Facebook Pixel Κεφαλικός φόρος 3%
Life
| 2011-06-08 09:03:00

Κεφαλικός φόρος 3%

Κεφαλικός φόρος 3%

Πλήρης σύγχυση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού μετά τα χθεσινά «πυρά ομαδόν» κατά του υπουργού έχει επέλθει πλήρης αναδίπλωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γράφουν και να ξαναγράφουν το μεσοπρόθεσμο, υπολογίζοντας κάθε ιδέα που πέφτει στο τραπέζι.

Προκειμένου να μην αποκοπεί εντελώς από την κοινοβουλευτική ομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχεται και συζητά όποια πρόταση κατατίθεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως δέχτηκε να βάλει «στο τραπέζι» ακόμα και την προσωρινή κατάργηση του «Πόθεν Έσχες» για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας-όχι μόνο της α΄ κατοικίας.

Καταργώντας όμως με αυτόν τον τρόπο τους μηχανισμούς και τους νόμους που θέσπισε για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος».

Έτσι εκτός από το ηθικό ζήτημα που γεννάται για όλους τους νομοταγείς πολίτες, το μέτρο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης της Οικοδομής με κατασκευή νέων κατοικιών, καθώς το «μαύρο χρήμα» θα κατευθυνθεί για την αγορά κυρίως ετοιμοπαράδοτων και πολυτελών κατοικιών, τα οποία θα «σπρώξουν» οι εργολάβοι κατασκευαστές τους αφού από το 2007 η αγορά βρίσκεται σε κάμψη.

Αυτό σημαίνει ότι, όσο τα εισοδήματα θα συρρικνώνονται, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η απόκτηση στέγης, καθιστώντας την όνειρο για τους πολλούς και έτσι δεν θα έχουμε αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηρικότητος.

Ως «καρότο» ο υπουργός Οικονομικών συζητά και το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών έως το 2012.

Παράλληλα όμως εξετάζονται και εισηγήσεις που θα οδηγήσουν σε τεράστια μείωση εισοδημάτων ακόμα και για τους χαμηλόμισθους. Η πρόταση για έκτακτη εισφορά 3% θα "τσακίσει" πραγματικά όλα τα εισοδήματα.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο αφορολόγητου όριο, προτάθηκε για να ισχύσει ως αντιστάθμισμα ή και συνδυαστικά με την μείωση του αφορολογήτου. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα "χαράτσι" 3%, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 6 χιλιάδων ευρώ.

Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες της τάξεως των 200 ευρώ για όσους ζουν με μισθό 500 ευρώ το μήνα ή έως 7000 ευρώ το χρόνο

Αν από την άλλη ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου, οι πολίτες θα χάσουν τα ίδια ή και περισσότερα.

- με μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 και με την θέσπιση φορολογικού συντελεστή στο 10% για εισοδήματα από 8.000 ως 12.000 ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι έως και 400 ευρώ.

- με μείωση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και με τον φορολογικό συντελεστή στο 18% για τα ίδια εισοδήματα, η επιβάρυνση θα είναι έως και 360 ευρώ.

Και τα 2 σενάρια προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για τους συνταξιούχους ηλικίας
άνω των 65 ετών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η προηγούμενη έκτακτη εισφορά ¨"κόλλησε" στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική.

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags