Facebook Pixel Κοστίζει η ανυπαρξία δράσης για το κλίμα
Life
| 2011-06-02 10:17:00

Κοστίζει η ανυπαρξία δράσης για το κλίμα

Κοστίζει η ανυπαρξία δράσης για το κλίμα

Στην περίπτωση που η χώρα επιλέξει να υλοποιήσει μέτρα δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία θα περιοριστεί σε 294 δισ. ευρώ, ως τα τέλη του αιώνα.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην επιλογή της μη δράσης, το κόστος θα ανέλθει σε σχεδόν 701 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 60%. Η ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση 2% του ελληνικού ΑΕΠ το 2050 σε ετήσια βάση και μείωση 6% του ΑΕΠ το 2100, τονίζεται σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, που εκπόνησε η επιτροπή από διακεκριμένους επιστήμονες.

«Η υιοθέτηση πολιτικών μετριασμού των επιπτώσεων των αλλαγών του κλίματος στην Ελλάδα και πολιτικών προσαρμογής σε αυτές, αν και φαινομενικά παρεμποδίζεται από το σημερινό οξύ πρόβλημα της οικονομίας, μπορεί πράγματι να συμβάλει στη λύση του», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό διάλογο θα αποτελέσει η έκθεση αυτή, όπως εκτίμησε στην ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή δεν συνδέθηκε ποτέ με τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, στην πράσινη ανάπτυξη. «Κι όμως, κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι δύο όψεις της προσπάθειας για μια βιώσιμη κατανάλωση των φυσικών πόρων, σήμερα και αύριο», είπε.

Οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, στη δεκαετία 2010-2020, θα δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

" Η σχέση μας με το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που αντιμετωπίζεται περιστασιακά· είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό" τονίζει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, (5 Ιουνίου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags