Από το 1899 που ιδρύθηκε έως το 1909, το αθλητικό σωματείο άλλαξε τέσσερις χώρους για να φιλοξενήσει την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας, παρά τις επιτυχίες. ...

Το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση και στις 29 Νοεμβρίου, Gamper και άλλοι 11 άνδρες ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια ένωση στην οποία έδωσαν το όνομα της πόλης.

Όμως, έλειπε ο χώρος και έτσι η νεότευκτη παρέα γύριζε σαν περιπλανώμενος θίασος. 

Ο Gamper λάτρευε τα σπορ. Ήταν ποδηλάτης, έπαιζε ποδόσφαιρο και ράγκμπι και πίστευε ότι ο αθλητισμός εκθειάζει το ανθρώπινο πνεύμα.

Αυτό το πνεύμα ήθελε να μετουσιώσει και στις αρχές της ομάδας, το καταστατικό της οποίας δομήθηκε με αρχές και αξίες. Η ομάδα θα ήταν ανοικτή σε όλους, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. 

Η λέσχη θα λειτουργούσε ως μέσο κοινωνικής ένταξης, στην οποία ο καθένας θα μπορούσε να εκφραστεί όπως σε μια δημοκρατική κοινωνία που διέπεται από την ελευθερία των μελών της.

Ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης του προς τη γη που τον καλωσόρισε, ο Gamper εισήγαγε τέσσερις αρχές που διαποτίζουν έως και σήμερα την ταυτότητα της ομάδας: δημοκρατία, αθλητισμός, οικουμενικότητα, αλλά πρώτα απ΄ όλα, καταλανικό πνεύμα! 

Αναλλοίωτα μένουν από τότε και τα χρώματα της φανέλας. Απλώς έχει «βαρύνει», από τα χρόνια και τα τρόπαια. Είναι η Μπαρτσελόνα, που η ιστορία της γεμίζει μια βιβλιοθήκη και το κείμενο που διαβάσατε είναι απλώς μια μικρή παράγραφος.

Διαβάστε το υπόλοιπο ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες ντοκουμέντα στο mixanitouxronou.gr