Facebook Pixel Επιτέλους κάποιος τους σταμάτησε! (BINTEO)
| 2014-09-09 22:03:00

Επιτέλους κάποιος τους σταμάτησε! (BINTEO)

Επιτέλους κάποιος τους σταμάτησε! (BINTEO)

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1972 οι ΗΠΑ για πρώτη φορά ηττούνται σε ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Οι Αμερικανοί έχασαν το νικηφόρο σερί τους από το 1936, στο τελικό με τη Σοβιετική Ένωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Μονάχου το 1972.

Έξι δευτερόλεπτα πριν τη λήξη το σκορ ήταν 49-48 υπέρ των Σοβιετικών, αλλά ο Σακαντελίτζε υπέπεσε σε φάουλ τρία δεύτερα πριν το τέλος.

 

Ο Νταν Κόλινς με δύο βολές δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στις ΗΠΑ με 50-49. Το παιχνίδι συνεχίζεται, οι Σοβιετικοί δε σκοράρουν και το χρονόμετρο σταματά στο 1 δευτερόλεπτο ενώ είχε ήδη ακουστεί η κόρνα για τάιμ άουτ των Σοβιετικών. Το χρονόμετρο επιστρέφει στα 3 δευτ., οι Σοβιετικοί δε σκοράρουν και οι Αμερικανοί πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. 'Ομως ο γενικός γραμματέας της FIBA, απαίτησε να επιστρέψει το χρονόμετρο στα 3 δευτ. εξαιτίας λάθους λίγο πιο πριν. Οι διαιτητές το δέχτηκαν και με τα 3 δευτ. ο Ιβάν Γιεντέσκο τροφοδοτεί τον Αλεξάντερ Μπέλοφ με μακρινή πάσα και αυτός με λέι-απ σκοράρει δίνοντας τη νίκη στους Σοβιετικούς με 51-50. Οι ΗΠΑ υπέβαλλαν ένσταση ότι το καλάθι ήταν εκπρόθεσμο, όμως με ψήφους 3 υπέρ 2 κατά (υπέρ ψήφισαν η Ουγγαρία, Κούβα, Πολωνία και κατά η Ιταλία και το Πουέρτο Ρίκο) η ένσταση απορρίφθηκε.

 

Οι Αμερικανοί δεν έχουν παραλάβει από τότε το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο φυλάσσεται σε θυρίδα στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Ο αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ, Κένεθ Ντέιβις, με ρητή διάταξη στην διαθήκη του, απαγόρευσε τόσο στην γυναίκα του όσο και στους απογόνους του να παραλάβουν κάποτε το μετάλλιο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Σοβιετικοί κέρδισαν τους Αμερικανούς.

 

ΠΗΓΗ: Sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags