124

Παίκτης κάτ ω του μετρίου με μόνο καλή εκρηκτικότητα στα πρώτα μέτρα (Acceleration 16).

Λεβαδειακός
Πάολο Ασουνσάο.

Πανθρακικός
Αλέξανδρος Πασχαλάκης

ΠΑΣ Γιάννινα
Franck Steve Songo'o (από την Γλυφάδα)
Noe Acosta (από τον Ολυμπιακό Βόλου)
Λεωνίδας Κυβελίδης

Πλατανιάς
Αποκτήθηκαν οι Δημήτρης Σιαλμάς, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Κώστας Μενδρινός και Σαμουέλ Ινκούμ.

Samuel Inkoom
Θέση: Δεξιός μπακ-χαφ

Ημ. Γέννησης: 1/6/1989
Current Ability: 116
Potential Ability: 135

Θεωρώ έκπληξη το ότι ο 25χρονος διεθνής Γκανέζος (42 συμμετοχές και 1 γκολ) δεν εντοπίστηκε από άλλη ελληνική ομάδα, πόσο μάλλον όταν στη θέση του δεξιού μπακ δεν βρίσκεις σήμερα καλούς παίκτες. Ο Πλατανιάς χτύπησε παίκτη που αυτή τη στιγμή "στα χαρτιά" μπορεί να θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους της ομάδας του και περιμένω η διαφορά να φανεί στην πράξη.

Σε θέμα φυσικής κατάστασης το FM 2014 αξιολογεί τον Ινκούμ με Acceleration 16, Pace 15, Stamina 14, Strength 11. Υστερεί στο ψηλό παιχνίδι με Jumping 10. Από τεχνικής πλευράς έχει Crossing 13, χτυπάει δυνατά μακρινά πλάγια (Long Throws 15), ενώ ανασταλτικά θα μπορούσε να είναι και καλύτερος (Tackling 12, Marking 9 και αδύναμο σημείο το Positioning 8). Είναι μπακ-χαφ και του αρέσει να ανεβαίνει και να τρέχει με την μπάλα. Με Off The Ball 13 κάνει πολλές κινήσεις για να πάρει πάσα. Το Ambition 15 και τα Work Rate και Bravery στο 14 δείχνουν έναν φιλόδοξο παίκτη. Κρατήστε το Potential Ability στο 135, αρκετά υψηλό για παίκτη μικρομεσαίας ομάδας της Superleague που παρά τα χαμηλά stats του δείχνει εξελίξιμος.

Παναιτωλικός
Wilfried Dalmat

Θέση: Δεξιός χαφ
Ημερομηνία γέννησης17/7/1982
Current Ability: 105
Potential Ability: 118
Παίκτης κάτω του μετρίου που αποκτήθηκε αλλά δεν ξεχωρίζει για κάτι το ιδιαίτερο.

Mario Budimir
Θέση: Επιθετικός
Ημερομηνία γέννησης13/2/1986
Current Ability: 105
Potential Ability: 105

Αποκτήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ και εκτός του ότι είναι δυνατός παίκτης (Strength 17) δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξει.

Ολυμπιακός
Pele (Vitor Passos)
. Αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο της στήλης.


ΠΑΟΚ
Hedwiges Maduro

Ημ. Γέννησης: 13/2/1985
Θέση: Κεντρικός αμυντικός/Αμυντικός μέσος
Current Ability: 130
Potential Ability: 150

Μια πολύ δυνατή μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ, ενός παίκτη 17 φορές διεθνή με την Εθνική Ολλανδίας, που στα 29 του είναι ότι καλύτερο μπορούσε να αποκτηθεί ανασταλτικά από την ελεύθερη αγορά. Αγωνίζεται ως στόπερ ή αμυντικός χαφ.

Διαθέτει Tackling 13, Marking 15 και Positioning 15. Στα φυσικά του προσόντα υστερεί σε ταχύτητα (Acceleration 9 και Pace 10) ενώ έχει συχνούς τραυματισμούς (Injury Proneness 16). Στα άλματα έχει Jumping 14 και Heading 16, ενώ η Αντοχή 13 και η Δύναμη στο 13 συμπληρώνουν το παζλ της φυσικής κατάστασης.

Είναι ομαδικός παίκτης (Team Work 16 και Work Rate 14), ψύχραιμος στο παιχνίδι του (Decisions 15) και θαραλλέος στο γήπεδο (Bravery 19). Το Passing 13 αποτελεί μειονέκτημα. Αν καταφέρει και βρει τον παλιό καλό του εαυτό μέσα από δουλειά στην προπόνηση και καλές εμφανίσεις τότε πιθανόν να εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα για τον ΠΑΟΚ.

Παναθηναϊκός
Mladen Petric

Θέση: Επιθετικός
Ημ Γέννησης: 1/1/1981
Current Ability: 135
Potential Ability: 153

Με μια πρώτη ματιά στην ηλικία του, ο Πέτριτς έχει ένα μικρό μειονέκτημα για την θέση που αγωνίζεται. Με μια δεύτερη ματιά, το Finishing 17 και το Long Shots 16 “βγάζουν μάτι” καθώς ο 45 φορές διεθνής Κροάτης των 13 γκολ στην Εθνική Κροατίας και των εκατοντάδων στην καριέρα του…ξέρει να βάζει το πλεκτό στα δίχτυα, είτε από τελείωμα εξ επαφής είτε από απόσταση.

Στα στατιστικά φυσικής κατάστασης κινείται στο 11-13. Το Injury proneness 15 με ανησυχεί, καθώς το τριφύλλι τον απέκτησε με μικρό θέμα τραυματισμού που ελπίζουμε να μην τον ταλαιπωρεί σε μόνιμη βάση. Έχει Jumping και Heading 15 άρα είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, καθώς και Off The Ball 14 για να παίρνει μπάλα συχνά. Τα Team Work στο 8 και Work Rate στο 7 είναι βασικά μειονεκτήματά του. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει πολλά πάνω του κι ελπίζει να δικαιωθεί. Στο ελληνικό πρωτάθλημα θα κάνει σίγουρα την διαφορά με τέτοιο πόδι, συνεπώς αν καθιερωθεί βασικός και βρει την φόρμα του πιστεύω ότι θα καταφέρει να χαρίσει ορισμένα τρίποντα στην ομάδα της Λεωφόρου…τουλάχιστον όσο ο χρόνος θα μετράει διαρκώς αντίστροφα για αυτόν δεδομένης της ηλικίας του.

Και οι μεταγραφές συνεχίζονται
Με την μέχρι τώρα πορεία των μεταγραφών βλέπουμε τον Ολυμπιακό να τηρεί στάση αναμονής. Το ότι στο λιμάνι βλέπουν το πρωτάθλημα να έχει κριθεί…από τα μισά (με 52 βαθμούς έναντι 42 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ) και το πέρασμα στους 16 του Champions League, ο Βαγγέλης Μαρινάκης κρατάει λεφτά για να τα επενδύσει στο καλοκαίρι. Στον Πλατανιά Χανίων φέρνουν παίκτες αναγνωρισμένης αξίας, δείγμα του ότι το έχουν δουλέψει στον τομέα του scouting. Ο Παναθηναϊκός κινείται σε λύσεις ανάγκης με έμπειρους παίκτες που θέλει να αποδώσουν εδώ και τώρα και που σε περίπτωση που δεν “πιάσουν” θα αποτελούν πεταμένα λεφτά καθώς δεν έχουν μεταπωλητική αξία. Περιμένω επίσης περισσότερα από τον ΠΑΟΚ που έκανε καλό ξεκίνημα. Αν υπάρχουν παίκτες που μπορεί να τους αποκτήσει και δεν έχουν δηλωθεί για ευρωπαϊκά ματς ας το κάνει. Αν επενδύσει σωστά τότε θα πάρει τα χρήματα πίσω από τα έσοδα του Europa League.

Στο Sportdog θα παρακολουθούμε διαρκώς τα μεταγραφικά σενάρια, επομένως θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε με νέα άρθρα για το προφίλ των παικτών που υπογράφουν στις ομάδες της Superleague.


Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail. 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags