Facebook Pixel Ο πρωταθλητισμός είναι ακριβός
| 2015-01-19 23:03:00

Ο πρωταθλητισμός είναι ακριβός

Ο πρωταθλητισμός είναι ακριβός

Υποχώρησαν στη δεύτερη θέση οι Νιου Γιορκ Γιάνκις με μ.ό. βδομαδιάτικο που φθάνει τα 154.461 δολάρια. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.
 

Οι συγκριτικές έρευνες που αφορούν την οικονομία των σπορ και γίνονται με μία σταθερή κανονικότητα, βοηθούν να εντοπίζουμε μεταβολές, διαφορές, να εντοπίζουμε τάσεις, εξαρτήσεις και χαρακτηριστικά και σε ένα βαθμό να προβλέπουμε αλλαγές που υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν στο μέλλον.

Η ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί το περιοδικό «The magazine» του ESPN είναι αποκαλυπτική για τα χρήματα που ξοδεύονται στις αμοιβές των επαγγελματιών αθλητών, σε 278 ομάδες, 14 διαφορετικά πρωταθλήματα, επτά διαφορετικά σπορ και αναμεσα σε 10 χώρες, όπου τα ρόστερ των διαφόρων ομάδων κυμαίνονται από 12 μέχρι 50 αθλητές. Επαγγελματίες, φυσικά. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε να δημοσιεύεται το 2010 και εκείνη τη χρονιά στην πρώτη θέση βρισκόταν η ομάδα μπειζμπολ των Γιάνκις της Νέας Υόρκης που έδινε τον υψηλότερο -κατά μέσο όρο- ετήσιο μισθό στους αθλητές της. Στη δεκάδα των ομάδων που πλήρωναν τα περισσότερα στους αθλητές τους, βρίσκονταν 7 ομάδες από τις ΗΠΑ, από τις οποίες οι 6 ήταν ομάδες του NBA.

Τέσσερα χρόνια μετά, στη δεκάδα της φετινής έρευνας, η αναλογία έχει ανατραπεί. Οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες καταλαμβάνουν 6 θέσεις, αφήνοντας δύο θέσεις για δύο ομαδες του μπέιζμπολ (τους Ντότζερς του Λος Αντζελες και τους Γιάνκις της Νέας Υόρκης) και δύο ομάδες του ΝΒΑ, τους Μπρούκλιν Νετς και τους Σικάγο Μπουλς. Μάλιστα, οι θέσεις που καταλαμβάνουν στη δεκάδα είναι αντίστοιχα, η δεύτερη για τους Γιάνκις που δίνουν κατά μ.ό. ένα βδομαδιάτικο που φθάνει τα 154.461 δολάρια και η τρίτη για τους Ντότζερς που δίνουν ένα βδομαδιάτικο που φθάνει τα 149.583 δολάρια.

Το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές ομάδες, έχει να κάνει με τους Ντότζερς, οι οποίοι πρόπερσι βρίσκονταν στην... 69η θέση της συγκεκριμένης έρευνας. Την ιδιοκτησία της ομάδας έχει μία εταιρεία παροχής οικονομικών υπηρεσιών, η Guggenheim Partners LLC που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον τραπεζικό, χρηματιστικό τομέα και, στις αγορές ομολόγων. Οι Ντότζερς, ομάδα που εκμεταλλεύεται τη συγκεντρωμένη διασημότητα της μέκκας του κινηματογράφου, έχει τεράστια έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια καθώς από το 96 μέχρι και το 2010 είχε κάθε χρόνο, πανω από 3 εκατομμύρια θεατές στα παιχνίδια της. Ενα μοναδικό ρεκόρ για το αμερικανικό μπέιζμπολ. Εχουν επίσης το ρεκορ θεατών σε ένα παιχνίδι μπέιζμπολ με 115.300 θεατές, τον Μάρτιο του 2008 όταν γιόρτασαν τα 50ά τους γενέθλια. Πάντως, η πρώτη ομάδα του αμερικανικού φούτμπολ στη λίστα, είναι η ομάδα των Μινεσότα Βίκινγκς στη θέση 115 που δίνουν κατα μ.ό. ένα βδομαδιατικο 44.504 δολαρίων.

Η πρωτιά της Μάντσεστερ Σίτι

Την πρώτη θέση στη φετινή λίστα της έρευνας, όπως και πέρυσι, καταλαμβάνει η Μάντσεστερ Σίτι, χάρη στον πλούτο σεΐχη Μανσούρ (φωτό), ενώ πρόπερσι βρισκόταν στην τρίτη θέση, πίσω από τις Μπάρτσα και Ρεάλ. Το βδομαδιάτικο που κατά μ.ό. δίνει η Σίτι στους ποδοσφαιριστές της φθάνει τα 155.960 δολάρια. Αν κάποιος υπολογίσει τα χρήματα που έχει ξοδέψει ο Μανσούρ στη Σίτι, μαζί με την αγορά της το 2008, πλησιάζουν το ποσό των χρημάτων που έχει ξοδεψει όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην Τσέλσι, ο Αμπράμοβιτς.

Πολλοί πίστευαν πως η απογοήτευση από την αποτυχία της κατάκτησης τίτλων παρά τα χρήματα που είχαν και εξακολουθούν να ξοδεύουν, θα έδιωχνε τους Αραβες από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Αντίθετα και όπως δείχνει η τεράστια επένδυση που πραγματοποιούν στο περίφημο ETIHAD CAMPUS που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, είναι αποφασισμένοι να μείνουν και να μεταμορφώσουν τη Σίτι σε παγκόσμιο brand.
Η άλλη μεγάλη ομάδα του Μάντσεστερ, η πρωταθλήτρια Γιουνάιτεντ, που έδειχνε μια πολύ περισσότερο ορθολογική οικονομική συμπεριφορά και σύμφωνη με τους βασικούς κανόνες της οικονομίας των σπορ και βρισκόταν πέρυσι στη 12η θέση της λίστας, φέτος βρίσκεται στην 8η δίνοντας ένα βδομαδιάτικο 126.284 κατά μ.ό. Οι δύο μεγάλοι του Ισπανικού ποδοσφαίρου, Ρεάλ και Μπάρτσα, βρίσκονται στην 4η και 5η θέση μία θέση κάτω από την περσινή κατάταξη, αντίστοιχα, με βδομαδιάτικο 145.893 και 143.203 κατά μ.ό.

Επενδύσεις της κρίσης;

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες που βρίσκονται στη δεκάδα είναι η Μπάγερν στην 7η θέση από την 9η πέρυσι, με βδομαδιάτικο 128.641 δολάρια και η Τσέλσι στη 10η θέση από την 8η πέρυσι με βδομαδιάτικο 116.420 δολάρια, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λείπουν οι ιταλικές ομάδες. Πέρυσι στη λίστα, βρίσκονταν οι δύο ομάδες του Μιλάνου. Φέτος στη σχετική λίστα, η πρώτη ιταλική ομάδα που συναντάμε είναι η Γιουβέντους στη θέση 18 από 35 πέρυσι. Η Μίλαν κατρακύλησε στην 27η θέση και η Ιντερ στην 31η θέση απόδειξη της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν και οι δύο. Η απουσία περισσότερων ομάδων από Αγγλία, πρέπει να έχει σχέση με το ffp, αν και αυτό θα φανεί τα επόμενα δύο χρόνια, όταν θα φανεί πού κατευθύνονται τα αυξημένα έσοδα από τη νέα μεγάλη συμφωνία πώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags