Για να προκριθούν χρειάζεται να κάνουν άλλο ένα τέτοιο και δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Αλλά την επομένη του αγώνα, πιο πολύ από το ματς, με εντυπωσιάζει ότι ακούω διάφορους να μιλάνε για τα προβλήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την κρίση της. Ξεχνώντας τι είναι ο Ολυμπιακός και τι το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν έχω τι να πω για το ματς του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -με δυσκολία επεσήμανα στη Nova το βράδυ της Τρίτης δυο-τρεις λεπτομέρειες του αγώνα. Αν το παιχνίδι δεν το έχεις δει, είναι αδύνατο να το εξηγήσεις: απλοϊκότητες του τύπου «ο Ολυμπιακός έτρεξε πολύ» μπορεί να πει κανείς πολλές κι εύκολα μπορεί να γραφτούν κι εκθέσεις ιδεών περί ψυχής κι αυταπάρνησης. Εύκολο είναι και να σταθεί κανείς στο εντυπωσιακό γεγονός ότι ο Ολυμπιακός σταμάτησε την πρωταθλήτρια Αγγλίας κάνοντας μόλις 10 φάουλ, που σημαίνει ότι οι παίκτες του έφτασαν πρώτοι στην μπάλα σε δεκάδες περιπτώσεις. Και πάλι όμως, όπως συμβαίνει σε όλα τα σπάνια ματς, η αλήθεια είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο που μοιάζει δύσκολο να προσεγγίσεις. Ο θαυμασμός που θα νιώθει κάθε οπαδός του Ολυμπιακού για την τεράστια αυτή εμφάνιση όταν θα τη θυμάται ύστερα από χρόνια θα μαρτυρά και τη σημασία της. Τίποτε άλλο.

Εκτη

Εχει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προβλήματα; Φυσικά και ναι, και γι' αυτό στην Αγγλία είναι έκτη. Προσοχή όμως, για να μη χάνουμε το μέτρο: έκτη είναι κι όχι τελευταία, και στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν να χάσει από τον Ολυμπιακό ήταν αήττητη και με αντιπάλους που αν χθες αντιμετώπιζαν τον Ολυμπιακό, αυτές θα ήταν φαβορί για την πρόκριση! Εκτός κι αν η Σαχτάρ των 70 εκατομμυρίων, η δεύτερη στην Μπουντεσλίγκα Λεβερκούζεν και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, που διέλυσε την Κυριακή την Μπάρτσα, είναι ομαδούλες.

Παραμορφώνει

Τα τελευταία χρόνια η συνδρομητική τηλεόραση φέρνει στα σπίτια μας πολύ ποδόσφαιρο: η υπερπληροφόρηση παραμορφώνει στο μυαλό των οπαδών την πραγματικότητα. Επειδή έχουν δει τη «Μαν Γιου» να χάνει εύκολα από την Τσέλσι, νομίζουν ότι δεν υπάρχει απόσταση από τους αντιπάλους της στην Ευρώπη και ειδικά από μια ελληνική ομάδα. Για να μην τρελαθούμε τελείως, θέλω να σας θυμίσω ότι η Λεβάντε ήταν πέρυσι δέκατη στην Ισπανία και τον Ολυμπιακό τον κέρδισε δυο φορές. Η Νιούκαστλ ήρθε πριν μερικά χρόνια στο Καραϊσκάκη κι έκανε πλάκα, ενώ ήταν στην Πρέμιερ τριάντα πόντους μακριά από την κορυφή. Για να κερδίσει φέτος ο Ολυμπιακός την Μπενφίκα, ο Ρομπέρτο έκανε το ματς της ζωής του και για να αποκλείσει πρόπερσι τη Ρούμπιν Καζάν, ο Κάρολ έκανε θαύματα.

Κλάμα

Το εστιάζω στον Ολυμπιακό γιατί αν θυμίσω κατορθώματα άλλων θα πέσει κλάμα! Φέτος ο ΠΑΟΚ έχασε στην Τούμπα από τα δεύτερα της Αλκμααρ και κέρδισε το μεγαθήριο που λέγεται Σαχτιόρ Καραγκαντί στο 90'. Με τη Σάλκε (που στην Μπουντεσλίγκα είναι μετά βασάνων 4η) έχασε παίζοντας με παίκτη παραπάνω και με κάποια Μακάμπι για να κερδίσει κατέθεσε την ψυχή του! Στην τελευταία του παρουσία ο ΠΑΟ στην Ευρώπη έχασε από τη Μάριμπορ. Στην τελευταία του συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (με Λέτο, Σισέ, Ζιλμπέρτο κτλ) δεν κέρδισε καμία ομάδα -ούτε καν την Κοπεγχάγη. Βεβαίως όλοι έχουν τις επιτυχίες τους και τις μεγάλες στιγμές τους, αλλά μη χάνουμε το μέτρο. Για κάθε νίκη επί της Τότεναμ υπάρχουν πίκρες από τη Ραπίντ Βιέννης. Για κάθε νίκη επί της Ντόρτμουντ, καταρρεύσεις με τη Μέταλιστ. Για κάθε έπος κόντρα στη Γιούβε, αποκλεισμοί ντροπής από τη Μακάμπι και την Οντένσε. Η νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένα αποτέλεσμα αξιοθαύμαστο: απόδειξη, όχι τόσο της κρίσης της πρωταθλήτριας Αγγλίας, αλλά της τεράστιας προόδου που έχει κάνει ο Ολυμπιακός τα τρία τελευταία χρόνια.

Μήνυμα

Αν ο Ολυμπιακός αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την κορυφαία αγγλική ομάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα 'χει κάνει κάτι ανεπανάληπτο. Αν δεν την αποκλείσει, θα φύγει από τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά, έχοντας στείλει το μήνυμα ότι η ιστορία του αλλάζει και η ευρωπαϊκή του καθιέρωση είναι κοντά. Τρία χρόνια πριν απέκλεισε την Ντόρτμουντ, τρία χρόνια στη σειρά προχωρά μετά την πρώτη φάση, φέτος είναι ένα βήμα από τα προημιτελικά κι έχει από την αρχή τής σεζόν ηττηθεί μόνο από την Παρί Σεν Ζερμέν. Την ώρα που οι ανταγωνιστές (;) του μεμψιμοιρούν, προσπαθώντας διά της γκρίνιας να κρύψουν τα λάθη τους, ο Ολυμπιακός γιγαντώνεται. Χθες έκανε την πρωταθλήτρια Αγγλίας να φαίνεται μικρή. Αυτή την τεράστια, απλησίαστη, πάμπλουτη Γιουνάιτεντ...

Πηγή: sday.gr