«Πουλάς ή δεν πουλάς;». Ιδού η απορία που θα έλεγε και ο Αμλετ, αν δεν ήταν πρίγκιπας της Δανιμαρκίας, αλλά πρόεδρος στον Ολυμπιακό και του είχαν ζητήσει τον Μήτρογλου. Και θα άρχιζε να υπολογίζει τις παραμέτρους.

 

1. Πουλάς, αφού τέτοια λεφτά δεν βρίσκονται εύκολα. Άιντε να βρίσκονται στη Ρωσία ή τα Εμιράτα, αλλά από την Πρέμιερ που είναι το πρωτάθλημα που κάθε παίκτης θέλει να παίξει, τέτοια λεφτά είναι σούπερ.

 

2. Δεν πουλάς αφού σε πέντε μήνες έχει Μουντιάλ. Πάει η Εθνική στη Βραζιλία κάνει ένα περιποιημένο χατ τρικ ο Μήτρογλου, κάνει και μια ακόμα καλή εμφάνιση και μετά μιλάς για 30άρια ή 40άρια εκατομμύρια.

 

3. Πουλάς όμως γιατί ο Μήτρογλου παίζει στην Εθνική Ελλάδας. Του Σάντος που το φορ παίζει στην επίθεση σαν την καλαμιά στον κάμπο και το να βάλει τρία γκολ είναι το ίδιο πιθανό με το να πάρει το Μουντιάλ. Πάει η Εθνική κάνει τρεις εμφανίσεις ανάλογες με της Νότιας Αφρικής και έχεις τον Μήτρογλου να έχει επιστρέψει κουρασμένος και απογοητευμένος που δεν έγινε τίποτα.

 

4. Δεν πουλάς γιατί ο Μήτρογλου δεν είναι από τους παίκτες που το βάζουν κάτω. Το έδειξε άλλωστε στα χρόνια που βρίσκεται στον Ολυμπιακό όταν τον έστειλαν δύο φορές δανεικό και κάθε φορά επέστρεφε καλύτερος. Πάει στο Μουντιάλ δεν κάνει τίποτα, αλλά γυρίζει και του χρόνου σκίζει στο Τσουλού.

 

5. Πουλάς, αφού χατ τρικ στο Τσουλού απέναντι σε γνωστή ευρωπαϊκή ομάδα όπως η Άντερλεχτ μια φορά γίνεται. Άιντε δύο φορές αν βάλεις το χατ τρικ του Τζόρτζεβιτς στο 6-2 με τη Λεβερκούσεν. Άιντε τρεις, αν πας 40 χρόνια πίσω πάλι με την Άντερλεχτ και τον Γαλάκο. Όμως δύο φορές χατ τρικ σε Τσουλού έλληνας παίκτης δεν έχει κάνει. Αν ο Ολυμπιακός ελπίζει ότι ο Μήτρογλου μπορεί να το κάνει με το καλό.

 

6. Δεν πουλάς γιατί ο Μήτρογλου μεγάλωσε στον Ολυμπιακό. Είναι ολυμπιακάρα, καταλαβαίνει τον κόσμο, σκόραρε στη Λεωφόρο και άνετα μπορεί να γίνει ο νέος Αναστόπουλος. Επίσης δεν πουλάς, γιατί έχει δειχτεί κύριος. Αντίθετα με τον Τζεμπούρ που σε δύο χρόνια ζήτησε δύο νέα συμβόλαια ο Μήτρογλου δεν έχει δημιουργήσει θέματα με τα φράγκα και μέχρι πέρυσι ήταν στα χαμηλά μισθολόγια.

 

7. Πουλάς γιατί όταν υπόγραφε το συμβόλαιο το έκανε με την κοινή αντίληψη ότι θα πάρει παραπάνω, αλλά δεν θα βάλει ρήτρα επειδή σε περίπτωση που υπάρξει καλή πρόταση από δυνατό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός δεν θα του κόψει τον δρόμο. Η Πρέμιερ είναι το πιο δυνατό πρωτάθλημα στην Ευρώπη, τα λεφτά που του δίνει η Φούλαμ είναι σούπερ οπότε η μόνη περίπτωση να μην πουλήσεις είναι αν ο Μήτρογλου δεν θέλει.

 

Επίσης πουλάς επειδή η Φούλαμ αγοράζει στην τούρλα της ανάγκης. Με 19 βαθμούς, χρειάζεται κάθε βοήθεια όπου και αν μπορεί να την πάρει και η τιμή του Μήτρογλου εξαρτάται από τον χρόνο και τις καταστάσεις που γίνεται. Από μια ομάδα μια θέση πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού, που δεν βρίσκει άλλο φορ τέσσερις μέρες πριν τελειώσουν οι μεταγραφές και είναι πρόθυμη να χώσει όσα, όσα για να τον πάρει. Επίσης υπάρχει η συγκυρία ότι η Φούλαμ έμεινε ευχαριστημένη από τη μεταγραφή του Καραγκούνη.

 

Πουλάς γιατί αυτό που δίνεις είναι ένα φανταστικό τρίμηνο στην καριέρα του Μήτρογλου, που δεν ξέρεις αν ποτέ επαναληφθεί. Και πουλάς αφού το πρωτάθλημα έχει κριθεί και αν είναι να περάσεις τη Μάντσεστερ δεν ξέρεις πώς θα είναι σε ένα μήνα. Για να γίνει σούμα αν υπάρχει πρόταση με πάνω από 12 εκατομμύρια δεν νομίζω ότι πουλάς έτσι τον Μήτρογλου. Αγοράζεις τον Δημούτσο. Και μετά τους δίνεις στη Φούλαμ σε συσκευασία 1+1.

 

Προς λύση υποχρεωτική

 

Το να γίνει αυτό που ζήτησε ο πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου Σπύρος Ζιάκκας και οι δύο λίγκες να έρθουν για το πόσες ομάδες και πώς θα πέσουν από τη Σούπερ Λίγκα είναι απίθανο. Καμία από τις δύο διοικήσεις δεν θα μπορούσε να πάει στα μέλη της και να πει ότι πέρασε η γραμμή των άλλων. Οπότε όσο και να ελπίζει ο πρόεδρος του Διαιτητικού και ο πρόεδρος της ΕΠΟ ότι οι δύο Λίγκες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν το να πάμε σε υποχρεωτική λύση μοιάζει σχεδόν βέβαιο. Ο κερδισμένος θα μπορεί να λέει ότι το δίκαιο έλαμψε και ο χαμένος ότι τον ρίξανε οι σκοτεινές δυνάμεις. Ποιο είναι το δίκαιο; Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω σίγουρα αλλά μπορώ να πω ποιο είναι το άδικο.

 

Άδικο θα είναι αν πέσουν μόνο δύο ομάδες από τη Σούπερ Λίγκα. Με καμία λογική δεν είναι δυνατόν να αυξάνονται οι ομάδες από 16 σε 18 να θέλουν να τις μειώσουν και τον πρώτο χρόνο της αυξημένης αριθμητικά Λίγκας να πέφτουν λιγότερες ομάδες από όσες πέφτανε με τη μικρή. Υπάρχουν λοιπόν δύο λύσεις. Η μία είναι οι τρεις ομάδες νέτα σκέτα, την οποία προφανώς στηρίζει η Βʼ Εθνική και η άλλη να πέσουν από τη Λίγκα δύο ομάδες αυτόματα και μία μετά από μπαράζ με την τρίτη της Βʼ Εθνικής. Μία λύση που η μικρή λίγκα δεν κάνει δεκτή και καταλαβαίνω τη λογική.

 

Τα έσοδα στη Βʼ Εθνική είναι πολύ λιγότερα από της Σούπερ Λίγκας. Όταν λοιπόν οι πρόεδροι προετοιμάζουν τις ομάδες είναι για να μπορέσουν να ανέβουν με τον ανταγωνισμό του μικρού πρωταθλήματος και αν περάσουν στην πρώτη κατηγορία να ενισχύσουν την ομάδα. Το να πάνε λοιπόν δύο ομάδες μπαράζ σημαίνει ότι συγκρούονται δύο διαφορετικά μπάτζετ με διαφορετικούς σχεδιασμούς. Η ομάδα της Σούπερ Λίγκας θα έχει ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα.

 

Είμαι σίγουρος ότι στη Σούπερ Λίγκα το καταλαβαίνουν για αυτό και δέχονται τη λύση των δύο αυτόματων υποβιβασμών και του μπαράζ. Είμαι σίγουρος επίσης σίγουρος ότι και ο Καλογιάννης το καταλαβαίνει και για αυτό το απορρίπτει. Το συμπέρασμα είναι ότι τη λύση θα δώσει το δικαστήριο, αφού στην Ελλάδα το τελευταίο που θα μάθουμε είναι να συνεννοούμαστε πολιτισμένα.

Πηγή: SportDay