Facebook Pixel Οι Ιταλοί χρωστάνε...
| 2014-03-13 23:45:00

Οι Ιταλοί χρωστάνε...

Οι Ιταλοί χρωστάνε...

Το ποδόσφαιρο της τηλεόρασης, για μας τους μεγαλύτερους, ήταν αρχικά το ασπρόμαυρο αγγλικό τα απογεύματα του Σαββάτου στην ΥΕΝΕΔ και αργότερα το ιταλικό ποδόσφαιρο. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Το Καμπιονάτο, η ρολς ρόις του ξένου ποδοσφαίρου από τη δεκαετία του '80, ήταν για όσους μεγάλωσαν με αυτό, ό,τι είναι για τους νεότερους το αγγλικό ποδόσφαιρο σήμερα ή το ισπανικό. Ομως, στην ουσία, το Καμπιονάτο ήταν το πρώτο παγκοσμιοποιημένο πρωτάθλημα, πριν από την παγκοσμιοποίηση. Πριν η τηλεόραση υιοθετήσει το προϊόν-ποδόσφαιρο και του χαρίσει το άγγιγμα του Μίδα. Σε όλη τη διάρκεια του '80, τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου πέρασαν από τα ιταλικά γήπεδα, με αποκορύφωμα την κάθοδο του «Θεού» Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολη του περιφρονημένου ιταλικού νότου. Τότε, αν μιλούσαμε για πολλά χρήματα, λάμψη και ποδοσφαιρική διασημότητα εννοούσαμε το ιταλικό πρωτάθλημα.

Από τις αρχές του '90 και μετά την πρώτη συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών διαιωμάτων που υπέγραψε η Πρέμιερ Λιγκ με το BskyB του Μέρντοχ, το ιταλικό πρωτάθλημα αρχισε να παρακμάζει, κτυπημένο από τη διαφθορά, τα οικονομικά σκάνδαλα, τον χουλιγκανισμό και τον ρατσισμό. Τα χρήματα της τηλεόρασης γέμιζαν τα ταμεία των αγγλικών ομάδων, η Πρέμιερ Λιγκ άρχισε να μαζεύει όλη την «αφρόκρεμα» του ποδοσφαιρικού στερεώματος κι η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι οι προσεγμένες ποδοσφαιρικές επενδύσεις σε ομάδες με δυνατότητες παγκόσμιας προβολής είναι συμφέρουσες, καθώς προσφέρουν πρόσβαση σε μεγάλες αγορές.

Επίσης έχει αποδειχθεί πως οι ποδοσφαιρικές ομάδες που διαθέτουν αναγνωρισιμότητα εκτός των συνόρων της χώρας τους, είναι καλές επενδύσεις για πολλούς λόγους, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι ότι οι ομάδες αυτές είναι πολύ καλοί «εμπορικοί αντιπρόσωποι» προϊόντων κι υπηρεσιών. Από την ιταλική τετράδα των Μίλαν, Ιντερ, Γιουβέντους και Ρόμα, σε ιταλικά χέρια έχουν μείνει μόνο η Γιούβε με τη Μίλαν, με τον Μπερλουσκόνι να ψάχνει αγοραστή. Και οι τέσσερις αυτές ομάδες, βρίσκονται στη λίστα με τις 20 πλουσιότερες ομάδες της Ευρώπης που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Deloitte & Touch, μόνο που η λίστα αυτή αφορά τα έσοδα. Οχι τη συνολική τους οικονομική κατάσταση, διότι οι ζημιές και τα χρέη τους είναι πολύ μεγάλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και παρουσίαζαν την οικονομική εικόνα των ιταλικών ομάδων, κατά την περίοδο 2010/11 οι ζημιές σημείωσαν αύξηση κατά 23,2% και έφθασαν τα 428 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ζημιές ενός χρόνου μόνο! Αυτό το ποσό ανέβασε τα χρέη των ιταλικών ομάδων στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ακόμη ζημιογόνες

Σημειώστε πως τα χρέη των ιταλικών ομάδων έχουν ρυθμιστεί δύο φορές την τελευταία οκταετία στην ιταλική βουλή. Για περισσότερο από μια 30ετία οι ιδιοκτήτες των ιταλικών ομάδων ήταν πολυεκατομμυριούχοι βιομήχανοι κι επιχειρηματίες που ξόδευαν σαν να μην υπάρχει αύριο. Χωρίς ελέγχους και περιορισμούς το Καμπιονάτο αγκαλιάστηκε από την παρανομία και τα σκάνδαλα, τα οποία το γονάτισαν. Το ιταλικό ποδόσφαιρο, ήταν ένα λαμπρό αναγεννησιακό μέγαρο που μεταβλήθηκε σε ένα γερασμένο κτίριο δημόσιας υπηρεσίας που κτύπησε ένας ισχυρός σεισμός. Οι πολυεκατομμυριούχοι έχουν χαθεί, η ιταλική οικονομία έχει προβλήματα και το ποδόσφαιρο, ακόμη μεγαλύτερα.

Οι ομάδες δεν έχουν ιδιόκτητα γήπεδα, ενώ τα περισσότερα είναι γερασμένα κι ο βαθμός πληρότητάς τους είναι πολύ χαμηλότερος από τους αντίστοιχους σε Αγγλία, Γερμανία κι Ισπανία. Φέτος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, παρατηρείται -μέχρι τώρα- μία αύξηση στην κίνηση των εισιτηρίων και παράλληλα 6 από τις ομάδες της Serie A, παρουσίασαν κέρδη, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της «Gazzeta dello Sport».
Την καλύτερη οικονομική επίδοση για την περίοδο 2012/13 σημείωσε η Ουντινέζε με κέρδη 32,3 εκατ. ευρώ που προήλθαν κυρίως απο τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Νάπολι με 8,1 εκατ. ευρώ με τις Κιέβο με 1,5 εκατ., την υποβιβασθείσα Πεσκάρα με 1,3 εκατ. ευρώ, τη Φιορεντίνα με 1,2 εκατ. ευρώ και την Κατάνια με 100 χιλ.ευρώ. Τα κέρδη όλων, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στα έσοδα από πωλήσεις παικτών. Το συνολικό ποσό των ζημιών, συνολικά όλων των ομάδων, έπεσε.

Η Γιούβε σε καλύτερη θέση

Ολοι οι μεγάλοι, συνεχίζουν, όμως, να παρουσιάζουν ζημιές με την Ιντερ -της οποίας πούλησε το 70% των μετοχών ο Μοράτι- να συνεχίσει να κρατά την πρωτοκαθεδρία. Ζημιές 82,7 εκατ. ευρώ, 7 εκατομμύρια λιγότερα από ό,τι την περασμένη χρονιά. Ρόμα, Μίλαν, Λάτσιο είχαν επίσης ζημιές, 40,1 εκατ. 6,9 εκατ. και 5,9 εκατ. αντίστοιχα. Ζημιές, φυσικά, είχε κι η Γιουβέντους που έφθασαν τα 15,9 εκατ. ευρώ. Ομως, η «μεγάλη Κυρία» ήταν η ομάδα με τα υψηλότερα έσοδα -με διαφορά- που έφθασαν τα 274,8 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από όλους τους άλλους, αφού έχει νέο κι ιδιόκτητο γήπεδο, γεγονός που της επιτρέπει να έχει σταθερή πηγή εσόδων. Σε ό,τι αφορά το σύνολο ζημιών, η Ιντερ έχει 293 εκατ. ευρώ, η Γιούβε 227 εκατ. ευρώ κι η Μίλαν 221,6 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags