Facebook Pixel Η κούπα με τα μεγάλα αυτιά
| 2011-05-28 12:41:00

Η κούπα με τα μεγάλα αυτιά

Η κούπα με τα μεγάλα αυτιά

Δεν μπορείς να πεις ότι είναι και το πιο όμορφο κύπελλο στον κόσμο. Είναι όμως το πιο πολυπόθητο. «My precious», (το πολύτιμό μου), όπως έλεγε και το Γκόλουμ στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Γράφει ο Κώστας Κουκουλάς.

Το Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να καθηλώσει απόψε μπροστά στις τηλεοράσεις δισεκατομμύρια θεατών σε όλο τον κόσμο. Μια διοργάνωση που ξεκίνησε ως όραμα το 1955 και κατέληξε να είναι μία από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του πλανήτη.

Από τον πρώτο τελικό στις 13 Ιουνίου του 1956 στο Παρίσι, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε τη Ρεμς με 4-3, έως και τώρα δεκάδες είναι οι ομάδες που έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο θεσμό και εκατοντάδες οι παίκτες που έκαναν και κάνουν τα πλήθη να παραμιλούν.

Δεκάδες οι τελικοί που έχουν μείνει στην ιστορία, είτε για την έκβασή τους, όπως αυτός του 1999 στη Βαρκελώνη όπου η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε την Μπάγερν με 2-1 με τα δύο γκολ να τα πετυχαίνει στην εκπνοή του αγώνα, είτε για τα δραματικά γεγονότα που τον σημάδεψαν, όπως αυτός του «Χέιζελ», όπου 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με αποτέλεσμα οι αγγλικές ομάδες να αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση για πέντε χρόνια.

Αν η κούπα με τα μεγάλα αυτιά καταλήξει στα χέρια των Αγγλων, τότε κι αυτοί θα φτάσουν τις 12 συνολικά κατακτήσεις, όσες έχουν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Αν αντίθετα η Μπαρτσελόνα αποχωρήσει με το τρόπαιο στα χέρια, τότε η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα με 13 κατακτήσεις.

Ο ύµνος του Τσάµπιονς Λιγκ είναι σύνθεση του Τόµι Μπρίτεν και βασίζεται στον ύµνο του Χέντελ «Ο Ιερέας Ζάντοκ». Η καθιερωµένη εκτέλεση είναι από τη χορωδία της Ακαδηµίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών µε τη Βασιλική Φιλαρµονική Ορχήστρα.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags