Τα 25 εκατομμύρια δολάρια πήγαν (πάλι) στον βρόντο και η πιθανή κατάκτηση του τίτλου δεν αρκεί για να «ισιώσει» το πράγμα. Τα φόρουμ των Τούρκων οπαδών έχουν πάρει «φωτιά», ασκώντας κριτική στον «Ζοτς», ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται κάποιοι από τους παίκτες που απέτυχαν για δεύτερη χρονιά.
Το δεδομένο είναι ότι ο «Ζοτς» απέτυχε…. Μπορεί να μην ξεκίνησε για να φτάσει στην κορυφή της Ευρωλίγκα, αλλά σίγουρα δεν φτιάχτηκε και για να μείνει εκτός 8άδας και μάλιστα με κάτω τα χέρια. Ανεξάρτητα από τις δικαιολογίες που μπορεί να έχει, φέρει την ευθύνη για τις επιλογές των παικτών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι (π.χ. Κλέιζα, Ζόριτς), αλλά και για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του.
Είναι δεδομένο ότι ο Ομπράντοβιτς συνάντησε κάτι εντελώς ξένο απ' αυτό που είχε συνηθίσει σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Σερβία. Μια χώρα με (πάρα) πολλά λεφτά, διάθεση να τα επενδύσει στο μπάσκετ, αλλά χωρίς μπασκετική παιδεία. Αν σκεφθεί κανείς πως ο τελευταίος καθαρόαιμος Τούρκος μπασκετμπολίστας που διακρίθηκε (σ.σ. χωρίς ρίζες από άλλες χώρες) ήταν ο Ιμπραήμ Κουτλουάι, ενδεχομένως να αντιληφθεί τι εστί «έλλειψη παιδείας». Ο Ομπράντοβιτς κόντεψε να… βγάλει καπνούς με τον περιβόητο κανονισμό της υποχρεωτικής παρουσίας δύο γηγενών παικτών στην πεντάδα στις εγχώριες διοργανώσεις, κάτι που είχε ως συνέπεια να ξοδεύονται εκατομμύρια δολάρια για Τούρκους μπασκετμπολίστες, απλά και μόνο για να προσαρμόζονται στον κανονισμό. Πήρε το ρίσκο να εμπιστευτεί νέους (π.χ. Σιπάχι), προσπαθώντας να κόψει την κακή συνήθεια του «πληρώστε με γιατί μ' έχετε ανάγκη», αλλά ταυτόχρονα δεν φρόντισε να καλύψει συγκεκριμένα κενά στο ρόστερ. Είτε γιατί άργησε να συμφωνήσει με τη Φενέρ είτε γιατί δεν βρήκε τον τρόπο να «σπάσει» συμβόλαια, οι Τούρκοι έβγαλαν τη χρονιά με μοναδικό πλέι μέικερ τον ΜακΚάλεμπ.
Ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να αναδείξει τον ηγέτη μέσα από το εσωτερικό της ομάδας του, αλλά οι προσπάθειες κατέληξαν στο κενό. Επιχείρησε με τον Μπογκντάνοβιτς, δοκίμασε με τον Πρέλτζιτς, αλλά τον… Διαμαντίδη του δεν τον βρήκε ποτέ. Ουδείς μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του πραγματικού αρχηγού ούτε κατάφερε να τον αγοράσει, όταν έψαχνε μετά μανίας το περασμένο καλοκαίρι. Η Φενέρ είχε ήδη αρκετά συμβόλαια που δεν «έσπαγαν», ενώ οι επιλογές των παικτών που έγιναν δεν ταίριαζαν σε ομάδα με φιλοσοφία Ομπράντοβιτς, αλλά σε ομάδα που παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο και… ό,τι βγει.
Είναι δεδομένο ότι η φετινή αποτυχία θα πεισμώσει περισσότερο τον Σέρβο που λογικά το καλοκαίρι θα έχει την ευκαιρία να ξαναστήσει τη Φενέρ, αυτή τη φορά σε πιο γερά θεμέλια. Είναι πεισματάρης, τρελαίνεται με την αποτυχία, αλλά για να πετύχει θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εξηγήσει στους Τούρκους τι σημαίνει «παιδεία», αλλά και πως οι ομάδες «χτίζονται» και δεν αγοράζονται… Πόσο εύκολο είναι; Μεγάλο το ερώτημα, αλλά αν δεν το καταφέρει κι αυτός, μάλλον δεν θα το καταφέρει κανένας…
Zone press
Η ΤΣΣΚΑ μάς ταιριάζει περισσότερο
Το μπάσκετ είναι άθλημα των «κοντών» και όχι των «ψηλών» και υπό αυτήν την έννοια η ΤΣΣΚΑ φαντάζει καταλληλότερη αντίπαλος για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στη φάση των «8». Οχι βεβαίως πως κάποια από τις ελληνικές ομάδες μπορεί να αισθάνεται φαβορί απέναντι στην ΤΣΣΚΑ ή τη Ρεάλ, αλλά οι Ρώσοι μοιάζουν πιο κοντά στα μέτρα των δύο «αιωνίων». Δύσκολα ο Παναθηναϊκός, με τα αργά γκαρντ του, μπορεί να τα βάλει με τους Ισπανούς, εξίσου δύσκολα ο Ολυμπιακός θα καλύψει το ποσοτικό κενό στις ίδιες θέσεις. Αναμφισβήτητα, η ΤΣΣΚΑ είναι πανίσχυρη στη φροντ λάιν, αλλά πιο εύκολα βρίσκεις αντίδοτο στους ψηλούς, παρά στον ρυθμό των κοντών…
Οι μεγάλες ομάδες δεν διαλέγουν αντίπαλο…
Είναι αστεία η κουβέντα για το ποιον αντίπαλο θα διαλέξει η Ρεάλ, με δεδομένο ότι αγωνίζεται την Παρασκευή και όχι την Πέμπτη, όπως συμβαίνει με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΤΣΣΚΑ.
Πέραν βεβαίως του δεδομένου ότι η Ευρωλίγκα όφειλε να βάλει τα ματς την ίδια μέρα, το να συζητάμε πως η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός θα διάλεγαν αντίπαλο, είναι από μόνο του εκτός της λογικής που διέπει τις μεγάλες ομάδες. Αλλωστε, όποιος στο παρελθόν έχει μπει στο «τριπάκι» να παίξει μπάσκετ με… μαθηματικά, τελικά την πλήρωσε.
Fake shot
Ούτε στο όνειρό του δεν είχε δει το χθεσινό ο Ζόραν Ερτσεγκ… Παραλίγο να κάνει εκ νέου άνω κάτω τον όμιλο της ΤΣΣΚΑ, άρα και τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού! Σταμάτησε στους 35 πόντους κι έκανε τους φίλους των «ερυθρόλευκων» να αναρωτιούνται αν ήταν ο ίδιος παίκτης που έφυγε… τρέχοντας από τον Πειραιά.
Αν οι επιλογές-ρίσκο τύπου Κλέιζα οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία, σκεφτείτε πόσο πιο μπερδεμένα θα ήταν τα πράγματα αν η Φενέρ είχε καταφέρει να αποκτήσει τον τρελο–Τεόντοσιτς `ή αν αποφάσιζε να επαναπατρίσει τον Τούρκογλου…
Πηγή: Goal