Η Μεγάλη Κυρία κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα δίχως να ηττηθεί σε κανένα παιχνίδι μπαίνοντας στο κλειστό γκρουπ των ομάδων που το έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Εκείνη η απίθανη επιτυχία για πολλούς είχε έναν παρονομαστή. Και αυτός ήταν ο (και πάλι για πολλούς) καλύτερος μέσος στον κόσμο. Ο λόγος φυσικά για τον Αντρέα Πίρλο.

Με ακριβείς μεταβιβάσεις, διαρκές πρέσινγκ, πίεση και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, οι «μπιανκονέρι» έδειχναν να έχουν την τέλεια τριπλέτα στο χώρο του κέντρου. Και στην μέση αυτής της τριπλέτας τον πραγματικό ηγέτη της. Οι καταπληκτικές του πάσες σε συνδυασμό με την φαντασία στο παιχνίδι του αλλά και με την διορατικότητα του τον έκαναν αυτό που είναι.

Δίπλα του βρίσκονταν (και βρίσκεται ακόμα) ένας πραγματικός μαχητής. Ένας ποδοσφαιριστής που μέσα από τους αγώνες κατάφερε να εξελίξει το παιχνίδι του και να γίνει καλύτερος. Ο Αρτούρο Βιντάλ έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο κλειστό εκείνο γκρουπ μέσων που θέλει να έχει κάθε προπονητής στην ενδεκάδα του. Η άλλη θέση καλύφθηκε από τον Τορινέζο Μαρκίζιο που δίπλα στους δυο συμπαίκτες του κατάφερε να σταθεί αξιοπρεπέστατα πραγματοποιώντας πολύ εντυπωσιακές εμφανίσεις και σκοράροντας μάλιστα αρκετά σημαντικά τέρματα.

Ακόμα λοιπόν, και με αυτές τις μονάδες στην ενδεκάδα, στην Γιουβέντους δεν έμειναν άπρακτοι. Μάλιστα, η κοινή λογική επιτάσσει πως θα χρειάζονταν πολλά χρήματα για να αποκτηθεί ένας ποδοσφαιριστής καλύτερος από τους προαναφερθέντες ώστε να «ανεβάσει» ακόμα περισσότερο την μεσαία γραμμή της Μεγάλης Κυρίας. Κι όμως στην Γιούβε δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο.

18 μήνες μετά την άφιξη του, ο Πολ Πογκμπά έχει καταφέρει να στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του με όπλο του τις αγωνιστικές του επιδόσεις. Στην πρώτη του χρονιά κατάφερε να πετύχει 5 τέρματα σε 36 εμφανίσεις αλλά το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως κατάφερε να προσαρμοστεί σχετικά γρήγορα στις πολύ υψηλές απαιτήσεις του Κόντε αλλά και της Μεγάλης Κυρίας γενικότερα.

Αρχικά ο νεαρός Γάλλος «ξεκούραζε» τον Πίρλο παίρνοντας την θέση του στο χώρο του κέντρου, όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζαν μαζί, καθώς η ενέργεια και οι κινήσεις του Πογκμπά έδιναν άλλη διάσταση στο παιχνίδι της Γιουβέντους. Είτε όταν έπαιρνε την θέση του Μαρκίζιο είτε του Βιντάλ κατάφερνε να εναρμονιστεί απόλυτα στο άκρως απαιτητικό σχήμα με τους τρεις παίκτες στο κέντρο και την τριάδα των αμυντικών.

Λίγοι θα πίστευαν πως ο νεαρός Γάλλος θα κατάφερνε να κερδίσει την θέση του στην αρχική ενδεκάδα της Μεγάλης Κυρίας αλλά επιπρόσθετα και της εθνικής ομάδας της Γαλλίας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας και πρώην προπονητής της Γιουβέντους τον έχει καθιερώσει στην ενδεκάδα παρά το γεγονός πως είναι αρκετά νεαρός και πως υπάρχουν άλλοι πιο έμπειροι ποδοσφαιριστές στην θέση του. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως μπορεί στην Γιουβέντους ο Πογκμπά να αγωνίζεται δίπλα στους παγκόσμιους αστέρες Βιντάλ και Πίρλο όμως στην εθνική ομάδα της Γαλλίας αγωνίζονται σπουδαίοι παίκτες όπως οι Καμπάιγ και Ματουιντί που όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι στο επίπεδο των δυο «μπιανκονέρο».

Φέτος ο καταπληκτικός Γάλλος, έχει καταφέρει ήδη να δώσει 6 ασίστ και να σκοράρει 5 φορές σε 20 παιχνίδια. Η προοπτική του είναι τόσο μεγάλη που ο Κόντε αναγκάστηκε να αναφερθεί σε αυτήν δηλώνοντας πως η εξέλιξη του είναι πραγματικά εντυπωσιακή και πως τα καλύτερα έρχονται. «Παρακολούθησα κάποιες συνεντεύξεις του που ανέφερε πως επιθυμεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Αυτό με ικανοποιεί, καθώς πραγματικά πιστεύω πως μπορεί να το πετύχει» ήταν κάποια από τα λόγια του Γιουβεντίνου προπονητή.

Τώρα πια ο Πογκμπά είναι βασικό μέλος της ενδεκάδας, καθώς έχει πάρει την θέση του Μαρκίζιο δίπλα στους Πίρλο και Βιντάλ. Μάλιστα είναι τέτοια η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο προπονητής του που μόνο οι Τέβεζ, Βιντάλ και Μπουφόν έχουν περισσότερες εμφανίσεις από αυτόν κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς. Αυτό που θα πρέπει να προσέξει η Γιουβέντους είναι να ανανεώσει γρήγορα το συμβόλαιο του νεαρού ο οποίος από μέλος της ομάδας των ρεζερβών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμάζεται να μας καταπλήξει στο επερχόμενο Μουντιάλ. Και στην συνέχεια να πάρει τα κλειδιά από τον 34ων ετών πια Πίρλο στην Γιουβέντους.

Πηγή: overlap.gr