Facebook Pixel Βρέθηκαν τα λεφτά
Life
| 2011-06-01 10:34:00

Βρέθηκαν τα λεφτά

Βρέθηκαν τα λεφτά

Tρια δισ. από σκληρά φορολικά μέτρα. Νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δείτε τι αλλάζει στα εργασιακά.

Νέα σκληρά φορολογικά μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ακολουθεί την περσινή συνταγή επιβολής φόρων και όπως όλα δείχνουν θα την εφαρμόσει και φέτος, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας διαπιστώνουν εμφανή αδυναμία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου έλεγε «φέτος χρειαζόμαστε περισσότερα έσοδα», εστιάζοντας στο καίριο κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής με το οποίο καταπιάστηκε χθες η τρόικα.

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν ιδέες για επιπλέον έσοδα. Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, αφήνοντάς το ενδεχομένως γι' αργότερα -όταν θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος συνιστά αλλαγή πλεύσης τονίζοντας: «Θα πρέπει να μη δημιουργούμε προσδοκίες, οι οποίες ίσως μείνουν προσδοκίες».

Τα φορολογικά μέτρα, γύρω στα 3 δισ. ευρώ, που γράφονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφορούν: επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο, αύξηση τελών κυκλοφορίας οχημάτων, μετάταξη ορισμένων (εστιατόρια, delivery) προϊόντων στον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, κατάργηση ή περικοπή εκατοντάδων φοροαπαλλαγών, μείωση του αφορολόγητου ορίου, εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλαγή συστήματος επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά, αύξηση φόρων σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα.

Το Μεσοπρόθεσμο έχει κλείσει και από χθες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, που μπορεί να φέρουν την ανατροπή στα συνολικά μέτρα 6,4 δισ. ευρώ ή 7,5% του ΑΕΠ, μαζί με τις δαπάνες, όπου κι εκεί αναμένεται να αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά η σκληρότητα της τρόικας. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα επιδόματα, με διερεύνηση κοψίματος ακόμα και των οικογενειακών μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου ή παροχής των προνοιακών βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Αλλαγές στα εργασιακά

Βαρύτητα δίνεται στο εργασιακό κομμάτι, καθώς ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, είχε νέα συνάντηση χθες το μεσημέρι με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη παρουσία του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Ζανιά, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Βιέννη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών εν όψει του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος όχι μόνο η έγκριση της πέμπτης δόσης 12 δισ. ευρώ, αλλά και η πρόσθετη βοήθεια 50-60 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου έως τρία έτη και η είσοδος των νέων με πρώτη επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας με μισθό χαμηλότερο κατά 20% ήταν τα τρία ζητήματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση αυτή.

Απόλυτη συμφωνία φαίνεται να έχει επέλθει στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων. Με συνέντευξή του στη φινλανδική «Helsingin Sanomat», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας, δηλώνοντας με έμφαση: «Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων και περικοπών κόστους. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με οποιοδήποτε κόστος» και στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές Φινλανδούς πως θα πληρώσουμε.

Οι επιτελείς της οδού Νίκης ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται ζήτημα εκχώρησης στην τρόικα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Ωστόσο η τρόικα θα έχει βαρύνοντα λόγο μέσω της τεχνικής υποστήριξης που θα παρέχει στη μεγαλύτερη εκποίηση δημόσιας περιουσίας (πάνω από 20 ΔΕΚΟ και χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου) μέσα σε πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από τώρα. Η εκποίηση ξεκινά με τον ΟΤΕ και έπεται συνέχεια με τη ΔΕΠΑ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags